loader
Foto

Festivalul „Enescu”: Programul „Nordic Swans”, un spectacol electrizant, la TVR Cultural

Între 6 și 10 martie, TVR Cultural difuzează concertele susținute de Orchestra Filarmonică „George Enescu”, Orchestra Filarmonică din Zagreb, London Symphony Orchestra și Corul Academic Radio, Filarmonica Mării Baltice și invitații lor, în cadrul Festivalului „Enescu” - ediția 2021.

 

Luni, 6 martie, de la ora 16.00, TVR Cultural a difuzat concertul susținut de Orchestra Filarmonică George Enescu, sub bagheta dirijorului Paavo Järvi, acompaniată de violonistele Hilary Hahn și Sarah Nemțanu (concertmaestru).

În program: Enescu - Rapsodia Română în Re Major op.11 nr. 2, Sibelius-  Concertul în Re Minor pentru vioară și orchestră op. 47, Rahmaninov - Simfonia nr. 2 în Mi Minor op. 27.

Eu regăsesc în Rapsodia a II-a dorința lui Enescu de a-și consemna pe portativ amintirile de acasă, dar și sonoritățile pariziene în care plonjase. Am avantajul de a-l privi pe Enescu în felul meu, în dublă perspectivă, a României și în cea a orașului în care a trăit mult și în care m-am născut și eu, Parisul.

Enescu l-a frecventat pe Maurice Ravel, a fost fascinat de Debussy și e adevărat că în această a doua Rapsodie găsim numeroase imagini ale României, pe alocuri tablouri foarte expresive care trec dintr-un spațiu în altul, direct, fără tranziție. Ne putem imagina că e cineva care se află într-un spațiu anume și când închide ochii se poate regăsi deodată și în trecut și în prezent, descriind ceea ce vede și ceea ce are în memoria afectivă”, explica violonista Sarah Nemțanu, într-un interviu publicat pe site-ul „Festivalului Enescu”.

Sarah Nemțanu este concertmaistru al Orchestrei Naționale a Franței de peste 15 ani. Violonista s-a născut și a crescut în Franța, dar părinții ei sunt români. Violonistul Vladimir Nemțanu, tatăl ei, și mama, soprană, au plecat în anii 1970 din România comunistă.

(w882) Sarah NemÈ

Sarah Nemțanu. Sursă imagine: Facebook

Filarmonica „George Enescu” a fost fondată în 1868, sub numele „Societatea Filarmonică Română”, fiind condusă de Eduard Wachmann. Scopul acestei societăți muzicale era organizarea unei orchestre simfonice permanente, prin care cultura muzicală să ajungă la oameni. Primul concert a avut loc în 15 decembrie 1868, sub bagheta lui Eduard Wachmann.

Din 1889, sediul Filarmonicii este Ateneul Român, inaugurat în 5 martie al acelui an.

(w882) Filarmonic

Filarmonica „George Enescu”. Sursă imagine: Facebook/ Dragos Cristescu, Lens Photography / Events

Marți, 7 martie, de la ora 16.00, TVR Cultural a difuzat concertul susținut de Orchestra Filarmonică din Zagreb, sub bagheta lui David Runtz, însoțiți de muzicienii Valentin Șerban (la vioară) și Jae Min Han (la violoncel), câștigători ai Concursului Internațional „George Enescu” - ediția 2020/2021.

Repertoriu: Blagoje Bersa - Idila pentru orchestră op. 25b, Johannes Brahms - Dublu concert pentru vioară, violoncel și orchestră în La Minor op. 102, George Enescu - Uvertura de concert pe teme populare românești op. 32 și Igor Stravinski - Suita „Pasărea de foc” (versiunea revizuită în 1945).

(w882) Dawid Runt

Dawid Runtz. Sursă imagine: YouTube Festivalul Enescu

Orchestra Filarmonică din Zagreb există ca orchestră profesionistă încă din 1871, însă i s-a atribuit numele actual în 1920. Orchestra promovează în mod regulat muzica croată, atunci când susține concerte în străinătate și comisionează piese noi de la compozitori croați pentru sezonul regulat de concerte din sala Lisinski, potrivit informațiilor disponibile pe site-ul Festivalului „Enescu”.

(w882) Orchestra

Orchestra Filarmonică din Zagreb. Sursă: YouTube Festivalul Enescu

Valentin Șerban este câștigătorul marelui premiu al secțiunii de vioară, la Concursul Internațional „George Enescu” - ediția 2020- 2021, după o finală care a ridicat publicul în picioare, în care a interpretat „Concertul în Re Minor pentru vioară și orchestră op. 47” de Sibelius, la Ateneul Român. Despre activitatea recentă a muzicianului, puteți citi aici.

