loader

Destinele eroinelor de război, în două producții la „Duminica filmului românesc"

RECOMANDARI

Pe 13 septembrie, la TVR 2 și pe TVR+, urmăriți două filme românești care au ca protagoniste eroine din cele două războaie mondiale: „Pădurea de fagi", de la ora 13:10, și „Ecaterina Teodoroiu", de la ora 20:10.

 

Cele două filme românești pe care le puteți vedea pe 13 septembrie au în comun reconstituirea unor momente istorice cu figuri feminine în prim plan, dar marchează și trei debuturi – al unei regizoare și a două actrițe.

(w500) Padurea de

Primul lungmetraj al Cristinei Nichituș, „Pădurea de fagi", este programat de la ora 13:10. În „Pădurea de fagi" a debutat Raluca Penu (foto), iar în „Ecaterina Teodoroiu" (pe care îl puteți vedea în aceeași zi de la ora 20:10) a debutat Stela Furcovici.

Drama din 1987 reconstituie un episod real din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. În august 1944, un detaşament de fete asigură funcţionarea centralei telefonice de la Tâncăbeşti. Sub tirul gloanţelor armatei germane, tinerele vor deveni adevărate eroine.

„Cristina Nichituș-Mihăilescu, după o destul de îndelungată practică pedagogică la catedra de regie a IATC-ului, timp în care realizează și 40 de scurtmetraje, pășește astăzi cu dezinvoltură, fără inhibiții și având atuul unei marcate personalității, în rândul regizorilor noștri. (...) Este de salutat felul în care a știut să depene împreună cu Francisc Munteanu firul acestei narațiuni, un subiect pe care ea l-a descoperit în urmă cu zece ani în memoria supraviețuitoarelor evenimentului real din august '44". (Irina Coroiu, septembrie 1987, Revista Cinema, apud aarc.ro)

(w500) Padurea de

Asociația Cineaștilot (ACIN) a distins filmul „Pădurea de fagi" cu Premiul „Opera Prima", iar la Festivalul de Film de la Costinești, producția a primit Premiul pentru debut (Cristina Nichituş) și Premiul pentru scenariu.

(w500) Padurea de

Din distribuție fac parte: Tora Vasilescu, Catrinel Dumitrescu, Carmen Trocan, Adriana Șchiopu, Anca Sigartău, Cecilia Bârbora, Raluca Penu, Dionisie Vitcu, Vasile Muraru, Traian Stănescu, Florin Zamfirescu, Ștefan Velniciuc.

Destinul unei eroine din Primul Război Mondial este reconstituit în filmul de la ora 20:10 de la TVR 2 și TVR+, „Ecaterina Teodoroiu",  regizat în 1978 de Dinu Cocea.

(w882) Ecaterina

Stela Furcovici, Ion Caramitru, Amza Pellea, Mihai Mereuță, Olga Bucătaru, Cornel Coman, Ilarion Ciobanu sunt actorii aduși pe ecran în această dramă istorică. La începutul Primului Război Mondial, Ecaterina Teodoroiu, o tânără învăţătoare din Târgu Jiu, se înrolează voluntar ca infirmieră de companie. După moartea fratelui ei, ea obţine permisiunea de a pleca pe front, unde devine eroina batalionului său, pierzându-şi viaţa în bătălia de la Mărăşeşti, la 23 de ani.

„Tânăra actriță Stela Furcovici, cu farmecul fragilităţii şi tenacităţii ei, al gravităţii, când cuminţi, când voioase, şcolăriţa aceasta devenită ostaş, ostaşul acesta devenit erou naţional, te cucereşte”, o remarca Alice Mănoiu pe Stela Furcovici în decembrie 1978, în Revista Cinema.

(w235) EcaterinaFilmările au fost realizate în perioada februarie – iunie 1978 la Târgu-Jiu, Pucioasa, Padina, Târgoviște, București.

Filmul a fost premiat de ACIN pentru coloana sonoră, iar Stela Furcovici a primit Diplomă de onoare pentru debut.

Cătălina Vasile Toderoiu s-a născut la 14 ianuarie 1894, la Vădeni, astăzi cartier al municipiului Târgu-Jiu, într-o familie cu cinci băieţi şi trei fete.
A făcut școala primară în sat, apoi a mers la Târgu-Jiu unde, în 1909, termină Școala româno-germană.

În această perioadă numele ei devine Ecaterina Teodoroiu. Vrea să devină învăţătoare și urmează, la Bucureşti, cursurile unui gimnaziu-pension, apoi a frecventat cursurile unei şcoli de infirmiere.

În 1913, devine membră a unei organizații de cercetași. În octombrie 1916, se înrolează voluntar într-un regiment din Gorj. Luptă în război și, în vara anului 1917, în cursul unui atac german, moare împuşcată în timp ce se afla în fruntea plutonului pe care îl comanda.

Stela Furcovici, care a debutat în film jucând-o pe această eroină româncă din Primul Război Mondial, s-a născut și a murit la Turda (1954-2000), oraș în al cărui teatru a fost actriță. A mai jucat pe scenele din Sibiu și Baia Mare, iar filmografia ei a inclus producțiile „Iancu Jianu, haiducul" și „Iancu Jianu, zapciul", tot în regia lui Dinu Cocea, regizorul care a ales-o și pentru rolul titular din „Ecaterina Teodoroiu".

***

Mai multe informații despre filmele programate la TVR 2 aflați aici.

 
Remix 488:  Trooper – 30 de ani

Remix 488: Trooper – 30 de ani

publicat: Sâmbătă, 17 Mai 2025

Doru Ionescu vă invită să urmăriți  ediția Remix 488. Duminică, 18 mai, de la ora 23:00,  la TVR Cultural

Statul național-legionar - o dezbatere „Omul și timpul”, la TVR Cultural

Duminică, 18 mai, de ora 17.00, moderatorul Rafael Udriște și invitatul său, prof. univ. dr. Florin Müller, unul dintre cercetătorii de referință ...

De la

Afirmația ancestrală "clientul nostru, stăpânul nostru" a fost multă vreme piatra de temelie a comerțului.