loader
Foto

Seară magică: Concertul Orchestrei Radiodifuziunii din Köln, marți, la TVR Cultural

TVR Cultural a difuzat marți, 14 martie, concertul extraordinar susținut de Orchestra Radiodifuziunii din Köln, susținut la Timișoara. Spectacolul a fost precedat de o serie de interviuri realizate de Valentina Băințan, începând cu ora 18.30 .

 

Orchestra Radiodifuziunii din Köln (WDR), una dintre cele mai renumite orchestre simfonice din lume, a concertat, marți seară, de la ora 19.00, pe scena Sălii Capitol a Filarmonicii „Banatul” din Timișoara, în cadrul seriei de evenimente „Timișoara - Capitală Culturală Europeană”.

De la ora 18.30, TVR Cultural le-a adus telespectatorilor o serie de interviuri transmise în direct, cu personalități prezente la concert.

---

CITIȚI ȘI:  CONCERT SIMFONIC EXTRAORDINAR, TRANSMIS ÎN DIRECT LA TELEVIZIUNEA ROMÂNĂ

---

Cristian Măcelaru, dirijor principal al Orchestrei Radiodifuziunii din Köln (WDR), una dintre cele mai prestigioase din lume, a condus concertul simfonic, iar solistul spectacolului a fost pianistul Simon Trpčeski.

În repertoriu: J. Brahms - Concertul pentru pian și orchestră nr. 2 în si bemol major, op. 83, K. Lang - Caritas, J. Brahms – Simfonia nr. 4 în mi minor, op. 98.

(w882) Simon Trpc

Simon Trpčeski și Cristian Măcelaru. Sursă foto: Facebook Simon Trpčeski

Cristian Măcelaru este dirijor principal al Orchestrei WDR Sinfonieorchester din Köln, director artistic al Orchestrei Naționale a Franței și director artistic al Festivalului Internațional „George Enescu”.

În anul 2020, a obținut Premiul Grammy la categoria „Cea mai bună interpretare instrumentală solo”, pentru albumul ce cuprinde lucrări de Wynton Marsalis, înregistrat alături de Orchestra Simfonică din Philadelphia, cu violonista Nicola Benedetti ca solistă.

Cristian Măcelaru este cunoscut în lume drept unul dintre cei mai importanți dirijori ai generației sale, atrâgând atenția internațională pentru prima dată în 2012, când a pășit în lumina reflectoarelor cu Orchestra Simfonică din Chicago, în locul lui Pierre Boulez. În același an, a primit Premiul pentru Dirijori în Ascensiune Solti, o recunoaștere de prestigiu acordată o singură dată în istoria Fundației, urmată în 2014 de Premiul pentru Dirijat Solti.

Totodată, Măcelaru a fost cel mai tânăr interpret ce a servit ca vioara întâi din istoria Orchestrei Simfonice din Miami și a debutat la Carnegie Hall cu acea orchestră la vârsta de 19 ani, potrivit prezentării sale, publicată de Festivalul „George Enescu”.

Simon Trpčeski a colaborat cu peste 100 de orchestre de pe patru continente, fiind apreciat pentru virtuozitatea și expresivitatea sa. Totodată, Trpčeski este un promotor al muzicii tradiționale a Macedoniei, țara sa natală. Împreună cu compozitorul Pande Shahov, a lansat proiectul de muzică de cameră „Makedonissimo”, premiat cu „Editor’s Choice” al Presto și aclamat de BBC Music Magazine.

Simon Trpčeski și Cristian Măcelaru au înregistrat, în 2022, un disc nominalizat în 2022 la premiile ICMA (International Classical Music Awards).

Producător: Valentina Băinţan

FILM.TVR.RO

Logo

 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

”A doua Românie”: Despre echilibrul între știință, spiritualitate și identitate culturală

Joi, 25 aprilie, de la ora 21:00, la TVR Internațional, Corina Dobre vă dă întâlnire la o nouă ediție a emisiunii ”A doua Românie”.

Anul omagial 2024, dedicat pastorației și îngrijirii bolnavilor

În Lunea Mare, la TVR Internațional, de la ora 19:00, revedeți o ediție ”Un doctor pentru dumneavoastră”.