loader
Foto

Galerie foto

Curaj, dăruire, muncă, iubire – „armele” cu care greutăţile vieţii sunt învinse

Ne învaţă eroii acestei ediţii de „Destine ca-n filme” - marţi 26 mai, de la ora 21.00, la TVR 2 şi online pe TVR+.

 

Ediția este disponibilă online pe TVR+

În această săptămână, la „Destine ca-n filme”, Iuliana Marciuc a pregătit poveştile de viaţă a doi oameni care au demonstrat că prin curajul, dăruirea, munca şi iubirea lor au depăşit momentele grele ale vieţii şi au transformat visurile în realitate.

Costel Pârnău s-a născut într-o familie cu cinci fraţi, în care bătăile erau o normalite. La şase ani, este dat la casa de copii unde a trebuit să înveţe multe reguli nescrise pentru a-şi uşura existenţa. Şi cum nu erau de ajuns chinurile prin care trecuse, la numai 17 ani are un accident de tramvai în urma căruia rămâne fără picioare şi fără o mână. Cu toate astea, Costel şi-a recuperat viaţa, s-a salvat de la degradare socială, morală şi spirituală. Nu se mai gândeşte la ceea ce a pierdut, ci la ceea ce a dobândit - cu lacrimi, cu disperare, cu efort şi credinţă.

El a ales să lupte, să spere, să meargă mai departe. Astfel, Costel are acum o familie frumoasă, o soţie iubitoare şi doi copii, elevi la Colegiul Naţional de Artă Ion Vidu”. După ce ani de zile a rămas cu 8 clase, el şi-a terminat liceul, iar acum este student la Facultatea de Psihologie. Şi aşa cum chiar el declară: Nu mă consider o persoană cu handicap, mie nu-mi lipsesc decât o mână şi două picioare. Suferinţa nu înseamnă doar capacitatea de a face faţă dificultăţilor, ci şi puterea de a le transforma în glorie, în reuşita”. Iar acestea sunt cuvintele unui om greu încercat de soartă, ale unui om care este un exemplu de putere, voinţă şi credinţă.

Contraamiral de flotilă în retragere în marina militară şi căpitan de cursă lungă în marina civilă, Marin Deboveanu a petrecut mai mult de jumătate de veac în marină, străbătând toate mările şi oceanele lumii şi a predat navigaţia în cadrul Facultăţii de Marină Civilă din Academia Navală Mircea cel Bătrân". În 1968, la cererea Studioului Cinematografic Bucureşti, el construieşte şi conduce mai multe nave cu vele aparţinând diverselor epoci, cu care s-au realizat filmele „Răpirea fecioarelor", „Răzbunarea haiducilor", „Haiducii lui Şapte Cai". Însă cea mai mare realizare a sa a venit în 1975, când a proiectat şi construit vasul Speranţa” special pentru realizarea filmului Toate pânzele sus”, după romanul cu acelaşi nume al scriitorului Radu Tudoran.

Emisiunea poate fi urmărită şi la TVR HD miercuri, 27  mai, de la ora 20.10.

FILM.TVR.RO

Logo

 
Reporter special - Matematica în universul adolescenței | VIDEO

Joi, 18 aprilie, de la ora 18.30, la TVR Iași, am vorbit despre voință, perseverență și perfomanță în școala românească.

Matematica în universul adolescenței, un exercițiu propus în „Lumea de aproape

Miercuri, 24 aprilie, de la ora 17.30, pe TVR3 puteți urmări un reportaj pregătit de TVR Iași, despre întrecerile, problemele și mizele elevilor.

Efectele exceselor de sărbători

Efectele exceselor de sărbători

publicat: Vineri, 19 Aprilie 2024

O nouă ediție "Un doctor pentru dumneavoastră" în care discutăm despre efectele exceselor de sărbători, tratarea bolilor de oase și legătura ...