loader
Foto

Cum ar putea fi evitate „deșerturile alimentare”. O propunere din SUA

RECOMANDARI

Mulți newyorkezi visează să nu mai plătească chirie. La fel și magazinele din New York. Spațiile comerciale sunt mult mai scumpe decât în orice altă parte din America. Rareori această dorință le este îndeplinită.

 

Dar pentru câteva magazine alimentare selecte aflate în proprietate publică, Zohran Mamdani, candidatul democrat la primăria New York-ului și favorit în alegerile din noiembrie, speră să realizeze tocmai acest lucru.

Mamdani, un socialist, a câștigat alegerile primare democratice cu o platformă electorală axată pe „accesibilitate”. Pe lângă măsurile tipice de stânga, precum controlul chiriilor și transportul public gratuit, el a propus o idee mai novatoare: o „opțiune publică” pentru produsele alimentare, sub forma unui rival de stat care ar funcționa sub prețurile supermarketurilor existente, relatează The Economist.

Prețurile alimentelor au crescut vertiginos, susține Mamdani, iar newyorkezii nu ar trebui să „subvenționeze operatorii privați de magazine alimentare” în timpul cumpărăturilor săptămânale. O altă problemă semnalată de el este că unii newyorkezi trăiesc în „deșerturi alimentare”, fără acces facil la produse proaspete (Departamentul Agriculturii din SUA a constatat că New York are mai puține astfel de zone decât orice alt stat). Planul este de a deschide un magazin pilot în fiecare dintre cele cinci cartiere ale orașului și de a extinde proiectul dacă acesta va avea succes.

Eliminarea chiriei

Este o propunere interesantă, subliniază The Economist. Magazinele alimentare au printre cele mai mici marje de profit din America: în general, acestea realizează un profit de 1-2% după impozitare. Orașul New York, cu o populație densă, o concurență agresivă și costuri ridicate de închiriere și salarizare, este o piață deosebit de dură. Chiar și în cel mai optimist scenariu, reducerea la zero a acestor marje deja mici prin gestionarea magazinelor la costuri de producție nu ar genera economii semnificative.

Mai mult, aceste magazine nu ar plăti chirie sau impozite pe proprietate. Mamdani vrea să le amplaseze pe terenuri aparținând municipalității. Dar privarea administrației din New York de veniturile pe care le-ar fi obținut din aceste terenuri echivalează cu o subvenție substanțială. Dacă magazinele lui Mamdani vor reuși să ofere prețuri mai mici decât magazinele private, această subvenție implicită – finanțată din impozitele newyorkezilor – va sta la baza economiilor realizate.

În cel mai bun caz, aceste magazine ar putea vinde produse alimentare puțin mai ieftine decât magazinele alimentare convenționale, în mare parte datorită finanțării ascunse din partea contribuabililor.

Mai rău, subliniază The Economsit, supermarketurile private ar putea fi trase pe linie moartă, deoarece chiar și reducerea marjelor la zero nu ar fi suficientă pentru a rivaliza cu un concurent care nu plătește chirie. Eliminarea acestora ar eroda diversitatea și ar împiedica viitoarele inovații în domeniul alimentelor care ar putea transforma gusturile newyorkezilor – așa cum au făcut-o deja clătitele congelate cu ceapă verde de la Trader Joe și meniul de sandvișuri al bodegilor din oraș.

Posibilul rezultat

Toate acestea presupun că magazinele lui Mamdani sunt gestionate la fel de bine ca un supermarket sau o bodegă convențională. Dar, de la locuințe la prețuri accesibile până la extinderea metroului, orașele americane au un istoric lamentabil în ceea ce privește creșterea costurilor. New York a testat o nouă serie de toalete publice fără facilități, alocând aproximativ 1 milion de dolari pentru fiecare.

În loc de un magazin alimentar ieftin și extrem de eficient, deținut de municipalitate, un rezultat mai plauzibil al proiectului ar fi acela în care proasta gestionare ar consuma toate economiile provenite din eliminarea chiriei. Acest lucru lasă guvernul în fața unei alegeri: să ofere prețuri similare cu cele ale supermarketurilor existente, fără a obține nimic în ceea ce privește accesibilitatea, sau să mărească și mai mult subvențiile. Alimentele ieftine pot deveni rapid scumpe, conchide The Economist.

Sursă foto: Kira_Yan/ Shutterstock.com

 

 
Cea mai recentă producţie „Ocolul pământului în 80 de zile” se vede la TVR 2

Coproducție Franţa, Germania, Italia şi Regatul Unit a anului 2021, „Ocolul pământului în 80 de zile” a fost filmat în Africa de Sud și România, ...

„După Știri”, o nouă emisiune în grila TVR INFO

De luni până joi, de la ora 23:00, TVR INFO ne oferă un spațiu de dezbatere autentică, nealterată de influențe partizane, unde se analizează ...

Europa vâslește la Bascov! TVR SPORT transmite în direct Campionatul European de Kaiac-Canoe Juniori U23

Piteşti – Bascov devine, între 3–6 iulie, capitala continentului pentru sporturile nautice de viteză. Întrecerile comentate de Monica Bucur şi ...