loader
Foto

Documentarul despre inima Reginei Maria, disponibil exclusiv pe TVR+

Portalul video al TVR vă oferă joi, 31 octombrie, documentarul „Inima Reginei”, realizat în 2007 de Camelia Csiki, singurul jurnalist român care a filmat vreodată inima Reginei Maria.

 

Documentarul poate fi vizionat pe TVR +

Filmul prezintă în exclusivitate traseul pe care l-a parcurs inima suveranei între anii 1940-1970, de la Balcic la Bran, apoi la București.  Inima suveranei nu a fost niciodată expusă publicului, iar în prezent se află pe un raft al Muzeului de Istorie al României.

În 1938, atunci când s-a stins la Castelul Pelişor din Sinaia, testamentul Reginei a scos la iveală dorința suveranei de a i se scoate inima din piept pentru a fi depusă la Balcic, pe malul mării, acolo unde a rămas până când Cadrilaterul a revenit Bulgariei, în 1940.

La 75 de ani de la moartea Reginei, familiile regale din România, Bulgaria şi Arhiducesa Maria Magdalena, fiica Principesei Ileana, au mers la Balcic pentru a o comemora.

Arhiducesa Maria Magdalena a Austriei, fiica Principesei Ileana, penultimul copil al Reginei Maria, a vizitat pentru prima oara Balcicul. "Mama mea şi-a petrecut mult timp aici, a fost şi în luna de miere. Vorbea mereu despre Balcic", a spus Arhiducesa.

ASR Principesa Margareta: "Pentru mine este ca un loc... nu vreau să spun sfânt, dar spiritual, cu amintiri despre Regina Maria, şi aşa cred că pot să o cunosc mai bine. Un loc magic, special, unde ea şi-a lăsat şi sufletul, asta m-a emoţionat foarte adânc".

În prezent, Familia Regală negociază cu autorităţile pentru aşezarea  preţioasei relicve într-un loc potrivit.

(w882) 1

FILM.TVR.RO

Logo

 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Eurovision 2024: Construcția scenei este completă

Scena este pregătită pentru începerea primelor repetiții pentru Concursul Muzical Eurovision 2024.  

”A doua Românie”: Despre echilibrul între știință, spiritualitate și identitate culturală

Joi, 25 aprilie, de la ora 21:00, la TVR Internațional, Corina Dobre ne-a dat întâlnire la o nouă ediție a emisiunii ”A doua Românie”.