loader
Foto

Galerie foto

Cu Marian Voicu, despre Tezaurul României la Moscova, la Garantat 100%

Cătălin Ştefănescu a discutat cu jurnalistul TVR Marian Voicu duminică, 24 mai, despre cea mai controversată problemă a istoriei româneşti recente.

 

UPDATE: Ediţia este disponibilă online pe TVR+.

O discuţie garantat 100% interesantă despre cea mai controversată problemă a istoriei româneşti recente – Tezaurul României de la Moscova – poate fi urmărită în 24 mai, începând cu ora 23.40, la TVR 1, TVR HD şi TVR+. Invitatul lui Cătălin Ştefănescu la Garantat 100% de duminică  este jurnalistul TVR Marian Voicu, cel care a realizat anul trecut primul documentar tv pe tema controversatului tezaur al ţării noastre de la Moscova, documentar ce conţine mărturiile tuturor părţilor implicate. Filmul Tezaurul României de la Moscova. Inventarul unei istorii de 100 de ani a fost  difuzat de TVR în anul 2014.

„Când facem referire la Tezaurul României de la Moscova, multă lume se gândeşte la aurul BNR. Puţini ştiu însă că acest tezaur mai înseamnă şi numeroase documente şi obiecte de artă de o valoare incredibilă, nedescoperite.  Acestea reprezintă o mult mai mare pierdere pentru poporul român”, consideră Marian Voicu. La Garantat 100%, jurnalistul va povesti despre culisele realizării documentarului, ce a presupus munca de cercetare a arhivelor, precum şi cum a ajuns la concluzia acestui film: „în România există o neputinţă organizată de a pune în ordine, de a aduna din arhive toate documentele relevante pe acest subiect.” (Marian Vociu)

(w882)

Evanghelier, restituit în 1956

Dezvăluirile din acest documentar pun într-o lumină nouă Tezaurul României la Moscova. Sunt prezentate publicului, în premieră, documente din Arhivele Naţionale, obiecte din tezaur necunoscute publicului, sunt revelate informaţii din arhivele de la Moscova, Londra, Washington, Chişinău. În filmul lui Marian Voicu apar istorici, oameni politici, preşedinţi de stat, diplomaţi din România, Federaţia Rusă şi Republica Moldova, într-o panoramare completă a tuturor părţilor implicate.

România este singura ţară fostă comunistă care nu a fost vizitată încă de un preşedinte al Federaţiei Ruse. „Relaţiile bilaterale au fost dintotdeauna echivoce, problemele tezaurului şi Basarabiei fiind, din 1917 până astăzi, surse de disensiuni”, crede Marian Voicu, regizorul documentarului.

(w882)

Pictură din Tezaur

Mai multe aflăm la Garantat 100% de duminică, 24 mai, de la 23.40, la TVR 1, TVR HD şi TVR+. Şi tot duminică, pentru destinderea atmosferei, îi ascultăm pe cei mai virtuoşi instrumentişti din Chişinău – Vali Boghean Band.

 

FILM.TVR.RO

Logo

 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Eurovision 2024: Construcția scenei este completă

Scena este pregătită pentru începerea primelor repetiții pentru Concursul Muzical Eurovision 2024.  

”A doua Românie”: Despre echilibrul între știință, spiritualitate și identitate culturală

Joi, 25 aprilie, de la ora 21:00, la TVR Internațional, Corina Dobre ne-a dat întâlnire la o nouă ediție a emisiunii ”A doua Românie”.