loader
Foto

Documentar premiat APTR la Ora Regelui de la TVR 1

Documentarul din 2011 al realizatoarei TVR Camelia Csiki despre Mihai I al României , dar şi povestea trenului redevenit regal după 64 de ani sunt cele două subiecte ale ediţiei din 20 octombrie a emisiunii Ora Regelui .

 

Sâmbătă, 20 octombrie, de la ora 13.00


Documentarul din 2011al  realizatoarei TVR Camelia Csiki despre Mihai I al României, dar şi povestea trenului redevenit regal după 64 de ani sunt cele două subiecte ale ediţiei din 20 octombrie a emisiunii Ora Regelui.

În prima parte a emisiunii, documentarul Mihai I al României încearcă rescrierea unei istorii a ţării noastre, a celor mai importante momente din istoria românilor, creionate în jurul vieţii Regelui Mihai. „Documentarul lămureşte problema abdicării Regelui Mihai, dar şi a actului de la 23 august. Este un film biografic, un film greu, cu multe mărturii, cu multe dovezi, cu multe imagini de arhivă unicat - un film pe cre vi-l recomand", a declarat Camelia Csiki.

Telespectatorii vor putea urmări un film biografic, care conţine multe imagini inedite, vechi, ce ilustrează modul în care a trăit Majestatea Sa. Documentarul îşi propune să explice ce au însemnat cei 90 de ani pentru România şi Regele Mihai I. Principalii povestitori ai acestor evenimente sunt: Regele Mihai, istoricii Şerban Nicolae Tanaşoca, Dorin Dobrincu şi Principesa Margareta.

Camelia Csiki, realizatoarea filmului, a câştigat premiul pentru documentar istoric cu Mihai I al României la Gala APTR în 2012, distincţia fiind cea de-a treia câştigată de jurnalista TVR.

În a doua parte a Orei Regelui, trenul, redevenit regal după 64 de ani, a dus Familia Regală a României la Alba Iulia pentru sărbătorirea a 90 de ani de la încoronarea Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria. Ultima călătorie a Regelui Mihai cu acest tren a avut loc în ianuarie 1948, când a fost nevoit să plece din ţară. De atunci a fost folosit de către Gheorghe Gheorghiu Dej şi Nicolae Ceauşescu, iar până în prezent a stat în remiza Mogoşoaia. Filmul acestui eveniment, realizat de Bogdan Şerban Iancu şi Cristina Ţilică, poate fi urmărit sâmbătă, de la ora 13.00, la Ora Regelui de la TVR 1.

Emisiunea poate fi urmărită şi online, pe www.tvrplus.ro, unde pot fi vizionate şi ediţiile anterioare Ora Regelui.

În emisiunea Ora Regelui de la TVR 1, telespectatorii pot urmări imagini de arhivă cu şi despre toţi regii şi reginele României, începând cu Regele Carol I şi Regina Elisabeta, Regele Ferdinand, Maria, copiii acestora, Regina Mamă Elena, Regele Mihai, Principesa Moştenitoare Margareta, dar şi imagini actuale, din viaţa de zi cu zi a Casei Regale a României. În programul realizat de echipa de patru profesionişti ai TVR - realizatorii Camelia Csiki, Bogdan Şerban Iancu, Marilena Rotaru şi producătorul Maria Cristina Ţilică - apar oameni de ştiinţă, de artă, diplomaţi, scriitori, precum şi analişti români şi străini. De asemenea, sunt ilustrate cele mai semnificative şi prestigioase prezenţe regale româneşti în capitalele lumii.

Despre Ora Regelui la TVR 1:

Emisiunea Ora Regelui reflectă prezentul românesc prin prisma valorilor şi principiilor Coroanei. Pe durata unei ore, programul cuprinde reportaje, interviuri şi dialoguri pe teme culturale, diplomatice, religioase, politice, juridice, economice, constituţionale – toate din perspectiva reprezentării statale şi a intereselor fundamentale româneşti. Ora Regelui încearcă, prin dovezi şi mărturii, să facă lumină în istoria României, reinterpretată şi modificată în ultimii 70 de ani, să ofere românilor adevărul despre perioada monarhiei, despre rolul Regelui Carol I în modernizarea ţării sau câştigarea independeţei, despre cum a ajutat Casa Regală România, despre rolul Regilor României în evoluţia societăţii româneşti.

 

FILM.TVR.RO

Logo

 
Traficul de persoane, în discuție la ”Avocatul dumneavoastră”

Luni, 18 martie, de la ora 21:00, Angela Avram v-a dat întâlnire cu ”Avocatul dumneavoastră”, la TVR Internațional.

Concert extraordinar aniversar ”Fuego - 30”, la TVR2!

Muzicieni îndrăgiţi, şlagăre de neuitat, efecte speciale, momente unice, emoţii, umor şi bucurie. Toate, în cel mai recent spectacol grandios ...

Alex Ștefănescu, la „Istoria literaturii române contemporane”: Lecția cea mai importantă pe care ne-o oferă H.R. Patapievici este că nici o idee nu trebuie preluată fără a o regândi pe cont propriu

Între 18 și 24 martie, la „Istoria literaturii române contemporane”, telespectatorii TVR Cultural pot afla mai multe despre operele semnate de ...