loader
Foto

Galerie foto

Cea mai mare expoziție din Europa de Est dedicată artistului Victor Brauner

TVR Cultural i-a invitat pe telespectatori, în 28 martie, de la ora 20.30, la expoziția „Victor Brauner: invenții și magie” de la Timișoara. Marţi, 28 martie, de la ora 20.30, la TVR Cultural.

 

Sub genericul „Timişoara, Capitală Culturală Europeană”, TVR Cultural difuzează, de luni până vineri, de la ora 20.30, emisiunea document despre personalităţile care au influenţat cultura Timişoarei, despre întâmplările culturale ale urbei şi despre istoria oraşului care este Capitală Culturală Europeană în 2023.

(w882)

(w882)

Pentru ediţia de marţi, 28 martie, de la ora ora 20.30, producătoarea Ionela Gogoţ a pregătit un reportaj despre „Invenții și magie”, cea mai mare expoziție din Europa de Est dedicată artistului suprarealist Victor Brauner.

Opera unuia dintre cei mai importanți artiști români, cunoscut însă prea puțin în România, este prezentată la Timișoara.

(w882)

Victor Brauner (1903–1966) s-a născut la Piatra Neamț și s-a afirmat, în anii '20, ca figură importantă a avangardei bucureștene. În 1933, Brauner se alătură mișcării suprarealiste inițiate de André Breton, iar în 1938 se mută definitiv la Paris.

Expoziția „Victor Brauner: invenții și magie”, deschisă la Muzeul Național de Artă Timișoara, prezintă zeci de lucrări – picturi, desene, sculpturi și obiecte reprezentative pentru Victor Brauner, atât din perioada românească, cât și din cea pariziană.

(w882)

(w882)

Expoziția retrospectivă  reprezintă un omagiu adus acestei figuri centrale, extrem de relevante pentru suprarealismul internațional. Aducerea lui Brauner în ţara sa de origine constituie o ocazie unică pentru vizitatori de a descoperi lucrările artistului român pentru prima dată.

Este primul mare eveniment organizat în anul Capitalei Culturale Europeane de către Muzeul Național de Artă Timișoara, împreună cu Centrul Pompidou din Paris, Fundația Art Encounters și Institutul Francez din România. Evenimentul este finanțat de Consiliul Județean Timiș.

(w882)

Reportajul va fi difuzat şi la TVR Info vineri seară. Sâmbătă, 25 martie, materialul va fi difuzat la TVR 3, de la ora 08.00, iar în aceeași zi, de la ora 12.30, va fi difuzat și la TVR Internațional. La TVR Cultural, reportajul poate fi urmărit marți, 28 martie, de la ora 20.30.

FILM.TVR.RO

Logo

 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Anul omagial 2024, dedicat pastorației și îngrijirii bolnavilor

Luni, 29 aprilie, de la ora 19:00, revedeți o ediție a emisiunii ”Un doctor pentru dumneavoastră”, la TVR Internațional.

„Dăruiește Românie!

Carmen Târnoveanu și invitații săi celebrează peste 40 de ani de eleganță, discreție și profesionalism, care se înscriu în activitatea artistică ...