loader
Foto

"Dragii noștri, aflați despre noi" – documentar în premieră la TVR1 | VIDEO

Joi, 15 decembrie, ora 21.00, la TVR1, Casa de Producţie ne-a propus filmul „Dragii noștri, aflați despre noi”, dedicat celor care nu știu nimic despre viața românilor obișnuiți din anul de cotitură istorică ’89.

 

Facem un salt de 30 de ani în trecut și privim o bucată casnică din România anului 1989, intrăm în familiile unor orășeni și săteni pe care-i vedem muncind și petrecând timpul liber, cărora le aflăm frământările și preocupările din scrisori trimise către cei apropiați.

Producţia e o proiecție casnică și socio-culturală a omului din România anilor 80, eliberată de contextul politic. E un mijloc de teleportare, o capsulă a timpului prin care spectatorul este purtat într-o perioadă nu foarte îndepărtată, dar totuși atât de diferită față de cea de azi, urmărind viața obișnuită, cotidiană, a românilor de atunci.

Cel mai mult ne dorim să stârnim interesul generațiilor care nu știu aproape nimic despre acea perioadă, tineri care n-au mai mult de 25 de ani. Filmul valorifică imagini din Arhiva TVR, din perioada 1980-1989, curațate de comentariul și discursul propagandistic al vremii, de montajul tendențios, recontextualizând prin construcția unei noi coloane sonore, de tip cinema verité, din sunete naturale, uzuale, ca și cum un reportofon ar capta atunci și acolo sunetele locului.

(w882) Dragii nos

Documentarul este un film de atmosferă ce încearcă să creeze un spațiu de manifestare cinematică unor mici frânturi de destine din anii 80, mai exact din ultimul deceniu comunist.

Punctul forte al filmului: folosește imagini din peste 160 de pelicule din arhiva TVR, filmate între anii '80 - 89, dar și colecții private de scrisori și filmări de tip home video. Filmul a fost o provocare nu doar artistică, ci și tehnică, pentru că a presupus procese energofage de digitalizare peliculă și apoi creative de restaurare, coloana sonora a fost construită de la zero.

***

Proiecţia documentarului, în avanpremieră, a avut loc pe 13 decembrie, la Teatrul Naţional din Bucureşti.

Despre Ana Preda, regizorul filmului:

Lucrează în televiziune de peste 25 de ani, în mare parte ca producător. Este regizor de film în Televiziunea Română, având în portofoliu documentare și spectacole de teatru. În ultimii 3 ani s-a focusat pe producția de documentare.

Printre documentarele regizate de Ana Preda se numără: Baby și Deda, Far, Olimpia, Filipovenii și cazacii lui Nekrasov.

Ultimul premiu important obținut este pentru regia filmului Baby și Deda, la IDFA (International Documentary Film Awards).

***

Surse foto: capturi din materiale de arhivă TVR

FILM.TVR.RO

Logo

 
Reporter special - Matematica în universul adolescenței | VIDEO

Joi, 18 aprilie, de la ora 18.30, la TVR Iași, am vorbit despre voință, perseverență și perfomanță în școala românească.

Documentarul „Totul nu va fi bine”, despre efectele accidentului nuclear de la Cernobîl asupra unei generații, în 25 aprilie, la TVR Cultural. Filmele săptămânii

Între 22 și 28 aprilie, TVR Cultural le propune telespectatorilor dramele „Pielea” (1981) și „Anii noștri de glorie” (2020) și documentarul ...

Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, gazdele campaniei „Omul anului” la TVR

Din 25 aprilie, în fiecare joi, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă câte două reportaje-portret ale ...