loader
Foto

Condimentele iernii pentru trup și suflet

RECOMANDARI

Vremea rece taie pofta de salate și smoothie-uri reci, făcând loc apetitului pentru băuturi calde, pături pufoase și mese bogate în arome. Așadar, dulapul cu mirodenii își deschide porțile.

 

Condimentele de iarnă nu sunt apreciate doar pentru gust, ci și pentru calitățile terapeutice, fiind remedii naturale bogate în antioxidanți, cu efecte antiinflamatoare și capacitatea de a stimula circulația sângelui și sistemul imunitar.

Scorțișoara, originară din Sri Lanka, este aroma clasică a iernii.

Cu mirosul ei dulce și lemnos, scorțișoara evocă instantaneu atmosfera de Crăciun. Este bogată în antioxidanți și ajută la reglarea glicemiei, fiind perfectă atât pentru deserturi, cât și pentru preparate sărate.

Poate fi folosită ca ingredient în terciul de ovăz de dimineață, în sucul cald de mere, dar și în ceaiuri aromate în combinație cu mere uscate și măceșe. Scorțișoara dă un gust aparte mâncărurilor orientale , cum ar fi tocănițe, pilafuri sau curry-uri, oferindu-le o notă dulce-picantă.

Nucșoara este și ea un condimentul rafinat, alături de scorțișoară. Arborele de nucșoară (Myristica fragrans) este originar din Asia și Australia, fiind în prezent cultivat în diverse regiuni tropicale,

Este obținută din semințele unui arbore tropical, are o aromă dulceagă. Este recunoscută pentru efectul său calmant și pentru faptul că stimulează circulația. În cantități mici, oferă un gust fin mâncărurilor.

Un vârf de cuțit de nucșoară măcinată adaugată în cafea sau ciocolată caldă este ideal. Gustul nostalgic de iarnă poate fi obținut și prin adăugarea nucșoarei combinată cu scorțișoara, în terci sau lapte cald. Acest condiment conferă o aromă fină și piureului de cartofi sau sosurilor cremoase.

Putem presără puțină nucșoară peste mere sau pere la cuptor pentru un desert simplu și sănătos.

Ghimbirul înseamnă căldură și energie, este un adevărat aliat al sănătății în sezonul rece. Se cultivă în Asia de Sud-Est, India, China de Sud și America de Nord. Are proprietăți antiinflamatoare, stimulează imunitatea și ajută digestia. În plus, gustul său ușor picant îți încălzește corpul instantaneu.

Se folosește în turtă dulce, ca și condiment, vedetă al sărbătorilor; în ceaiuri de ghimbir, în smoothie-uri calde pentru un plus de vitalitate și în mâncăruri asiatice precum supe, stir-fry sau curry.

Turmericul este considerat aurul condimentelor, fiind originar din Asia de Sud - Est.

Turmericul, cu culoarea sa intensă portocalie, este unul dintre cele mai puternice condimente pentru sănătate. Ingredientul activ, curcumina, are proprietăți antiinflamatoare, antioxidante și antibacteriene.

Este prezent în rețete de tocănițe, dar poate fi combinat și cu cu lapte vegetal, miere, scorțișoară și piper negru pentru o băutură calmantă. Există ceai de turmeric care stimulează digestia și susține detoxifierea. De asemenea, o jumătate de linguriță de turmeric adăugată în supa de linte sau dovleac îi intensifică aroma și culoarea.

Cardamomul este considerat nota exotică a iernii. Provine din pădurile tropicale din India de Sud, în special din regiunile Kerala și Tamil Nadu.

Cardamomul are o aromă unică, dulce-mentolată și florală, fiind considerat „regina condimentelor”. Stimulează digestia, ajută respirația și adaugă un parfum sofisticat băuturilor și deserturilor.

Este ingredient în rețete de prăjituri și biscuiți, budinci sau în cafea cu lapte.

Cuișoarele sunt cunoscute pentru proprietățile vindecătoare. Își au originile în Indonezia, mai exact în Insulele Moluce, numite și "Insulele Mirodeniilor.

Cuișoarele sunt printre cele mai aromate condimente și conțin eugenol, o substanță cu efect antiseptic și analgezic. Sunt excelente pentru imunitate și dureri de gât.

Vinul fiert este asezonat iarna cucuișoare, scorțișoară și portocale. Ele potențează gustul prăjiturilor și al sosurilor dulci. Carnea de vânat sau porc capătă un gust rafinat dacă e marinată cu cuișoare.

Anasonul stelat provine din regiunile de sud-est ale Chinei și nord-estul Vietnamului.

Cu forma sa spectaculoasă și aroma de lemn dulce, anasonul stelat este o alegere perfectă pentru băuturi calde și deserturi. Este, de asemenea, un tonic natural pentru sistemul respirator.

Îl savurăm în ceaiuri cu rol de calmare a tusei și cu rol de relaxare; în compoturi sau siropuri, dar și în vin fiert sau cidru cald.

