loader
Foto

„Duminica filmului românesc", în Dacia lui Decebal și Moldova medievală

Pe 8 noiembrie, la TVR 2 și pe TVR+ îi puteți vedea pe Amza Pellea și Ilarion Ciobanu în două filme istorice: de la ora 13:10, „Războiul domniţelor", iar de la ora 20:10, „Columna".

 

Ilarion Ciobanu, Ioana Drăgan, Amza Pellea, Ilinca Tomoroveanu, Ion Dichiseanu, Ștefan Ciubotărașu joacă în filmul Războiul domniţelor, regia Virgil Calotescu.

Iubiri, trădări și confruntări militare, în această poveste plină de aventuri din Moldova de secol XVII, producție văzută de unii critici de film ca fiind o parodie.

(w882) Razboiul d

Atras de tezaurul Moldovei şi de proviziile pe care le putea lua de aici, Sobieski, regele polonilor, ordonă atacarea Cetăţii Neamţului, iar căpitanul Ghindă pregătește trădarea. Tânăra Ioana este trimisă la rege, dar la ea mai râvneşte şi trădătorul Ghindă. Astfel, în tabăra moldavă, se tot înfiripă idile şi intrigi până ce din cetate nu mai rămân decât „ruinurile”.

În 1969, regizorul Virgil Calotescu aducea pe marele ecran Războiul domnițelor, după filmări desfășurate la Rupea, Piatra Neamţ şi Buftea. Îl puteți urmări pe 8 noiembrie la TVR 2 și pe TVR+ de la ora 13:10.

În 1968, a fost lansată coproducția România-Germania Columna, în regia lui  Mircea Drăgan. Filmul se difuzează la TVR 2 și pe TVR+ de la ora 20:10.

În distribuția internațională apar Richard Johnson, Antonella Lualdi, Ilarion Ciobanu, Ştefan Ciubotăraşu, Amedeo Nazzari, Amza Pellea, Emil Botta, Gheorghe Dinică și Florin Piersic.

(w882) Columna An

Acțiunea filmului are loc în anii 106-111 d. Hr., în timpul celui de-al doilea război daco-roman și după transformarea Daciei în provincie romană. Filmul evocă momentele colonizării Daciei de către romani, fiind structurat în două părți distincte: războiul și pacea.

Armata romană, într-o uriaşă desfăşurare de forţe, asediază capitala Daciei, Sarmizegetusa. Prea mândru ca să se lase prins, regele Decebal se sinucide. Pentru a menţine calmul în provincia ocupată, împăratul Traian îl înlocuieşte pe tribunul Tiberius, în mâinile căruia trebuia să se predea Decebal, asigurându-se de colonizarea Daciei cu legiunile rămase pe loc.

(w882)

Accentul se mută de la luptele între daci și romani la dramele individuale. Romanii au atacat Sarmizegetusa, iar puținii daci supraviețuitori, flămânzi și însetați, au fost nevoiți să părăsească cetatea și să se retragă în munți, pentru a continua rezistența acolo. Din porunca lui Decebal, nobila Andrada a plecat în munți împreună cu nepotul regelui dac, pentru a-l proteja de romani.

(w882)

La realizarea producţiei din 1968 au fost folosiți numeroşi consultanți, de la istorici şi militari până la specialişti în călărie și dansuri. S-au folosit 6.000 de soldați și 1.000 de călăreți pe post de figuranți.

***

Mai multe informații despre filmele programate la TVR 2 puteți afla aici.

FILM.TVR.RO

Logo

 
Contractul de asigurare și contractul de întreținere

Luni, 29 aprilie, de la ora 21:00, TVR Internațional transmite o nouă ediție ”Avocatul dumneavoastră”.

Cine va tăia Nodul Gordian? Alianțe și conflicte în Orientul Mijlociu, o dezbatere în emisiunea „Omul și Timpul”

La TVR Cultural, Rafael Udriște ne așteaptă duminică, 28 aprilie, de la ora 17:00, la o nouă ediţie „Omul şi timpul”. Alături de invitatul său, ...

România - hub universitar important în domeniul învăţământului medical | VIDEO

La  emisiunea cu titlul inspirat din Constituţie, „Articolul VII" - Românii din străinătate, s-a discutat despre deficitul de personal din ...