Maratonul comediei românești, ajuns la a VIII-a ediție, va avea loc între 10 și 12 septembrie la Pite ști. Programul evenimentului va fi dedicat unor mari și îndrăgiți actori, care au realizat roluri memorabile în celebre filme de comedie clasică.
“Nea Mărin miliardar”, “Brigada Diverse în alertă” și “Operațiunea Monstrul” sunt cele trei filme de referință care vor fi proiectate în Grădina de Vară din Pitești. Cine nu își aduce aminte de celebra partidă de pescuit, cu Toma Caragiu, Octavian Cotescu şi Marin Moraru din filmul “Operaţiunea Monstrul” în regia lui Manole Marcus? Sau de replicile savuroase ale îndrăgitului trio de infractori mărunți: Gogu Steriade (Dem Rădulescu), Trandafir (Puiu Călinescu) şi Patraulea (Jean Constantin) din celebra serie “BD – Brigada Diverse”? Dar de șarmul lui Nea Mărin Juvete atât de ușor de confundat cu miliardarul american Marlon Juvett?
Însă, alegerea peliculelor nu este una întâmplătoare. De exemplu, potrivit unui clasament realizat în 2006, de către Uniunea Autorilor și Realizatorilor de film din România, „Nea Mărin miliardar” se află pe primul loc în topul celor mai vizionate filme românești din toate timpurile. Alături de Amza Pellea, mai pot fi văzuți Draga Olteanu Matei, Jean Constantin, Ştefan Mihăilescu Brăila, Sebastian Papaiani.
Programul proiecțiilor începe joi, 10 septembrie, de la ora 20.00, cu filmul „Nea Mărin miliardar” regizat de Sergiu Nicolaescu, după un scenariu scris de Vintilă Corbul, Eugen Burada şi Amza Pellea.
Vineri, 11 septembrie, de la ora 20.00, pot fi urmărite aventurile personajelor interpretate de Toma Caragiu, Dem Rădulescu, Puiu Călinescu, Jean Constantin, Sebastian Papaiani în „Brigada Diverse în alertă” (regia: Mircea Drăgan).
Programul se încheie sâmbătă, 12 septembrie, tot la ora 20.00, cu filmul „Operațiunea Monstrul”, avându-i ca protagoniști pe Toma Caragiu, Octavian Cotescu, Marin Moraru și Ovidiu Schumacher.
Poate pentru cei mai mulți dintre cinefili aceste titluri reprezintă doar o ocazie potrivită de a le revedea și de a retrăi măcar pentru câteva ore parfumul vremurilor de altădată, dar și de a se reîntâlni cu generația de aur a teatrului și filmului românesc. Însă, pentru tinerii spectatori ele pot fi o oportunitate deosebită de a descoperi valori autentice din istoria cinematografiei noastre. Și, de ce nu? - de a se întâlni cu umorul de calitate în cele mai variate forme ale sale: de situație, de limbaj, de caracter sau de nume.
De fapt, acesta este și principalul scop al proiectului cultural „Caravana filmului românesc – Cartea și filmul / Capodopere ale cinematografiei naționale”. Acela de a promova filmul românesc, aducând un omagiu cinematografiei naţionale şi cineaştilor români, fiind singura caravana, din toate timpurile, care promovează exclusiv filmul românesc.
Evenimentul, organizat de Asociaţia CineCultura în parteneriat cu MDV AUDIO STUDIO şi Digifilm Design, a avut loc pentru prima dată în vara anului 2013. De atunci, proiectul se desfășoară la nivel național în mai multe orașe din țară și presupune organizarea unor zile dedicate fimului românesc, în fiecare oraș, cu proiecții în aer liber, la care publicul are acces gratuit. Cele două secțiuni promovate sunt Capodopere ale cinematografiei naţionale şi Cartea şi filmul.
Peste 200.000 de spectatori au participat la proiecțiile din cadrul caravanei care a ajuns, în opt ani de existență, în peste 40 de orașe din întreaga țară. Toate peliculele vizionate au fost proiectate la o calitate artistică şi tehnică de excepţie, fiind refăcute ca sunet şi imagine.
Surse foto: Adevarul, Ziarul Metropolis, TVR
***
Un articol de Irninis Miricioiu