loader
Foto

Galerie foto

Draga Olteanu Matei şi Marin Moraru, inconfundabili în "Seria Bobocilor", la TVR 2

Într-o zi cu dublă însemnătate pentru creştini: prima zi de Paşte pentru catolici şi Floriile pentru ortodocşi, Duminica Filmului Românesc a pregătit comedii de sărbătoare: "Toamna Bobocilor” (de la ora 13.30) şi "Iarna Bobocilor" (de la ora 20.10).

 

La TVR 2 ai filme de sărbătoare la Duminica Filmului Românesc: comedii apreciate, cu actori mari în distribuţie. Duminică, 12 aprilie, telespectatorii sunt invitaţi să vizioneze primele două filme ale seriei „Bobocilor”, semnate de regizorul Mircea Moldovan în 1975 după scenariul scriitorului Petre Sălcudeanu. „Toamna Bobocilor” (de la ora 13.30) şi "Iarna Bobocilor" (de la ora 20.10) readuce în faţa telespectatorilor TVR 2 pe marii actori Draga Olteanu-Matei şi Marin Moraru, alături de colegii lor Maria Ploae, Emil Hossu, Carmen Galin şi Sebastian Papaiani.

(oar_w460)

„Păstrez în amintire doar lucrurile deosebite din viața mea, iar de seria Bobocilor mă leagă ceva special, cu mult înainte de a fi făcute filmele. Când eram în liceu, la Brașov, la liceul de băieți era un tânăr subțirel, cu părul ondulat, roz în obraz, frumușel, care avea talent la scris. El a scris atunci o scenetă mică, cu chiaburi, că așa era pe vremea aceea. Subiectul era despre doi chiaburi, iar unul nu dorea să-și mărite fata cu un băiat, pentru că era sărac. Această scenetă într-un act am jucat-o eu, cu tatăl lui Horia Brenciu, pentru că în liceu se spunea că noi suntem talentați. Tânărul care a scris-o și de la care am pornit povestea, se numea Petre Sălcudeanu, un cunoscut autor acum. Au trecut anii și m-am pomenit invitată de regizorul Mircea Moldovan să joc în film, pentru că Petre Sălcudeanu se apucase să scrie această serie și intenționa să facă toate anotimpuri-e. Așa m-au chemat pe mine”, a povestit marea actriţă Draga Olteanu Matei.

(oar_w460)

Povestea seriei "Bobocilor"

Prozatorul Petre Sălcudeanul avea o înclinație către lumea satului și intenționa să realizeze patru producţii care să urmărească integrarea unui grup de absolvenți de facultate în viața rurală de-a lungul a celor patru anotimpuri ale unui an. Dintre acestea, au fost realizate numai trei, "Vara bobocilor" rămânând doar în faza de intenție.

Povestea are loc în satul ardelenesc, Viișoara, aflat undeva pe la vreo 600 de kilometri de Capitală și care, de mic ce e, nici nu apare pe hartă. După „Toamna bobocilor” (1975), scenaristul Petre Sălcudeanu și regizorul Mircea Moldovan au colaborat la realizarea a două continuări: „Iarna bobocilor” (1977) și Primăvara bobocilor (1987). În primele două, cuplul Varvara - Toderaș a fost interpretat de Draga Olteanu-Matei și Marin Moraru, în timp ce în ultimul a fost interpretat de Tamara Buciuceanu-Botez și Dem Rădulescu.

Draga Olteanu Matei zâmbește cu nostalgie când se gândește la seria „Bobocilor”. Au trecut aproape cinci decenii de la debutul din 1975, cu „Toamna Bobocilor”, dar spune că a fost „ca ieri”. „Cinematografia îți dă acest avantaj. Mă uit la colegi de-ai mei și îi văd tineri, cum erau în film, nu la vârsta de acum”, spune marea doamnă a teatrului si filmului românesc.

(oar_w460)

„Nici n-ai fi zis că nu suntem ardeleni. Cu Marin Moraru mă cunoșteam „de-o viață”. Marin era mai tânăr decât mine, dar mi-a fost un partener atât de bun, fantastic. Amuzant este că Marin mi-era soț în seria „Bobocilor” și fiu într-o piesă la teatru. Mi-a fost o grămadă de rude. Când ești actor de calitate, poți să fii și dușman cu cineva, iar pe scenă nici să nu se vadă. Dar Marin Moraru îmi era prieten, iar după „Iarna bobocilor”, nu știu din ce cauză, pentru că nu l-am întrebat, nu a mai vrut să joace. Și dacă a renunțat el, când a venit Mircea Moldovan la mine și mi-a spus că trebuie să-l schimbe, l-am rugat să nu se supere, dar fără Marin Moraru partener, nu mai joc nici eu. În felul acesta s-a făcut al treilea film („Primăvara bobocilor”, 1987 - n.r.), cu Tamara Buciuceanu și cu Bibanul”, a povestit actriţa.

"Toamna bobocilor"

După terminarea facultății, trei absolvenți - Mariela, profesoară de franceză, Ovidiu, medic, şi Geo, inginer agronom - pornesc fără să se cunoască spre localitatea Viișoara, unde au primit posturi prin repartiție. Acolo, însă, vor da piept cu mai-marii satului, care-i primesc cu răceală şi nu sunt pregătiţi să aibă încredere în ideile "prospăturilor". Absolvenții sunt sprijiniți însă de Varvara (Draga Olteanu-Matei), soția lui Toderaș și șefa organizației locale de femei a PCR, precum și de tehnicianul Pompei (Sebastian Papaiani), șeful organizației locale de tineret a PCR. Cei doi localnici își dau seama că satul are nevoie de specialiști, în ciuda evenimentelor nefericite din trecut. Varvara le trimite bucate celor trei, iar Pompei îi lasă profesoarei zilnic la ușă buchete de flori. Amenințat de Varvara că le va convinge pe femei să nu-l voteze la alegerile din iarnă, Toderaș îi învită pe cei trei absolvenți la ședința organizației locale de partid. El le explică motivul pe care le-a dat negații, iar Geo și Ovidiu afirmă că vor să rămână în sat pentru a contribui la dezvoltarea sa. Profesoara Mariela a decis să plece din sat.

Iarna bobocilor – readuce povestea la doi ani de la evenimentele descrise în primul film al seriei din care a preluat personaje și situații. În satul Viişoara are loc un fenomen cel puţin ciudat: au dispărut bărbaţii fiindcă n-au mai suportat “tirania” Varvarei, soţia primarului. Astfel, primarul Toderaş e nevoit să rămână pe post de “om bun la toate” şi, de parcă toate astea n-ar fi fost de ajuns, în sat îşi face apariţia un personaj care dă totul peste cap. Tocmai de aceea, Varvara se gândeşte la o măsură radicală.

FILM.TVR.RO

Logo

 
România - hub universitar important în domeniul învăţământului medical | VIDEO

La  emisiunea cu titlul inspirat din Constituţie, „Articolul VII" - Românii din străinătate, s-a discutat despre deficitul de personal din ...

„Picătura de cultură”: Olimpia Coman-Sipeanu, o viață de artist, restaurator și pedagog | VIDEO

Bucuria de a dărui bucurie. Prima parte a reportajului dedicat Olimpiei Coman-Sipeanu s-a difuzat marți, 23 aprilie, de la ora 18:20, la TVR ...

Eurovision 2024: Artiștii celei de-a 68-a ediții a Concursului Muzical Eurovision își încep călătoria spre Malmö

Repetițiile pentru cea de-a 68-a ediție a Concursului Muzical Eurovision sunt la doar câteva zile distanță, iar artiștii au început călătoria ...