loader
Foto

Demi Moore, la TVR1, în rolul care i-a adus 11 milioane de dolari: G.I. Jane| VIDEO

Luni, 19 octombrie, serile de film continuă la #TVR1 cu filmul de acţiune „G.I. Jane” (SUA – 1997), în regia lui Ridley Scott

 

În 1996, Demi Moore, actriţa cel mai bine plătită de la Hollywood, stabilea un nou record financiar cu cele 12,5 milioane de dolari primite pentru rolul din Striptease. După numai un an, în 1997, Demi accepta o nouă provocare, rolul din G.I.Jane plătit cu „numai” 11 milioane de dolari, dar pentru care corpul actriţei trebuia să se transforme: din cel sexi şi graţios al unei dansatoare, într-unul plin de muşchi şi forţă al unui puşcaş marin.

Aşa că luni de zile înainte de începerea filmărilor, Demi a muncit cu doi antrenori personali pentru a acumula masa musculară, forţa fizică şi psihică necesară rolului de puşcaş marin.A avut un program riguros care a cuprins, zilnic, alergări, arte marţiale, exerciţii cardio, exerciţii la aparate, exerciţii de antrenare fizică şi psihică, precum şi o dietă alimentară adecvată. Aceste pregătiri au fost mai apoi dublate de antrenamente reale cu o trupă de puşcaşi marini (Navy SEALs) într-o bază militară.

Aşa cum a povestit Demi în cartea sa de memorii Inside Out, prima zi a acestui antrenament a început cu o alergare în echipament de luptă, de doar o milă, la 4 dimineaţa, împreună cu cei 40 de soldaţi din grupa sa. A rezistat până la capăt, dar imediat ce a trecut linia de sosire, Demi a virat lângă primul copac, a vomitat „şi sufletul” din ea, după care a trecut la loc în formaţie. Când în sfârşit, pe la prânz, au luat o pauză, ea s-a descălţat pentru că bocancii îi umpluseră picioarele de băşici şi răni sângerânde. Şi când toţi se aşteptau ca ea să renunţe, actriţa a cerut plasturi, s-a bandajat şi a trecut înapoi la programul de instrucţie pentru că a simţit că dacă ar fi cedat atunci, nu ar mai fi câştigat niciodată încrederea celorlalţi în ea.

În aceeaşi carte, Demi Moore mărturiseşte că cel mai mult se mândreşte de rolul din G.I.Jane, care  este cea mai importantă realizarea profesională a sa.

Atât filmul cât şi rolul interpretat de Demi Moore în 1997 este o pură ficţiune pentru că, în realitate, de-abia  19 ani mai târziu, în 2016, Armata Americană a permis femeilor să fie admise în programul  drastic de antrenament al puşcaşilor marini. Statisticile arată că în aceşti patru ani, rata de eşec a femeilor în acest program este de 99,99%.

Acţiunea filmului începe cu decizia Senatului american de a introduce experimental o femeie în programul de pregătire al trupelor de elită SEAL. Antrenamentele acestora sunt atât de dure, încât 60% dintre bărbaţi nu reuşesc să ducă programul până la capăt. Iniţiativa nu este luată în serios, dar Jordan O'Neil, tânăra aleasă pentru experiment, refuză să fie etichetată drept "un eşec".

Nici epuizarea, nici durerea, nici agresiunile psihice la care o supune comandantul unităţii n-o descurajează. Suportând cu stoicism încercările, Jordan depăşeşte toate obstacolele şi încheie cu brio cumplitul program de antrenamente... dar uită să ia în calcul perfidia lumii politice.

Regia: Ridley Scott
Cu: Demi Moore, Viggo Mortensen, Anne Bancroft

FILM.TVR.RO

Logo

 
Reporter special - Matematica în universul adolescenței | VIDEO

Joi, 18 aprilie, de la ora 18.30, la TVR Iași, am vorbit despre voință, perseverență și perfomanță în școala românească.

Documentarul „Totul nu va fi bine”, despre efectele accidentului nuclear de la Cernobîl asupra unei generații, în 25 aprilie, la TVR Cultural. Filmele săptămânii

Între 22 și 28 aprilie, TVR Cultural le propune telespectatorilor dramele „Pielea” (1981) și „Anii noștri de glorie” (2020) și documentarul ...

Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, gazdele campaniei „Omul anului” la TVR

Din 25 aprilie, în fiecare joi, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă câte două reportaje-portret ale ...