Simbolizează feminitatea şi fertilitatea. Sunt şapte păpuşi ce se ascund una într-alta, fiind cunoscute sub numele de Matrioşka. Unii cred că sunt o creaţie pur rusească, însă povestea lor a început în urmă cu peste două mii de ani în China antică.
Se spune că un artizan de la curtea împăratului Han, în secolul I, înainte de Hristos, a făcut mai întâi nişte cutiuţe decorative, una mai mică decât cealaltă. Apoi, s-a gândit să facă pentru suverană nişte păpuşi din lemn după acelaşi model. Erau şapte, cu acelaşi chip şi viu colorate, dar de dimesiuni diferite, pentru că erau aşezate descrescător una în interiorul celeilalte. Mai târziu, prin secolul XVIII, ideea a fost preluată şi de japonezi. Erau cinci figurine ce reprezentau un zeu budist. Abia pe la sfârşitul secolului XIX, a apărut prima Matrioşka.
Nişte meşteşugari din Moscova au văzut la un târg aceste jucării şi au creat ceva asemănator, în stilul tradiţional rusesc. Le-au dat chipul unor ţărăncuţe cu bujori în obraz, îmbrăcate în costume populare şi ţinând în braţe flori, jucării sau pâinea şi sarea de bun-venit. Denumirea lor se pare că provine de la numele rusesc Matriona pe care îl purtau cândva multe fete şi femei, alintate cu diminutivul Matrioşka.
Primul set a avut 8 figurine şi a plăcut atât de mult, încât a devenit una dintre cele mai populare imagini ale Rusiei. Simbolizau fertilitatea, sentimentul matern şi familia. În timp, fiind din ce în ce mai multe, figurinele au devenit mai elaborate, artiştii întrecându-se în pictura cât mai detaliată a acestora. Cel mai complex set are 72 de piese şi un metru înălţime.
Apoi, au fost realizate şi alte păpuşi. Au fost copiate în toată lumea, reprezentând politicieni, vedete sau personaje din filme ori din desene animate. Mai nou apar chiar în reclame tv. Au fost metamorfozate în funcţie de evenimente, de inovaţiile din lumea modei, chiar şi de noile tehnologii, ajungând uneori de nerecunoscut. Sunt figurine care au păstrat numai conceptul Matrioşkăi.
Adevăratele exemplare, aproape 15 mii, de la cele mai vechi şi până la ultimele creaţii ale artizanilor, pot fi admirate în Muzeul Matrioşka din Moscova.
Călin Petrescu