Piperul negru este condimentul care potențează totul, este esențial iarna. Este originar din sud-vestul Indiei, provenind de la planta tropicală Piper nigrum. Stimulează circulația, îmbunătățește absorbția curcuminei din turmeric și aduce un echilibru picant oricărui preparat.

Este folosit în supe și mâncăruri de legume, în băuturi detoxifiante, combinat cu turmeric și miere, sau în deserturi cu ciocolată.

***

Iarna este sezonul în care condimentele devin prietene bune ale omului: aduc căldură, culoare și echilibru atât în farfurie, cât și în starea de spirit. Cu ajutorul lor, fiecare masă se gtransformă într-un mic ritual al confortului.

Să lăsăm scorțișoara, ghimbirul, turmericul și prietenii lor să ne parfumeze casele și gusturile, să ne întărească imunitatea și să ne reamintească faptul că, în mijlocul frigului, aroma este cea care ține de cald.

***

Credit foto: Shutterstock - Liliya Kandrashevich

 

Logo

 
O duşcă de antigel și un pas în televiziune – Gabriel Giurgiu despre începuturi și Europa sa

Cu o carieră în presă începută în plin entuziasm postrevoluționar, Gabriel Giurgiu este unul dintre jurnaliștii care au crescut odată cu ...

„TÎLCOVENII”, un concert-spectacol original, transmis în direct de TVR CULTURAL

Doi maeștri ai muzicii, dansului și poeziei, compozitorul Dan Dediu și coregraful Gigi Căciuleanu semnează spectacolul pe care telespectatorii ...

Aşchia nu sare departe de trunchi. Generații muzicale, la „Destine ca-n filme”

Pe 2 decembrie, Iuliana Marciuc află poveşti inedite şi emoţionante din vieţile unor familii de artişti: Mircea şi Ana Baniciu, respectiv Edi şi ...

Eveniment artistic excepțional, transmis în direct la TVR CULTURAL

​Concertul-spectacol “TÎLCOVENII” de Gigi Căciuleanu și Dan Dediu va fi difuzat pe 2 decembrie, la ora 19:00.

„Omul și Timpul”. România și Republica Moldova, cronica unei relații complicate

„Ca să aibă loc Unirea, trebuie să se dorească nu numai la Chișinău, dar și la București. Și poate mai mult decât la Chișinău, să se dorească și ...

România privită cu sinceritate, de 1 Decembrie, la „Prim plan”

Ziua Națională este un prilej de bucurie și mândrie, dar și un moment de luciditate în care ne punem întrebări esențiale. Noi suntem România, ...

Evergreen-uri româneşti în Gala Centenar „Vasile Veselovski”, la TVR 2

Aniversăm 100 de ani de la nașterea maestrului Vasile Veselovski, alături de mari artişti ai scenei româneşti, într-un spectacol de gală, ...

Tradiţionalul spectacol extraordinar „Noi suntem români!” se vede şi anul acesta la TVR

Iuliana Tudor este gazda evenimentului dedicat Zilei Naţionale a României, transmis în direct de la Sibiu. Luni, 1 Decembrie, ora 14.30, la TVR 1 ...

Ediții speciale „Care pe care” la TVR 1: două zile dedicate limbii române și copiilor pasionați de cunoaștere

Pe 29 și 30 noiembrie, de la ora 16:00, TVR 1 difuzează două ediții speciale ale emisiunii-concurs „Care pe care”, cu tineri talentați, premii ...

TVR, de Ziua Națională: transmisiuni speciale, parade militare, spectacole și producții dedicate identității românești

1 Decembrie la Televiziunea Română – acoperire completă a ceremoniilor din București și Alba Iulia, ediții speciale la TVR 1, TVR 2 și TVR ...

TVR Internaţional - de 30 de ani, legătura românilor aflați în toate colţurile lumii

1 Decembrie, Ziua Națională a României, este pentru TVR Internațional și pentru telespectatorii săi, ziua în care, în urmă cu 30 de ani, începea ...

1 Decembrie la TVR CULTURAL - o zi de dublă sărbătoare în care artele spun povestea României

De 1 Decembrie, când România își celebrează identitatea, iar TVR CULTURAL își serbează propria zi de naștere, telespectatorii sunt invitaţi să ...

Ilie Stepan în anul Pro Musica 52

Sau "Ilie Stepan pentru muzică", greu de ales un titlu pentru ediția specială Remix dedicată Zilei Naționale a României! La TVR Cultural, ...

Gala Premiilor TVR MOLDOVA 2025, transmisă în direct de TVR

TVR MOLDOVA premiază excelența în promovarea limbii române, în apărarea democrației și a ordinii constituționale, în domeniul educației, dar şi ...

Narcis Popescu, jurnalist TVR: „Secretul alchimiei, ca și al vieții, e transformarea continuă”

Doctor în științe politice,  Narcis Popescu a renunţat la cariera academică pentru televiziune, „un spațiu mai viu, mai conectat la realitatea ...