(w882) Valentin È

Valentin Șerban. Sursă: YouTube Festivalul Enescu

Jae Min Han, născut în anul 2016, este considerat unul dintre copiii-minune ai muzicii clasice. În decembrie 2020, Han a fost invitat să se alăture renumitului pianist Sun-wook Kim în interpretarea Sonatelor de violoncel nr.1 și 2 de Johannes Brahms în cadrul Seriei de concerte House. Concertul transmis în direct a primit recenzii extraordinare.

Zece zile mai târziu, în ianuarie 2021, Han a interpretat Sonatele pentru violoncel de Dmitri Șostakovici și Serghei Rahmaninov alături de un alt copil-minune, pianistul Yun-chan Lim, în deschiderea sezonului Kumho Prodigy Concert Series la Kumho Art Hall Yonsei din Seul. Mira Lee, un critic al revistei de muzică clasică din Coreea, Auditorium, a scris: „Cine ar fi putut ghici că sunt doi adolescenți pe scenă, dacă titlul concertului nu ar fi menționat expresia „copil-minune”?”, notează site-ul Festivalului „Enescu”.

(w882) Jae Min Ha

Jae Min Han. Sursă: Captură video YouTube

Miercuri, 8 martie, de la ora 16.00, TVR Cultural i-a invitat pe telespectatori la concertul susținut de London Symphony Orchestra, sub bagheta dirijorului Sir Simon Rattle, și de Corul Academic Radio, sub bagheta dirijorului Ciprian Țuțu.

Repertoriu: Enescu - Isis, Stravinski - Simfonia în trei mișcări, Stravinski - Simfonia în Do Major, Enescu - Rapsodia Română în La Major op. 11 nr. 1.

London Symphony Orchestra a susținut primul concert în 1904, fiind prima orchestră din Marea Britanie deținută de muzicieni. London Symphony Orchestra susține peste 120 de concerte pe an și a fost numită de revista Gramophone una dintre cele mai bune cinci orchestre din lume.

(w882) London Sym

London Symphony Orchestra și Corul Academic Radio. Sursă: Captură video YouTube Festivalul Enescu

Sir Simon Rattle este considerat unul dintre cei mai buni dirijori din lume, devenind faimos dirijând Birmingham Symphony Orchestra, în anii 1980. A fost, din 2002 până în 2018, dirijor principal și director artistic al Orchestrei Filarmonice din Berlin.

Corul Academic Radio, fondat în 1940, sub conducerea dirijorului şi compozitorului Ioan Croitoru, stăpânește, astăzi, oratorii, cantate, madrigale, poeme, balade şi numeroase miniaturi. Corul Academic Radio este pregătit și condus de Ciprian Țuțu, profesor la Facultatea de Muzică din Brașov.

Joi, 9 martie, de la ora 16.00, TVR Cultural a difuzat concertul susținut de Filarmonica Mării Baltice, sub bagheta dirijorului Kristjan Järvi, împreună cu pianista Maria João Pires, în cadrul Festivalului „Enescu” în anul 2021.

În program: piesa „Aurora”, compusă de Kristjan Järvi, de pe albumul „Nordic Escapes”, „Concertul nr. 9 în Mi Bemol Major pentru pian și orchestră K. 271” - W.A. Mozart și „Simfonia nr. 2 în La Major op. 17” - George Enescu.

(w882) Maria Joao

Maria Joao Pires și Filarmonica Mării Baltice. Sursă: Festivalul Enescu/ Alex Damian

În 2008, dirijorul estonian Kristjan Järvi înființează o orchestră pe care o numește „Filarmonica Mării Baltice”, devenind directorul muzical și dirijorul fondator al acestui ansamblu în care cântă tineri și excepționali instrumentiști din Danemarca, Estonia, Finlanda, Germania, Letonia, Lituania, Norvegia, Polonia, Rusia și Suedia. Pasiunea pentru muzică îi unește pe toți, ca și respectul pentru tradiție dar și deschiderea către nou și, nu în ultimul rând, firele nevăzute ale unui teritoriu geografic comun, denumit generic Nordul. (...)

