loader
Foto

„Cap compas” ne prezintă palate, meșteșuguri și dăinuiri din Azerbaidjan

Mergem cu „Cap compas” într-o călătorie aproape inițiatică la margine de Caucaz și de Marea Caspică, în lumea sahilor și a caravanseraiurilor de odinioară, sâmbătă, 1 mai, de la ora 12:30, la TVR 2 și online pe TVR+.

 

Vântul rece din nord și gilavar curentul fierbinte din sud se întâlnesc la Baku în tot timpul anului.

Palatul sahilor Shirvan din Baku a fost construit în secolul al XV-lea și este una dintre perlele arhitecturii azere. Complexul are suprafața de 7.000 mp iar muzeul se desfășoară pe 2.200 mp.

(w882) palatul sa

Nu există un ansamblu asemănător în această parte a lumii. Are 52 de încăperi cu diferite funcționalități.

(w882) palatul sa

(w882) palatul sa

Dincolo de activitate muzeală propriu-zisă se organizează manifestări educative, nopți orientale, sesiuni de conferințe și acțiuni de cercetare, celebrele seri mugam respectiv serate cu muzică instrumentală caucaziană, concursuri pentru copii și sesiuni de training pentru diferite specializări umaniste și științifice.

(w882) sahii

Zidurile care înconjoară orașul medieval așează ca într-o matcă a firii casele, străzile, magazinele și monumentele care devin calauze prin făgașurile altor timpuri. Această zonă este considerată inima cetății.

(w882) titi dinca

(w882) baku

(w882) baku

La Muzeul covoarelor se află cea mai mare colecție de covoare azere din lume iar muzeul poartă numelui renumitului designer azer Latif Karimov, personalitate care a clasificat modelele și tipurile țesăturilor din Azerbaidjan, descriind 144 de tipare de bază ale acestora.

(w882) covoare ba

Țesutul covoarelor ocupă un loc special în cultura azeră, fiind parte a istoriei țării și a poporului din această parte a Caucazului.

(w882) civiare

Colecții de covoare azere se află la Ermitaj în St. Petersburg, la Muzeul Victoria și Albert din Londra, la Muzeul Textilelor din Washington, la Louvre în Paris sau la Palatul Topkapî din Istanbul.

Confecționarea de shebeke este o meserie nobilă în Azerbaidjan pentru că nu oricine poate să facă asemenea lucruri. Pe o fereastră de 1 mp pot fi îmbinate până la 14 mii de bucăți de lemn și 5.000 de fragmente din sticlă. O tăietură în lemn sau în sticlă cu doar un sfert de milimetru mai puțin decât este necesar poate duce la eșec și la nepotrivirea în nici un fel a componentelor acestui original tip de puzzle.

(w882) titi dinca(w882) schebe

Începând din anul 1998, palatul a fost declarat monument în patrimoniul UNESCO. Decorațiile interioare din reședința de vară a hanilor din Sheki sunt considerate printre cele mai fine opere de artă din lume.

(w882) palatul ha

(w882) palat hani

Palatul hanilor este mai degrabă un altar care emană o aură de sacralitate greu descifrabilă. A avut un rol de tip administrativ. În palat există 6 camere, fiecare diferită prin design. Cea mai impresionantă frescă are 24 m lungime.

(w882) palatul ha

***

Emisiunea „Cap compas” poate fi urmărită și online pe TVR+, în fiecare sâmbătă, de la ora 12:30.

Producător: Elena Dinu

FILM.TVR.RO

Logo

 
România - hub universitar important în domeniul învăţământului medical | VIDEO

La  emisiunea cu titlul inspirat din Constituţie, „Articolul VII" - Românii din străinătate, s-a discutat despre deficitul de personal din ...

„Evadare în lumea filmului”, duminică, la „Miturile comunismului”, pe TVR 1

Irina Luca și invitații ei vorbesc despre, probabil, cea mai mare afacere a Securităţii în anii ’80: fenomenul casetelor video. Duminică, 28 ...

Dirijorul Paavo Järvi, câștigător al Premiului Grammy, la „Podcasturile TVR#Enescu”, în 27 aprilie, la TVR Cultural

Sâmbătă, 27 martie, de la ora 13.00, TVR Cultural îi invită pe telespectatori la „Podcasturile TVR#Enescu”. Invitatul Valentinei Băințan este ...