loader
Foto

O seară de poveste: „Concertul unei nopți de vară”, de la Schönbrunn, în 8 iunie, la TVR Cultural

Joi, 8 iunie, de la ora 22.20, TVR Cultural a transmis un concert devenit deja tradiție în peisajul muzical vienez: „Concertul unei nopți de vară”, susținut de Orchestra Filarmonicii din Viena, în parcul grandiosului Palat Schönbrunn.

 

Regalul muzical de la Palatul Schonbrunn a fost dirijat de Yanick Nezet-Seguin, solista invitată fiind mezzosoprana Elina Garanca.

Dirijorul Yanick Nezet-Seguin este, în prezent, director artistic al Orchestrei Métropolitain din Montréal, al celebrei Metropolitan Opera din New York și al Orchestrei Filarmonice din Philadelphia. De asemenea, a fost dirijor principal al Orchestrei Filarmonicii din Rotterdam din 2008 până în 2018.

Una dintre cele mai în vogă mezzosoprane ale momentului, Elina Garanca se bucură de un important succes internațional datorită calităților sale vocale deosebite. Născuta la Riga, în Letonia, Elina Garanca a aprofundat studiul vocal cu nume importante ale operei internaționale, de referință fiind îndrumarea sopranei românce Virginia Zeani.

CITIȚI ȘI: PROGRAMUL „CONCERTULUI DE VARĂ” DE LA PALATUL SCHÖNBRUNN: DE LA ROMANTISMUL FRANCEZ, LA IMPRESIONISM

Tot de România este legat si debutul mezzosopranei letone, în 1997, cu Opera din Riga la București, primul mare succes al acesteia fiind consemnat în 2003, în cadrul Festivalului de la Salzburg, unde a interpretat un rol masculin, pe Annio din „La clemenza di Tito” de W. A. Mozart.

CITIȚI ȘI: RAPSODIA ROMÂNĂ NR. 1, DE G. ENESCU, ÎN CONCERTUL DE LA PALATUL SCHÖNBRUNN

DOCUMENTARUL „LEGENDE CU O LEGENDĂ”, ÎN MEMORIA PRESTIGIOASEI SOPRANE VIRGINIA ZEANI, MARȚI SEARĂ

Viena este singurul oraş din lume unde, în fiecare seară, în jur de 10.000 de melomani ascultă muzică live. Şi în niciun alt oraş din Europa nu au excelat în muzică atât de mulţi compozitori ca aici: de la Mozart, Mahler, Haydn şi Beethoven, până la regele valsului, Johann Strauss.

Filarmonica Vieneză, fondată în 1842, este considerată una dintre orchestrele simfonice de top din lume. Și în fiecare an, milioane de telespectatori din lumea întreagă urmăresc nu doar Concertul unei nopți de vară de la Palatul Schönbrunn, ci și mult apreciatul și așteptatul Concert de Anul Nou.

Un text de Valentina Băințan

Producător TVR: Valentina Băințan

Credit foto: Summer Concert Schonbrunn - (c) Julius Silver (2022)

FILM.TVR.RO

Logo

 
Reporter special - Matematica în universul adolescenței | VIDEO

Joi, 18 aprilie, de la ora 18.30, la TVR Iași, am vorbit despre voință, perseverență și perfomanță în școala românească.

Documentarul „Totul nu va fi bine”, despre efectele accidentului nuclear de la Cernobîl asupra unei generații, în 25 aprilie, la TVR Cultural. Filmele săptămânii

Între 22 și 28 aprilie, TVR Cultural le propune telespectatorilor dramele „Pielea” (1981) și „Anii noștri de glorie” (2020) și documentarul ...

Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, gazdele campaniei „Omul anului” la TVR

Din 25 aprilie, în fiecare joi, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă câte două reportaje-portret ale ...