loader
Foto

„Biografii necesare” revine din 1 octombrie. Ileana Ploscaru Panait: Am dorit regăsirea unor colegi dispuși la o confesiune despre destinul lor creator

În cel de-al doilea sezon al emisiunii „Biografii necesare”, realizatoarea Ileana Ploscaru Panait continuă întâlnirile cu artiştii români contemporani. La TVR Cultural, în fiecare duminică, de la ora 22.00.

 

Am dorit o regăsire plină de graţie a unor prieteni şi colegi pe care nu i-am mai văzut de-o vreme, dispuşi la o confesiune sinceră, după mulţi ani, despre viaţa, parcursul profesional şi destinul lor creator”, a explicat Ileana Ploscaru Panait, realizatoarea „Biografii necesare”.

«Biografii necesare» surprinde, cu acordul tacit al artistului, o secţiune prin atelierul său. Un spaţiu intim şi protejat de ochii curioşilor. Un spaţiu al densităţii trăirilor, al experienţelor, poate al nereuşitelor sau al marilor satisfacţii. Tocmai aceste felii de viaţă sunt atât de greu de surprins, de descris, de arătat.

De aceea, ne-am propus să-l „deconspirăm” pe invitatul nostru prin gesturile lui fireşti, de fiecare zi. Nu am vrut să facem o referire directă la operă, ci la confesiune. Prin esenţă, ea este selectivă şi foarte personală. Nu este o recenzie de catalog sau un cuvânt de deschidere a unei expoziţii, ci o „secţiune”, la fel de relevantă ca oricare alta pe care am fi ales-o pentru a fi destăinuită. Multe altele se vor fi putut spune, dar să păstrăm emoţia pentru întâlniri viitoare.

Vom petrece, sper eu, clipe frumoase într-un dialog incitant între artist şi moderator – de asemenea, artist vizual, înainte de a fi realizator de televiziune. O perspectivă interesantă, privită de la ambele capete, în care, se observă, cu siguranţă, că ambii interlocutori deconspiră aceleaşi valenţe ale meseriei, cunoştinţe şi experienţe comune, conjuncturi şi contexte ce particularizeză breasla artiştilor plastici şi o istorie trăită împreună”, a arătat Ileana Ploscaru Panait.

În cel de-al doilea sezon al emisiunii, vă invităm să cunoaştem 13 artişti relevanţi pentru arta românească contemporană, în tot atâtea episoade ce deschid o serie de portrete şi ateliere de creaţie exemplare prin valoarea modelului pe care îl propun.

Primul episod al noului sezon din „Biografii necesare” este difuzat în 1 octombrie.

CITIȚI ȘI: BIOGRAFII NECESARE. DINU RĂDULESCU: AM MULTE TENTATIVE PÂNĂ AJUNG LA O SCULPTURĂ MEMORABILĂ

Foto: Ileana Ploscaru Panait și sculptorul Dinu Rădulescu (photo credit: TVR)

FILM.TVR.RO

Logo

 
Rodica Mandache, în rolul Pălărierului... cel bun, la „Vis sau realitate”

Pe 17 mai, mult admirata actriţă îşi încearcă noi talente. Basti Ţopescu îi este alături, ajutând-o să-şi îndeplinească visul. Un nou episod „Vis ...

Veta Biriş, triplu aniversată la „Petrecere... cu cântec!”, pe TVR 1

Iuliana Tudor ne invită să omagiem viaţa şi cariera artistei împreună cu Mariana Anghel, Niculina Stoican, Ilie Medrea, precum şi cu ...

Carmen Târnoveanu, gazda emisiunii "Dăruiește Românie!" vă așteaptă  sâmbătă, 18 mai, de la ora 13:30, la TVR 3.