Concertul extraordinar al Orchestrei Filarmonice din Viena la Sagrada Família

TVR1 | Sâmbătă, 23 Aprilie 2022
Încă o bucurie pentru suflet: TVR 1 difuzează, în a doua zi de Paști, de la ora 10.35, Concertul extraordinar al Orchestrei Filarmonice din Viena, susținut la Sagrada Família, în Barcelona.

Condusă de Christian Thielemann, Orchestra Filarmonică din Viena a susţinut un concert impresionat la Sagrada Família, pe care îl vom vedea la TVR 1 în a doua zi de Paşti. Celebrul ansamblu interpretează Simfonia nr. 4 în mi bemol major a lui Anton Bruckner și o lucrare în primă audiție mondială, „Elysium”, scrisă de câștigătorul premiului Ernst von Siemens, canadianul Samy Moussa.

(w640)

Christian Thielemann_(c) Matthias Creutziger

(w640)

Samy Moussa - (c) Genevieve Caron

Probabil că nu există un alt ansamblu mai mult legat de istoria şi tradiţia muzicii clasice europene decât Filarmonica din Viena. În ultimii 177 de ani, această orchestră a trăit şi influenţat cursul istoriei muzicale din întreaga lume. Chiar şi azi, dirijori şi solişti importanţi menţionează unicul „sound vienez”, care individualizează ansamblul în rândul orchestrelor muzicale.

(w640)

Filarmonica din Viena_br_(c) Lois Lammerhuber

Simfonia a 4-a a lui Anton Bruckner a avut premiera la Viena pe 20 februarie 1881, tot cu Filarmonica din Viena, sub conducerea lui Hans Richter. Arhitectul Antonio Gaudí proiecta Sagrada Família la începutul anilor 1880, prin urmare, în același timp cu crearea Simfoniei a 4-a a lui Bruckner.

(w640)

(c) J.C.Sagrada Familia

(w640)

(c) J.C.Sagrada Familia

(w640)

(c) J.C.Sagrada Familia

Concertul pe care il vom vedea pe 25 aprilie, de la 10.35, la TVR 1, este primul concert al Filarmonicii din Viena în bazilică. „Este foarte emoționant pentru noi, muzicienii, să interpretăm o mare capodoperă a compozitorului austriac romantic târziu în cadrul extraordinar al catedralei Sagrada Família. Este o experiență incredibilă să cânți această muzică în arhitectura și acustica unică a bazilicii. Pentru mine, este punctul culminant actual în proiectul nostru Bruckner, care va fi lansat în anul aniversar 2024. De altfel, pe timpul pandemiei noi am înregistrat unele dintre simfoniile lui Bruckner cu Christian Thielemann”, spune despre concert prof. Daniel Froschauer, președintele Filarmonicii din Viena.

 

TVR +
Canalul TVR YouTube