loader
Foto

De ce politicile pentru incluziunea romilor eşuează

Miercuri, 18 februarie, Mihaela Drăgan şi antropologii Eniko Vincze şi Martin Olivera au discutat despre modul în care autorităţile române au tratat problemele comunităţii rome în ultimii ani. De la ora  13:00,  la emisiunea „Fără etichetă”, pe TVR 1 şi TVR+.

 

UPDATE: Ediţia este disponibilă online pe TVR+

„Fără etichetă” a dezbătut în ediţia din 18 februarie, împreună cu antropologii Eniko Vincze și Martin Olivera, motivele pentru care politicile publice pentru incluziunea romilor din ultimii ani au eşuat, romii confruntându-se în continuare cu rasismul instituţionalizat, marginalizarea socială şi evacuările masive la nivel național.

Subiectul emisiunii prezintă și detaliază concluziile conferinței „Romii ca subiect politic: între cetățenie, minoritate națională și grup vulnerabil” care a avut loc săptămâna trecută la Palatul Parlamentului și care a avut ca temă romii în contextul aprobării noii strategii a guvernului de incluziune pentru următorii cinci ani.

Sunt romii o minoritate națională, cetățeni ai României sau doar un grup vulnerabil? Încearcă Parlamentul României să se sustragă de la rezolvarea problematicii rome prin impunerea unui posibil proiect de lege care să clasifice romii ca „minoritate europeană” și prin urmare soluționarea problemelor acestei etnii să fie plasată Uninunii Europene? Care sunt rezultatele ultimului deceniu de integrare a romilor? „Acestea sunt doar câteva din întrebările la care vom încerca să le găsim un răspuns în această ediție, vorbind de această dată în mod transparent și critic față de măsurile autorităților privind incluziunea romilor în România”, spune Mihaela Drăgan, gazda emisiunii de pe TVR 1.

Una dintre cele mai grave și actuale probleme cu care se confruntă romii și un subiect amplu dezbătut la conferința de la Palatul Parlamentului este cea locativă, mai multe comunități fiind supuse procesului de evacuare forțată. Autoritățile locale încă nu oferă soluții la problema evacuărilor care de cele mai multe se realizează într-un mod abuziv, cea mai recentă și urgentă situație fiind cea a comunității din Vulturilor 50 din București, unde peste 25 de familii locuiesc în stradă de aproximativ cinci luni.

***

Eniko Vincze este antropolog, profesor universitar al Facultății de Studii Europene, Universitatea Babeş Bolyai din Cluj Napoca, unde predă etnicitate și gen pe subiecte ca naționalism și feminism sau excluziunea intersecțională a femeilor rome. Activistă pentru drepturi sociale, în special pentru drepturi locative și împotriva marginalizării rasiale, așa cum este cazul comunității de romi de la Pata Rât, Cluj Napoca.

Martin Olivera este antropolog și doctor în etnologie al Universității Paris Ouest Nanterre, cu o teză susținută în 2007 despre romii gabori din Transilvania. În ultimii ani a fost consultant pentru integrarea romilor imigranţi, membru al rețelei Urba Rom - observatorul european al politicilor publice pentru romi. În 2012 a publicat volumul „Romanes: tradiția integrării la romii gabori din Transilvania”.

***

Emisiunea „Fără etichetă” poate fi urmărită și pe TVR+, pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

 

 

 

FILM.TVR.RO

Logo

 
România - hub universitar important în domeniul învăţământului medical | VIDEO

La  emisiunea cu titlul inspirat din Constituţie, „Articolul VII" - Românii din străinătate, s-a discutat despre deficitul de personal din ...

„Picătura de cultură”: Olimpia Coman-Sipeanu, o viață de artist, restaurator și pedagog | VIDEO

Bucuria de a dărui bucurie. Prima parte a reportajului dedicat Olimpiei Coman-Sipeanu s-a difuzat marți, 23 aprilie, de la ora 18:20, la TVR ...

Eurovision 2024: Artiștii celei de-a 68-a ediții a Concursului Muzical Eurovision își încep călătoria spre Malmö

Repetițiile pentru cea de-a 68-a ediție a Concursului Muzical Eurovision sunt la doar câteva zile distanță, iar artiștii au început călătoria ...