Comedie franțuzească la TVR1: Ecranizarea piesei „Dineu cu proști"

TVR.RO | Duminică, 16 Ianuarie 2022
Filmul „La cină cu un gogoman", în regia lui Francis Veber, autorul piesei „Dineu cu proști", poate fi urmărit sâmbătă, 22 ianuarie, la TVR1 și pe TVR+, de la ora 15.30.
La cina cu un gogoman

Francis Veber - regizor, producător, dramaturg și scenarist francez - a ecranizat în 1998 piesa de teatru Le diner de cons, comedie pe care o scrisese în 1993. Piesa a fost tradusă şi jucată în România cu titlul Dineu cu proşti.

În 1978, Veber a fost nominalizat la Oscar pentru scenariu adaptat, cu filmul Colivia cu nebune, regia Édouard Molinaro, după piesa La Cage aux folles, de Jean Poiret.

În distribuția comediei La cină cu un gogoman apar Thierry Lhermitte, Jacques Villeret, Catherine Frot, Francis Huster.

În fiecare săptămână, Pierre Brochant şi prietenii lui organizează o cină la care fiecare invită, pe rând, o persoană ridicolă de care grupul să poată face haz. De data aceasta, invitatul lui Pierre ar trebui să fie un anume Francois Pignon, un tip cu cea mai naivă figură din lume, care lucrează la Ministerul de Finanţe şi a fost părăsit de nevastă. Pierre se bucură că a găsit „gogomanul perfect", dar, cum socoteala de acasă nu se potriveşte cu cea din târg, întreaga seară îi va rezerva momente surprinzătoare.

(w640) La cina cu

Filmul a fost distins în 1999 cu două premii Lumière (cel mai bun scenariu şi cel mai bun actor) și trei premii César (cel mai bun actor, cel mai bun actor în rol secundar şi cel mai bun scenariu). Pentru Jacques Villeret, era al doilea César, după cel primit în urmă cu 20 de ani.

Muzica filmului este semnată de Vladimir Cosma, compozitorul născut la Bucureşti în 1940, într-o familie de muzicieni. Vladimir Cosma a compus mai mult de trei sute de partituri pentru filme de lungmetraj sau seriale TV, după ce a plecat în Franța, în 1963. Apreciat violonist, compozitor și dirijor, Vladimir Cosma a primit două premii César pentru cea mai bună muzică de film și două premii 7 d’ Or pentru cea mai bună muzică TV.

***
Mai multe informații despre filmele de la TVR puteți afla aici.
TVR +
Canalul TVR YouTube