loader
Foto

Doctori români apreciați în Europa vin la TVR Internațional

La TVR Internațional, în perioada 22 - 25 aprilie, de la ora 18.30, au fost prezentate poveștile de succes ale unor doctori români din Europa.

 

Luni, 22 aprilie

EXCELENȚĂ ROMÂNEASCĂ ÎN FRANȚAEdiție specială, premieră înregistrată

Invitat: dr. CRISTIAN MIHALEA, medic primar neuroradiologie intervenţională, Spitalul Kremlin-Bicêtre, din Paris, Franța

(w882)

Neuroradiologul intervenționist CRISTIAN MIHALEA, are 37 de ani, s-a născut la Hunedoara și a absolvit Facultatea de Medicină din Timișoara. Operează minim invaziv pe vasele cerebrale, performează în Franța și în România!

(w882)

Apreciat la Paris este autorul unei premiere medicale în țara noastră, împreună cu dr. Raoul Pop, medic specialist neuroradiologie intervenţională la Spitalul Universitar din Strasbourg: embolizare cerebrală prin tehnica de dublu abord vascular. În Săptămâna Patimilor, vorbește despre copilărie, Brad - locul natal, despre România și performanțe în neuroradiologia intervențională. Sărbători acasă, cu dor de România!

 

Prin telefon, din Franța: dr. BOGDAN ENE, medic neurochirurg, Spitalul Militar Percy. Are specializări în tehnici endoscopice de neurochirurgie, neurochirurgie oncologică și neurochirurgie pediatrică, obținute în perioada 2009-2013 la Lyon, în Franța.

(w882)

Unul dintre cei mai apreciați neurochirurgi din Paris, a decis să revină definitiv în România. Peste câteva luni îi expiră contractul cu spitalul din Franța și românul Bogdan Ene a refuzat să îl reînoiască.

(w882)

Are specializări în tehnici endoscopice de neurochirurgie, neurochirurgie oncologică și neurochirurgie pediatrică, obținute în perioada 2009-2013 la Lyon, în Franța. Unul dintre cei mai apreciați neurochirurgi din Paris, a decis să revină definitiv în România. Peste câteva luni îi expiră contractul cu spitalul din Franța și românul Bogdan Ene a refuzat să îl reînoiască.

*****

Marți, 23 aprilie

EXCELENȚA ROMÂNEASCĂ ÎN GERMANIA – Ediție specială

Invitat: prof. univ. dr. HORIA SÎRBU, doctor Honoris Causa, medic primar chirurgie toracică și cardiacă, şef Catedra Chirurgie Toracică a Universității ”Friedrich Alexander” Erlangen- Nuernberg și șeful Departamentului de Chirurgie Toracică a Spitalului Universitar Erlangen, Germania

(w882)

Prof. dr. HORIA SÎRBU, unul dintre cei mai buni specialiști în chirurgie toracică din Europa, excelează în Germania. Născut la Bucureşti, destinul îl poartă, în 1992, spre  Germania, cu o bursă de stat pentru studiul problemelor cancerului pulmonar. Ajunge să coordoneze Clinica de Chirurgie Toracică și să fie, timp de patru ani, purtător de cuvânt al secțiunii universitare  a Societății Germane de Chirurgie Toracică și alți patru ani, reprezentantul Societății Germane în cadrul Societății Europene de Chirurgie Toracică.

(w882)

Clinica de care s-a ocupat, chiar de la înființarea ei, este o a doua casă.  Când aceasta a fost mutată în altă clădire, aparatura medicală, paturile Clinicii au fost donate, la inițiativa prof. Sîrbu, unui spital din România, țara de care medicul român este permanent atașat și în care își dorește să revină, oricând, pentru a oferi toată experiența sa: ”Am o specialitate destul de complexă. Operaţiile pe plămâni sunt intervenții deosebite şi tare mi-aş dori să le fac şi în România”. Merge zilnic la serviciu cu bicicleta.

 

Prin telefon, din Germania: acad. ANCA-LIGIA GROSU

(w882)

Acad. Grosu și prof. Sîrbu s-au cunoscut  în mediul universitar german. Născută la Cluj-Napoca, dna. acad. Grosu a emigrat în Germania pentru specializare în Radiologie. După 15 ani în München, s-a mutat în SUA, pentru cercetare în domeniul terapiei cu protoni, la Harvard Medical School din Boston, instituție academică de renume mondial. Este profesor, medic, director Clinica de Radioterapie, Spitalul Universitar din Freiburg, Germania, membru al Academiei Naționale de Științe Leopoldina din Halle. Activitatea științifică s-a concentrat asupra radiochirurgiei, a radioterapiei stereotactice și asupra introducerii imaginilor biologice în planificarea radioterapeutică. Lucrările științifice, considerate pionierat, au deschis drumuri pentru radioterapii personalizate, de mare precizie, care pot salva viețile pacienților.

