loader
Foto

DECEMBRIE ROŞU - Revoluţia Română ON-AIR

Exclusiv pe TVR+

 

Revoluţia Română a pornit din stradă, a ajuns la Televiziune şi de aici în lumea întreagă. După 23 de ani, portalul Televiziunii Române, www.tvrplus.ro, redeschide dosarul Revoluţiei într-un proiect fără precedent pentru online-ul românesc.

***
UPDATE: În cadrul acestei colecţii online, Televiziunea Română vine cu o nouă premieră: primul documentar realizat exclusiv pentru portalul TVR+. „Jurnalist la Revoluție. Cum s-a scris istoria în mers” este o oglindă a celui mai important moment din istoria Televiziunii: întoarcerea camerelor spre poporul român.

Printre intervievații pentru acest proiect se numără: Nicolae Melinescu (redactor principal în decembrie 1989), George Militaru (regizor de emisie în decembrie 1989) sau Cornelius Roşiianu (redactor în decembrie 1989). Aceştia vorbesc despre zvonurile care s-au dat pe post, despre ameninţarea teroristă, dar şi despre impactul pe care l-a avut Televiziunea în rândul oamenilor.  Alături de ei, contribuie cu opinii şi analize sociologul Mircea Kivu, istoricul Adrian Cioroianu şi analistul media Iulian Comănescu.

Cele două părți ale documentarului vor fi puse la dispoziția celor care ne urmăresc portalul în zilele de 21 și 22 decembrie. În prima parte, invitații rememorează momentele de tensiune din Televiziune, intrarea manifestanților în curtea acesteia, prima emisie liberă, dar și lupta care s-a dat pe holurile uneia dintre instituțiile simbol ale Revoluției. Cea de-a doua parte este dedicată rolului Televiziunii; sunt amintite și comentate zvonurile care s-au dat pe post, dar și impactul pe care l-au avut intervențiile unor jurnaliști pentru care meseria pe care o practicaseră până în acele zile se schimbase fundamental timp de câteva ore.

***

Din 16 decembrie, publicul are posibilitatea de a accesa pe TVR+ prima colecţie online despre Revoluţia Română, pentru a redescoperi evenimentul care a schimbat istoria ţării şi pentru a înţelege rolul pe care TVR l-a jucat în schimbarea naţiunii.

Astfel, în intervalul 16 - 22 decembrie, TVR+ va prezenta în fiecare zi câte un episod dintr-o selecţie amplă a materialelor din Arhiva TVR, cu cele mai relevante momente din desfăşurarea evenimentelor de acum 23 de ani.

Cele şapte episoade sunt menite să marcheze prin conţinutul lor cele mai frământate zile ale Revoluţiei, după cum urmează:

Arhiva Televiziunii Române deţine una dintre cele mai bogate colecţii de documente audiovizuale despre Revoluţia Română din decembrie 1989. Realizarea celor şapte episoade ce vor fi difuzate pe www.tvrplus.ro aparţine redactorilor Arhivei TVR: Mihai Ciobanu, Gabi Fiter, Irina Bordeianu, Denisa Badea şi Irina Negraru. Ei sunt cei care, prin munca lor de cercetare şi recatalogare a colecţiei „Revoluţia Română”, au descoperit imagini inedite ce au fost difuzate doar în decembrie 1989. Astfel, conceptul colecţiei online are în vedere reconstituirea evenimentelor Revoluţiei prin prisma a ceea ce s-a văzut la televizor în acele zile, cu momentele încărcate de emoţia şi dramatismul evenimentelor. Cu ajutorul editorului Marius Butnariuc, aceste imagini unice sunt prezentate într-un pachet grafic de excepţie, cu un montaj dinamic.

FILM.TVR.RO

Logo

 
Reporter special - Matematica în universul adolescenței | VIDEO

Joi, 18 aprilie, de la ora 18.30, la TVR Iași, am vorbit despre voință, perseverență și perfomanță în școala românească.

Documentarul „Totul nu va fi bine”, despre efectele accidentului nuclear de la Cernobîl asupra unei generații, în 25 aprilie, la TVR Cultural. Filmele săptămânii

Între 22 și 28 aprilie, TVR Cultural le propune telespectatorilor dramele „Pielea” (1981) și „Anii noștri de glorie” (2020) și documentarul ...

Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, gazdele campaniei „Omul anului” la TVR

Din 25 aprilie, în fiecare joi, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă câte două reportaje-portret ale ...