loader
Foto

Galerie foto

Despre relaţiile diplomatice ale Casei Regale, la Ora Regelui

Sâmbătă, 22 iunie, de la ora 13.00, la TVR 1 şi online, pe TVR+

 

Decorarea Lordului Primar al Londrei de către Majestatea Sa Regele Mihai, povestea Reginei Maria a Iugoslaviei sau vizita la Londra a Principesei Margareta şi a Principelui Radu sunt câteva dintre subiectele emisiunii Ora Regelui pe care telespectatorii TVR 1 o vor putea urmări sâmbătă, 22 iunie. Emisiunea poate fi urmărită şi online, pe www.tvrplus.ro.

Sir Arthur Gavyn, cel de-al 675-lea Lord Primar al Londrei, judecător la Înalta Curte a Angliei, a fost decorat de Majestatea Sa Regele Mihai cu rangul de Comandor al Ordinului Coroana României. Distincţia a fost reînfiinţată de Regele Mihai pentru a răsplăti meritele sociale şi diplomatice ale românilor şi străinilor. Este însă pentru prima dată, după 1947, când gradul de Comandor este oferit unei persoane din străinătate. Evenimentul face subiectul primului reportaj din Ora Regelui.

Principesa Moştenitoare şi Principele Radu au fost la funeraliile de stat oficiate la înhumarea Reginei Maria a Iugoslaviei şi a fiilor săi. Fascinanta poveste a Reginei Maria a Iugoslaviei, mătuşa Regelui Mihai şi fiică a Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria a României, poate fi urmărită tot la Ora Regelui de sâmbătă.

Din Serbia, Familia Regală a plecat în Marea Britanie, la reşedinţa prinţului Charles. Principesa Moştenitoare Margareta promovează România în documentarul „Wild Carpathia”, lansat la Londra. De ziua Alteţei Sale Regale, Principele Radu şi Principesa Moştenitoare au fost invitaţi de onoare la Royal Albert Hall, moment ilustrat, de asemena, în emisiunea de la TVR 1.

Tot sâmbătă vedem cum a fost comemorată de către Casa Regală Ziua Eroilor, la Ministerul de Interne, şi aflăm informaţii despre Clubul Regal al Medicilor, înfiinţat de şase dintre cei mai renumiţi chirurgi români.

Ora Regelui se încheie cu povestea palatului readus la viaţă de Prinţesa Martha Bibescu, prietenă a Reginei Maria. Palatul Brâncovenesc de la Mogoşoaia este locul în care Regina Maria a primit vestea morţii Regelui Carol I.

 

Realizator: Camelia Csiki

Foto Daniel Angelescu


Despre Ora Regelui la TVR 1:

Emisiunea Ora Regelui reflectă prezentul românesc prin prisma valorilor şi principiilor Coroanei. Pe durata unei ore, programul cuprinde reportaje, interviuri şi dialoguri pe teme culturale, diplomatice, religioase, politice, juridice, economice, constituţionale – toate din perspectiva reprezentării statale şi a intereselor fundamentale româneşti. Ora Regelui încearcă, prin dovezi şi mărturii, să facă lumină în istoria României, reinterpretată şi modificată în ultimii 70 de ani, să ofere românilor adevărul despre perioada monarhiei, despre rolul Regelui Carol I în modernizarea ţării sau câştigarea independeţei, despre cum a ajutat Casa Regală România, despre rolul Regilor României în evoluţia societăţii româneşti. În emisiunea Ora Regelui de la TVR 1, telespectatorii pot urmări imagini de arhivă cu şi despre toţi regii şi reginele României, începând cu Regele Carol I şi Regina Elisabeta, Regele Ferdinand, Maria, copiii acestora, Regina Mamă Elena, Regele Mihai, Principesa Moştenitoare Margareta, dar şi imagini actuale, din viaţa de zi cu zi a Casei Regale a României. În programul realizat de echipa de patru profesionişti ai TVR - realizatorii Camelia Csiki, Bogdan Şerban Iancu, Marilena Rotaru şi producătorul Maria Cristina Ţilică - apar oameni de ştiinţă, de artă, diplomaţi, scriitori, precum şi analişti români şi străini. De asemenea, sunt ilustrate cele mai semnificative şi prestigioase prezenţe regale româneşti în capitalele lumii. Întreaga colecţie a emisiunii Ora Regelui poate fi urmărită şi online, pe portalul video al Televiziunii Române, www.tvrplus.ro.

FILM.TVR.RO

Logo

 
Despre naşterea Patriarhiei Române şi rolul pe care ortodoxia l-a avut în înfăptuirea Marii Uniri, într-o analiză „OMUL ŞI TIMPUL”

Duminică, 21 aprilie, de la ora 17:00, realizatorul Rafael Udrişte propune telespectatorilor TVR Cultural o dezbatere despre importanţa ...

„Ce se întâmplă cu filmul de animație?”, o dezbatere „CineSens”, cu Magdalena Stanciu

În cea de-a doua ediție a emisiunii „CineSens”, Magdalena Stanciu îi va avea ca invitați pe creatorii de film de animație Anca Damian, Radu ...

„Istoria literaturii române contemporane”. Alex Ștefănescu: Matei Călinescu a fost un lider de opinie al generației de după 1960

Între 15 și 21 aprilie, la „Istoria literaturii române contemporane”, TVR Cultural îi invită pe telespectatori să afle, de la regretatul critic ...