 

Prin telefon, din România: Andrei Manu-Marin, medic primar urologie, specializare neuro-urologie și urodinamică

(w882)

Din fonduri europene, a înființat un centru de diagnostic și tratament al tulburărilor urinare, proiect care l-a ținut în țară.     Dr. Andrei Manu-Marin și prof. Horia Sîrbu au fost colegi de facultate. Gemenii dr. Andrei Manu-Marin sunt talentați la pictură. Aceștia au creat două icoane deosebite pentru colecția prof. Sîrbu.

*****

Miercuri, 24 aprilie

EXCELENȚĂ ROMÂNEASCĂ ÎN AUSTRIA, Ediție specială

Invitat: dr. SIMONA FUCHS, medic specialist Anestezie și Terapie Intensivă , medicină de urgență, competențe în terapie durerii, diplomat al Academiei Europene de Anestezie

”În terapie intensivă, impactul psihic pentru personal este foarte mare, te confrunți zi de zi cu situații dramatice…”                 O poveste ca în filme…A văzut lumina zilei în noiembrie 1966, la Roman. Tatăl este român, născut în Cernăuți și mama ploieșteancă. Împreună cu soțul ei, bucureștean, medic ginecolog, trăiește de peste 20 de ani în Viena. Locuiesc împreună, în Austria, din 1999.  Rudele rămase în țară, sunt în Roman, majoritatea medici.

(w882)

” În 1944 , bunicul era pe frontul rusesc iar bunica, gravidă, călătorind cu un copil de 5 ani, s-a refugiat într-o căruță, spre București. Întâmplarea face ca, în primavara anului 1944, doi copii, viitorii mei părinți, să fie la 50 km distanță unul de altul, sub bombardamente. La Ploiești, familia mamei mele supraviețuieste raidurilor aeriene, însă rudele apropiate mor. Bunica si tatăl locuiau în taberele de refugiați, în trenurile dezafectate din depourile Gării de Nord. Îsi găsiseră  adăpost într-un tren care făcea ruta București- Constanța. Pe 30 aprilie 1944, bunica naște o fetiță sănătoasă, Maria Constanța. La câteva zile, începe bombardamentul aliaților asupra Bucureștiului și Ploieștiului. Părinții mei supraviețuiesc bombardamentului. Bunica pleacă din București cu cei 2 copii, în Oltenia. La terminarea războiului, bunicul meu călătorește pe jos din Cehoslovacia în România. Astfel, se reîntregește familia și ne stabilim la Roman. Peste ani, părinții mei se cunosc la Iași, în timpul studenției…

(w882)

Dr. Fuchs mărturisește că: ”toată viața mea din România am luat-o cu mine în suflet. Mi-e dor de primul meu brad de Crăciun, de doamna învăţătoare, de profesorii pe care i-am îndrăgit nespus, de anii de liceu, de prieteni, …de un oraș cu foarte mulți castani… Toamna … castane pe străzi, mirosul de frunze acoperite cu brumă, apa care îmi intră în pantofi, norii grei pe cer…”

Prin telefon, doi medici români cu care invitata are o relație specială. Aceștia au ales să profeseze  medicina în orașul în care    s-au născut și au crescut:

Prin telefon, din România: dr. OANA ONU, medic primar radiologie imagistică-medicală, director medical Spitalul Municipal de Urgență, Roman. Familia este de 4 generații în Roman. A absolvit același liceu și a „copilărit“ împreună cu Simona Fuchs, cea care a convins-o să facă medicină. Deși ar fi putut să plece în străinătate sau să rămâna la Spitalul Fundeni, unde a făcut specializarea, a ales să se întoarcă în orașul natal, unde locuiește cu cei 2 copii și soțul avocat.