Dirijorul Kristjan Järvi este într-o permanentă căutare de sonorități cât mai potrivite concepției sale muzicale. Scaunele nu au apărut nici la simfonia enesciană care a încheiat programul; harpa a rămas în mijlocul scenei, violoncelele au rămas așezate în semicerc în fața dirijorului iar contrabașii s-au amestecat, grupuri distincte, cu compartimentul viorilor. Tinerii muzicieni s-au apropiat de partitură cu entuziasm juvenil, curiozitate și ambiție. Lucrarea a fost scrisă de un compozitor cam de vârsta lor – Enescu avea 31 de ani atunci când a început să compună această a doua simfonie a lui, un opus amplu și complex, cu o scriitură densă și elaborată, intens cromatizată și fragmentată motivic cu măiestria celui care reușește să realizeze magistral unitatea în diversitate.

Kristjan Järvi a dirijat ferm, dar și plin de patos o muzică în care, deseori, trebuie să te oprești și să-i saluți pe marii mentori ai compozitorului, romanticii germani ca și impresioniștii francezi. Învățăturile lor au trecut însă prin mintea și sufletul unui muzician român care nu și-a uitat niciodată rădăcinile. Instrumentiștii din Filarmonica Mării Baltice au reușit să ducă la bun sfârșit această creație monumentală care durează peste 50 de minute, cu deplină implicare și onoare”, este un fragment din cronica semnată de Cristina Sârbu, pe site-ul Festivalului „Enescu”.

(w882) Orchestra

Filarmonica Mării Baltice și dirijorul Kristian Jarvi. Sursă: YouTube Festivalul „Enescu”

Vineri, 10 martie, de la ora 16.00, TVR Cultural a difuzat un alt concert susținut de Filarmonica Mării Baltice, dirijată de Kristjan Järvi, împreună cu violonista Viktoria Mullova.

În program: Din operaNordic Swans” - Pärt Swansong, Pärt Fratres, Pärt Passacaglia (pentru vibrafon și instrumente cu coarde) și Ceaikovski-  Lacul lebedelor (simfonie dramatică, ar. Kristjan Järvi).

Kristjan Järvi, un personaj aparte, cu totul neconvențional, pe scena muzicală internațională, propune, prin programul „Nordic Swans”, un nou tip de experiență concertistică, evidențiată în primă instanță printr-o serie de elemente interesante: programul este interpretat în întregime din memorie, așezarea muzicienilor pe scenă este originală, iar cea mai mare parte a instrumentiștilor cântă în picioare. Ei se pot mișca liber pe scenă, urmând o anumită coreografie, în timp ce costumele de concert personalizate (jumătate albe, jumătate negre) sugerează mișcările lebedelor pe apele întunecate ale Mării Nordului.

La aceste elemente vizuale-simbol se mai adaugă luminile de scenă concepute în mod dinamic, care aduc o atmosferă strălucitoare, intensă, cu scopul de a implica spectatorul într-o experiență concertistică imersivă multidimensională și multisenzorială, ce amintește, din acest punct de vedere, ideile creative ale lui Scriabin și Wagner, de la sfârșitul secolului XIX.

Concertul Filarmonicii Mării Baltice a fost un spectacol unic, electrizant, ce a îmbinat în mod echilibrat muzica cu coreografia, artele vizuale, și tehnologia digitală, și a impresionat publicul prin energia debordantă a tinereții și prin frumusețea și puritatea interpretativă”, nota Alexandra Solea, într-o cronică publicată pe site-ul Festivalului Enescu.

(w882) Viktoria M

Viktoria Mullova. Sursă: Captură video YouTube Festivalul „Enescu”.

***

TVR Cultural transmite, din 2 decembrie 2022, cele 70 de concerte susținute în septembrie 2021 în cadrul celei de-a XXV-a ediție a Festivalului Internațional „George Enescu”.

Această inițiativă are menirea de a prefața ediția cu numărul XXVI, care se va desfășura la București, în perioada 27 august – 24 septembrie 2023”, a explicat Valetina Băințan, producătoarea seriei de concerte.

Televiziunea Română transmite Festivalul Internațional „George Enescu” de la prima sa ediție, în 1958, iar din anii 2000 a devenit principalul difuzor și partener al acestui prestigios eveniment.

FILM.TVR.RO

Logo

 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Eurovision 2024: Construcția scenei este completă

Scena este pregătită pentru începerea primelor repetiții pentru Concursul Muzical Eurovision 2024.  

”A doua Românie”: Despre echilibrul între știință, spiritualitate și identitate culturală

Joi, 25 aprilie, de la ora 21:00, la TVR Internațional, Corina Dobre vă dă întâlnire la o nouă ediție a emisiunii ”A doua Românie”.