loader
Foto

Galerie foto

Despre puterea cărţilor în regimul comunist, în documentarul „Trafic de idei”

În ediția de sâmbătă, 17 ianuarie, emisiunea „Rezistenţa prin cultură” a prezentat povestea anticarilor şi a traficului de cărţi din timpul comunismului.

 

UPDATE: Ediția este disponibilă online pe TVR+.

În iunie 1948, Ministerul Artelor şi Informaţiilor din Republica Populară Română legifera cenzura. „Publicaţii interzise până la 1 mai 1948” era o broşură de uz intern şi cuprindea  o listă completă a  cărţilor  interzise după 23 august 1944: 8.000 de titluri, cărora urmau să li se adauge, prin Suplimente publicate ulterior, încă 2.000.

„Cu timpul,regimul comunist instalat din ce în ce mai confortabil în România, se temea  mai puţin de ideile  reacţionare , iar vigilenţa sa se mai domolise când venea vorba de cărţi. Dar nu mult. Atât cât să creeze o supapă socială. Cum funcţiona însă această supapă, atunci când aveai nevoie de o carte neagreată de sistem?”, spune Ruxandra Ţuchel, realizatoarea TVR a acestui documentar.

Pe parcursul ediţiei de sâmbătă, povestea „traficului de idei” este conturată de personaje care au fost martori şi "complici". Ne vor vorbi anticarii Marian Nicolescu din Bucureşti, Alexandru Vlad prozator şi fost anticar în Cluj, scriitorul şi jazzologul Virgil Mihaiu şi rectorul Universităţii Babeş Bolyai din Cluj, istoricul Ioan-Aurel Pop.

***

Relevanţa seriei Rezistenţa prin cultură este incontestabilă. Drept dovadă stau numeroasele episoade care au fost premiate de-a lungul vremii:

Premiul pentru Documentar, UCIN 2010: episodul ”Cornelia Pillat, portret de familie” – realizator Roxana Chiriță; Premiul pentru Montaj UCIN 2010, Sebastian Chelu; Premiul pentru Documentar de Cultură APTR 2011: episodul „Cornelia Pillat, portret de familie” – realizator Roxana Chiriță; Premiul pentru Documentar, UCIN 2011: episodul „Cultura după gratii” – realizator Roxana Chiriță; Premiul pentru Documentar de Artă APTR 2011: episodul „Libertatea acidă a singurătății” – realizator Ion Cristodulo; Premiul pentru Imagine APTR 2012, Dinu Mărgărint; Premiul pentru Serial Documentar, APTR 2012; Premiul „Permanențe spirituale” APTR 2013: episodul „Un episcop pe Drumul Crucii” – realizator Cristian Amza; Premiul pentru Imagine UCIN 2013, Sorin Chivulescu.

Rezistenţa prin cultură poate fi găsită şi pe Facebook. Nu uitaţi să vă abonaţi la pagină pentru a fi la curent cu ultimele noutăţi.

***

Emisiunea poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

FILM.TVR.RO

Logo

 
Reporter special - Matematica în universul adolescenței | VIDEO

Joi, 18 aprilie, de la ora 18.30, la TVR Iași, am vorbit despre voință, perseverență și perfomanță în școala românească.

Documentarul „Totul nu va fi bine”, despre efectele accidentului nuclear de la Cernobîl asupra unei generații, în 25 aprilie, la TVR Cultural. Filmele săptămânii

Între 22 și 28 aprilie, TVR Cultural le propune telespectatorilor dramele „Pielea” (1981) și „Anii noștri de glorie” (2020) și documentarul ...

Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, gazdele campaniei „Omul anului” la TVR

Din 25 aprilie, în fiecare joi, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă câte două reportaje-portret ale ...