Prin telefon, din România: dr. LUANA ALEXANDRESCU, medic primar gastroenterologie, Spitalul Clinic Universitar din Constanța, șef lucrări Fac. de Medicină din Constanța

Este un medic foarte apreciat de pacienți, în orașul natal. A reușit să îmbine cariera universitară cu cea clinică, are doi copii și este căsătorită cu un avocat. Pe vremea studenției, la Facultatea de Medicină din Iași, a fost colega de camera a Simonei Fuchs. Sunt și acum foarte bune prietene.

*****

Joi, 25 aprilie

EXCELENȚĂ ROMÂNEASCĂ ÎN FRANȚA, Ediție specială, premieră înregistrată
Invitat: dr. ANDREEA PASSARD, medic primar reanimare, anestezie şi terapia durerii, Spitalul Saint-Antoine din Paris

Medicul anestezist Andreea Passard face parte dintr-o familie numeroasă de medici români. A absolvit Facultatea de Medicină, în 1989 și, imediat, a plecat în Franța. România nu aderase încă la Uniunea Europeană, motiv pentru care a dat din nou examene. Medicul român, lucrează cu echipa sa în domenii de avangardă ale anesteziei și are în proiect să aducă aceste tehnici si proceduri noi și în România. Supraspecializat în terapia durerii, își desfășoară activitatea, zilnic, la granița dintre viață și moarte.

(w882)

În Joia Mare, cu multă emoție, amintește de regretatul său frate, dr. Vlad Naicu, fost prodecan al Facultății de Medicină Dentară, lector universitar, doctor în științe medicale, Șeful Catedrei de Estetică Dentară al Facultății de Stomatologie, UMF C. Davila din București, care a introdus partea de IT în stomatologie. Vorbește despre cât de curajoasă a fost mama sa, dr. Sabina Bratu, medicul anestezist care a făcut echipă cu prof. Constantin Arseni, iar mai târziu cu acad. Leon Dănăilă.

Prin telefon, din România: prof. dr. ALEXANDRU PETRE, cu experiență universitară în Franța, în prezent predă la Facultatea de Medicină Dentară, Catedra de Protetică Fixă Dentară și Ocluzologie, UMF C.Davila, București. Profesorul Petre a dus mai departe proiectele începute de doctorul Vlad Naicu.

***

Partenerii emisiunii:

(w100) Hofigal Ştefan Manea este recunoscut în domeniul fabricării produselor naturale. Se spune că Dumnezeu a lăsat pe pământ 1.000 de boli, dar şi 1001 plante care să ajute la vindecarea noastră. Plantele, sub forma de ceaiuri, tincturi, comprimate, siropuri, pot fi aliaţii noştri în lupta cu agenţii patogeni ce pot cauza boli. Pentru mai multe informaţii, accesaţi www.hofigal.eu, adresaţi întrebări pe e-mail: medici@hofigal.eu, unde o echipă de doctori vă stă la dispoziţie, sau accesaţi pagina de Facebook.   Număr de contact: 021.334.51.35/021.492.04.42.

(w100) Dermavital Pentru a ajuta cât mai mulţi oameni cu terapii noninvazive şi fără efecte secundare, Florica Munteanu împreună cu specialiştii ei de la Centrul German de Biorezonanţă şi Dermato-Cosmetică oferă informaţii telespectatorilor pe adresa: office@dermavital-med.ro sau pe Facebook. Număr de contact: 021.322.40.04.

Servicii integrate. Vizite puține. Timp câștigat! Clinicile Dentare Dr. Leahu - tratamente stomatologice personalizate pentru adulți și copii, în oricare dintre cele 4 locații din București. Toate dispun de aparatură medicală inovatoare și specialiști pregătiți să rezolve chiar și cele mai complicate probleme dentare. Sănătatea ta orală este în cele mai pricepute mâini! Ne găseşti pe www.cliniciledrleahu.ro şi la numărul de telefon 0374. 475. 555.

FILM.TVR.RO

Logo

 
Reporter special - Matematica în universul adolescenței | VIDEO

Joi, 18 aprilie, de la ora 18.30, la TVR Iași, am vorbit despre voință, perseverență și perfomanță în școala românească.

Documentarul „Totul nu va fi bine”, despre efectele accidentului nuclear de la Cernobîl asupra unei generații, în 25 aprilie, la TVR Cultural. Filmele săptămânii

Între 22 și 28 aprilie, TVR Cultural le propune telespectatorilor dramele „Pielea” (1981) și „Anii noștri de glorie” (2020) și documentarul ...

Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, gazdele campaniei „Omul anului” la TVR

Din 25 aprilie, în fiecare joi, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă câte două reportaje-portret ale ...