În ultimele zile ale lunii aprilie, TVR Cultural a difuzat, de la ora 16.00, recitaluri impresionante susținute de mari muzicieni în cadrul Concursului și Festivalului Internațional „George Enescu”: David Grimal, Itamar Golan, Frank Huang și tinerii săi invitați, precum și Dmitry Sitkovetsky și invitații săi.
Miercuri, 26 aprilie, TVR Cultural a difuzat recitalul susținut de muzicienii David Grimal (vioară) și Itamar Golan (pian), în cadrul Concursului Internațional „George Enescu” 2022.
În repertoriu: Ravel - „Sonata nr. 1 în la minor pentru vioară și pian”, Prokofiev - „Cinci cântece pentru vioară și pian op. 35bis”, Poulenc - „Sonata pentru vioară și pian FP 119”, Stravinski - „Divertimento pentru vioară și pian”.
Itamar Golan este unul dintre cei mai căutați pianiști din generația sa, concertând pe cele mai prestigioase scene din întreaga lume. A susținut primele sale concerte la Tel Aviv, la vârsta de șapte ani.
În 1991, Itamar Golan a fost nominalizat să predea la facultatea Școlii de Muzică din Manhattan, devenind unul dintre cei mai tineri profesori ai ei. Din 1994, predă muzică de cameră la Conservatorul din Paris. Itamar locuiește la Paris, unde este implicat în numeroase și variate proiecte artistice.
Itamar Golan. Foto: Festivalul Enescu
Muzician extrem de apreciat, căruia i-au fost dedicate numeroase cărți și studii, David Grimal este interesat de reanalizarea repertoriului muzicii antice și, în particular, explorează practicile interpretative documentate istoric cu muzicieni precum Andreas Staier, Brice Pauset , Mathieu Dupouy și Maude Gratton. Ca pedagog, predă la Hochschule für Musik in Saarbrücken, unde dezvoltă proiecte fără dirijori, împreună cu orchestra studențească. Cântă pe un Stradivarius „Ex-Roederer” din 1710, cu arcușuri create de Pierre Tourte, Léonard și François-Xavier Tourte și Pierre Grunberger.
David Grimal este invitat în mod regulat să participe în juriile a diverse competiții internaționale și ține masterclass-uri în întreaga lume. Grimal este și fondatorul Les Dissonances, în anul 2004, ansamblu care cântă fără dirijor și ai cărui muzicieni au libertate totală în alegerea repertoriului.
„Am vrut să trăiesc muzica cu libertate, să cânt și să împărtășesc muzica într-un mod nou, pe care nu am reușit să îl găsesc în orchestrele profesioniste instituționalizate din acea perioadă, alături de care cântam ca solist. De asemenea, am vrut să ofer muzicienilor ocazia de a se exprima într-un mod creator și prietenos”, explica David Grimal, într-un interviu din 2021, referitor la crearea ansamblului, potrivit site-ului Festivalului Enescu.
David Grimal. Credit photo: Festivalul Enescu/ L. Bobrick
Joi, 27 aprilie, de la ora 16.00, TVR Cultural a difuzat recitalul susținut de violonistul Frank Huang și de invitații săi - Marcel Johannes Kits, tânăr virtuoz al violoncelului, câștigător al Concursului „Enescu” în 2018 (secțiunea violoncel), și pianista Angela Drăghicescu, lăudată de The New York Times - „ elegantă și spectaculoasă”.
În program: Beach - „Romanță pentru vioară și pian op. 23”, Schumann - „Adagio și Allegro pentru violoncel și pian op. 70”, Enescu - „Sonata nr. 3 în la minor pentru pian și vioară op. 25”, „în caracter popular românesc”; Dvořák - „Trioul cu pian nr. 4 în mi minor op. 90, Dumky”.
Frank Huang este concertmaestru al New York Philharmonic, din 2015, iar în 2016 s-a alăturat Juilliard. A predat la Școala de Muzică Eastman, Școala de Muzică Shepherd de la Universitatea Rice și la Universitatea din Houston.
Frank Huang. Sursă foto: Captură video Youtube New York Philharmonic
Vineri, 28 aprilie, TVR Cultural a redifuzat recitalul susținut de muzicienii Dmitry Sitkovetsky (vioară), David Geringas (violoncel) & Alexander Gordon (violă), în cadrul Concursului „Enescu” - ediția 2022.
În program: Beethoven - „Serenada în RE Major pentru vioară, violă și violoncel op. 8”, Bach/Sitkovetsky - „Variațiunile Goldberg pentru trio de coarde”.
În 2021, Dmitry Sitkovetsky a fost președintele juriului la secțiunea Vioară a Concursului „Enescu”. Un muzician cunoscut și apreciat în întreaga lume, Sitkovetsky declara, într-un interviu publicat pe site-ul Festivalului Enescu, că „atunci când alții se plâng că trebuie să studieze, eu râd. Glumești!? Sunt în compania lui Bach, a lui Mozart.
Dar, vai, călătorești, ești singur atâta timp. În nici un caz! Am cei mai minunați însoțitori! Călătoresc cu Prokofiev, cu Șostakovici, cu Brahms, cu Ravel, nu sunt niciodată singur! Dacă studiez o partitură, în mintea mea răsună deja muzica, mă deconectez, puf! Am dispărut!
Muncă? Rezervările de bilete, găsirea hotelurilor, programările… Astea-s muncă, nu muzica. Sigur, unele concerte pot deveni o provocare din punct de vedere fizic, obosești, dar e firesc, însă îmi place să cred că sunt construit pentru profesia asta. Mischa Maisky cânta și trei concerte pe zi la 70 de ani, trebuie să fii construit pentru așa ceva”.
Dmitry Sitkovestky. Sursă foto: Festivalul Enescu/ Andrei Gîndac
Producător TVR: Valentina Băiţan