loader
Foto

Galerie foto

Din Zvolen, la București. „Copacul Păcii”, adus de o ștafetă a veteranilor Invictus

Simbol al prieteniei și înțelegerii între națiuni, „Copacul Păcii” duce mesaje de pace în 14 țări, pe 4 continente. Cum a fost onorat sacrificiul militarilor români de Ziua Internaţională a Păcii, am văzut la „Ora Regelui” – sâmbătă, 1.10, ora 15.20, la TVR 1.

 

Prima ediţie „Ora Regelui” din octombrie vine cu noi subiecte de interes pentru telespectatorii pasionaţi de istorie, monarhie şi regii ei.

Un reportaj despre proiectul „Copacul Păcii”, care aduce recunoştinţă celor care s-au sacrificat în teatre de operaţii, povestea unei veri cu porţile deschise la Palatul Elisabeta, dar şi istoria Nunților de Argint sărbătorite de regii și reginele României, toate acestea le regăsim sâmbătă, 1 octombrie, la ora 15.20, la „Ora Regelui”, pe TVR 1.

(w882)

„Copacul Păcii”, simbol al prieteniei și al înțelegerii între națiuni, a fost plantat la București, de Ziua Internațională a Păcii, celebrează anual, pe 21 septembrie. Proiectul internațional aparține Asociației „Servare et Manere” din Slovacia și a debutat la 100 de ani de la încheierea Celui De-Al Doilea Război Mondial. 29 de astfel de mesaje de pace au fost duse în 14 țări, pe 4 continente. Marek Sobola, inițiatorul proiectului „Copacul Păcii” a dorit ca acesta să fie plantat anul trecut, în Cimitirul Eroilor de la Zvolen, în memoria soldaților români căzuți pe pământ slovac în Al Doilea Război Mondial și a Regelui Mihai I al României. „Copacul Păcii” din București a fost adus din Zvolen, de o ștafetă a veteranilor Invictus din mai multe țări. A fost plantat în Parcul Carol de copii ai unor militari români căzuți la datorie în teatrele de operații, pentru a onora sacrificiul taților lor.

(w882)

„Fiecare soldat căzut este oglinda unui conflict militar prezent sau trecut. Nu este o persoană imaginară. Este un om real. Sunt prietenii noștri, tații și frații noștri sau vecinii noștri”, a spus, la emoționanta ceremonie, Marek Sobola.

Palatul Elisabeta și-a deschis porțile din luna aprilie pînă la finalul verii. Publicul a avut ocazia să descopere locul în care lucrează Familia Regală, dar și să vadă mașini de epocă, expoziții de fotografie, colecția de ordine și medalii a reginelor României, precum și pe cea de uniforme militare și decorații a Regelui Mihai. Majestatea Sa Margareta, Principele Radu și Principesa Sofia au întâlnit oaspeții din țară sau de peste hotare care au fost dornici să viziteze reședința istorică.

(w882)

(w882)

Printre ei s-au aflat un grup de cercetași din Scoția, însoțiți de Excelența Sa Domnul Andrew Noble, ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii la București, sportive din lotul de gimnastică ritmică al Ucrainei și copiii sprijiniți de Asociația DMD care, împreună cu părinții, veniți de Ziua Mondială a Conștientizării Duchenne.

(w500)

„Secretul unei căsnicii fericite nu este să gândești la fel, ci să gândești împreună”, cugeta Regele Mihai în fața oaspeților la Nunta de Diamant.

„Toată viaţa noastră asta am făcut: umăr la umăr, ne-am ajutat unul pe altul şi am fost complici, fără să ne uităm unul la altul, ci privind amândoi, ca o singură fiinţă, drumul şerpuitor din faţa noastră”, îşi amintea și Regina Ana.

Cel mai longeviv cuplu regal din spațiul românesc a trăit Nunta de Argint, de Aur, de Diamant și de Safir. De-a lungul vremii, perechile princiare și-au dorit să fie model pentru societate. În „Ora Regelui” de sâmbătă, parcurgem istoria Nunților de Argint sărbătorite de regii și reginele României.

„Ora Regelui” se difuzează astfel:

TVR 1 – sâmbătă, 1 octombrie 2022, ora 15.20  (4 octombrie, ora 13.00)

TVR Internațional – sâmbătă, 1 octombrie 2022, ora 16.30

TVR Moldova – joi, 6 octombrie 2022, ora 16.00

Despre „Ora Regelui”:

O emisiune pe teme istorice despre monarhie şi regii României, „Ora Regelui” oferă publicului informaţii despre ce a însemnat Monarhia pentru români, cum au influenţat regii istoria, cultura şi viaţa politică, economică şi socială a românilor. Timp de aproape o oră, rulează secvenţe inedite din arhivele cinematografice, dar şi imagini de astăzi. Emisiunea vorbeşte despre diferenţele dintre ce a fost şi ce este România, cât de bine au fost transmise şi învăţate lecţiile istoriei şi cât din ceea ce am învăţat - mai ales în perioada celor 45 de ani de comunism - despre Monarhie şi Regele Mihai, este mit sau adevăr.

Emisiunea conţine reportaje pe subiecte istorice, despre Casa Regală a României din vremea lui Carol I până astăzi, imagini mărturii de arhivă, vox-uri de la oameni simpli (despre rolul pe care l-a avut şi îl mai are Regele Mihai, Casa Regală sau despre momente ale istoriei care au fost reinterpretate în ultimii 60 de ani), dar şi interviuri cu diverse personalităţi şi o agendă actualizată a Casei Regale (vizite la alte case regale, acţiuni pe care le întreprinde Casa Regală pentru a reprezenta imaginea României în afara ţării, acţiuni economice, caritabile, importanţa pe care a avut-o Casa Regală în procesul de integrare în UE şi NATO etc.).

credit foto: romaniaregala.ro

Prezentator: Camelia Csiki

Redactori: Nicolaie Cernat, Cristina Ionescu

Producător: Lidia Voicu

Realizatori: Adelina Dumitrescu, Diana Ilica

 

 

 

FILM.TVR.RO

Logo

 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Eurovision 2024: Construcția scenei este completă

Scena este pregătită pentru începerea primelor repetiții pentru Concursul Muzical Eurovision 2024.  

”A doua Românie”: Despre echilibrul între știință, spiritualitate și identitate culturală

Joi, 25 aprilie, de la ora 21:00, la TVR Internațional, Corina Dobre ne-a dat întâlnire la o nouă ediție a emisiunii ”A doua Românie”.