loader
Foto

Despre istoria Securităţii Poporului în episodul 6 „Moştenirea clandestină” de la TVR 1

Seria documentară „Moştenirea clandestină” continuă la TVR 1 cu episodul al şaselea, care analizează istoria instituţiei Securităţii Poporului şi relaţiile ei cu Partidul Comunist şi regimul dictatorial al lui Gheorghiu-Dej, perioada cu cele mai multe condamnări şi execuţii politice din istoria României.  

 

Producător şi realizator: Monica Ghiurco

În anii regimului Gheorghiu-Dej, în contrast cu deschiderea în plan extern şi succesele pe linie diplomatică ale conducerii de la Bucureşti, în plan intern se produc evenimente tragice trăite de cei care se împotrivesc regimului.

Filmul aduce în premieră mărturii ale unui ofiţer cu rang înalt din Securitate, col. (r) Filip Teodorescu, ale unui fost deţinut politic din timpul regimului Dej, Octav Bjoza şi ale unui reputat diplomat de carieră, Romulus-Ioan Budura, interpret de limba chineză pentru delegaţiile române la Beijing în anii ’50.

Demersul propune publicului o analiză neconvenţională asupra perioadei comuniste din România prin prisma echilibrelor de putere la nivel mondial: România între SUA, China şi URSS, acompaniată de tovarăşii din blocul sovietic sau, dimpotrivă, concurată acerb, fără scrupule, în postura de „ţintă” a unor strategii secrete, concepute şi realizate atât pe linia spionajului de factură cominternistă, cât şi pe cea a colaborării militare şi de informaţii în cadrul alianţei Pactului de la Varşovia.

„Moştenirea clandestină” este un documentar despre dizidenţă şi dezinformare, ce valorifică imagini de arhivă rare şi scoate la lumină adevăruri incendiare despre spioni, defectori, agenţi dubli, operaţiuni secrete şi figuri controversate: Caraman, Pacepa, Bodnăraş, Carlos Şacalul.

Dupa episodul 6, care va fi difuzat de TVR 1 joi, 12 iulie, de la ora 22.10, seria „Moştenirea Clandestină” va continua cu încă două episoade.

Primele trei episoade pot fi achiziţionate pe support DVD prin intermediul TVR Media: http://www.tvrmedia.ro/prod.php?pid=786&highlight=mostenirea+clandestina

FILM.TVR.RO

Logo

 
Reporter special - Matematica în universul adolescenței | VIDEO

Joi, 18 aprilie, de la ora 18.30, la TVR Iași, am vorbit despre voință, perseverență și perfomanță în școala românească.

Documentarul „Totul nu va fi bine”, despre efectele accidentului nuclear de la Cernobîl asupra unei generații, în 25 aprilie, la TVR Cultural. Filmele săptămânii

Între 22 și 28 aprilie, TVR Cultural le propune telespectatorilor dramele „Pielea” (1981) și „Anii noștri de glorie” (2020) și documentarul ...

Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, gazdele campaniei „Omul anului” la TVR

Din 25 aprilie, în fiecare joi, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă câte două reportaje-portret ale ...