loader

Astra Film Festival la început de toamnă

RECOMANDARI

Cea de-a XXVII-a ediție a festivalului se va desfășura la Sibiu, în aer liber, și online și va avea două părți: Astra Film Festival Open Air (4-13 septembrie) și Astra Film Festival Online (16-25 octombrie).

 

În perioada 4-13 septembrie, se va desfășura în aer liber Astra Film Festival Open Air, proiecțiile cinematografice fiind organizate în Centrul Istoric al Sibiului, dar și la Muzeul Astra. Evenimentul cuprinde totodată, pe lângă proiecții de film, și numeroase întâlniri cu autorii, programe speciale și concerte.

"Astra Film Festival 2020 are un format hibrid, în aer liber şi online, şi aduce publicului un program alcătuit din cele mai bune 80 de documentare româneşti şi internaţionale, selectate din 3.000 de filme înscrise.

(w882) mica piata

Desfăşurată în condiţii speciale, din cauza pandemiei de COVID-19, cea de a 27-a ediţie Astra Film Festival va fi o experienţă unică, datorită faptului că Sibiul şi natura se transformă în inedite săli de cinema în aer liber. AFF2020 va avea loc în două părţi: Astra Film Festival Open Air (4-13 septembrie), cu proiecţii în centrul istoric al Sibiului şi la Muzeul Astra, respectiv Astra Film Festival Online (16-25 octombrie), care se va desfăşura pe platforma festivalului, astfel tot publicul din România va avea acces la filme. Astra Film Festival Open Air vine cu o selecţie de 21 de documentare româneşti noi, majoritatea prezentate în premieră la Sibiu. Proiecţiile vor avea loc în prezenţa regizorilor, care vor intra în dialog cu publicul", se arată în comunicatul organizatorilor Festivalului Astra Film.

16 PREMIERE MONDIALE, INTERNAȚIONALE SAU NAȚIONALE ȘI UN FILM AFLAT SE AFLĂ ÎN CURSA PENTRU PREMIILE OSCAR 2021.

Șase premiere mondiale, una internațională, nouă premiere naționale, un film aflat în cursă pentru nominalizarea la Premiile Oscar 2021, întâlniri cu regizorii, întrebări esențiale, răspunsuri neașteptate și evenimente speciale. Așa arată programul ediției de anul acesta a festivaluluia Astra Film Festival Open Air.

Cele 6 premiere mondiale din program sunt:

- „Tamás Barta - Grăbeşte-te, mama te așteaptă acasă”, de Eszter Hajdu – Ungaria-Portugalia, 2020 este o emoționantă poveste a basistului trupei rock Locomotiv GT, fugit din Ungaria comunistă în America, ce este reconstituită din casete audio;

-„Spiriduş pe jumătate”, de de Jón Bjarki Magnússon – Islanda, 2020, peliculă în care, la vârsta de 100 de ani, un paznic de far își pregătește înmormântarea;

- „Bugan - Nu am respirat aerul degeaba”, de Duco Tellegen – Olanda-România, 2019;

- „Toate râurile se varsă în mare și marea nu se umple niciodată”, de Claudiu Mitcu – România, 2020;

- „Moartea... punct sau virgulă?”, de Călin Terțan, Corina Terțan – România, 2020;

- „Reflexii in Est”, de Andreea Cristina Borţun – România, 2020):

- o premieră internațională - „Copii pierduți pe plajă”, de Alina Manolache – România, 2020)

- și 9 premiere naționale:

- „Nu mă uita”, de Sun Hee Engelstoft – Danemarca, 2019. Filmul explorează resorturile interioare ce determină o mamă să-și dea copilul spre adopție;

- „Cursuri de iubire”, de Malgorzata Goliszewska și Kasia Mateja – Polonia, 2019. Jola evadează dintr-un mariaj de coșmar și luptă să se reinventeze la 69 de ani;

- „Hai să vorbim despre adulter”, de Bára Jíchová Tyson – SUA-Cehia, 2019. Poate că adulterul e plictisitor sau poate nu, dar trădarea e cu siguranță interesantă, nu-i așa? Este întrebarea pe care și-o pune cu insistență regizorul filmului.

- „Lumea văzută de Amazon”, de Adrien Pinon și Thomas Lafarge – Franța-Germania-India-Polonia-SUA, 2019. Pelicula are la bază investigația de mai mulți an fenomenului Amazon, cea mai mare corporație de pe glob a celui mai bigat om din lume, Jeff Bezos, cu o avere de 200 de miliarde de dolari;

- „În plasa prădătorilor sexuali”, de Vít Klusák, Barbora Chalupová – Cehia-Slovacia, 2020  este o incursiune în lumea întunecată a pedofililor online;

- „Autoportret”, de Katja Høgset, Margreth Olin și Espen Wallin– Norvegia, 2020. O fotografă celebră suferă de anorexie în formă gravă și explorează în imagini această boală mortală;

- „Cântecele represiunii”, de Marianne Hougen-Moraga și Estephan Wagner – Danemarca, 2020, un film în care supraviețuitorii unei secte din Chile rememorează 45 de ani de abuzuri și de viață la limita sclaviei;

- „Tatăl nostru”, de Andrei Dăscălescu – România, 2020;

- „iHuman”, de Tonje Hessen Schei – Norvegia, 2019 -  o peliculă care dă fiori prin tematica propusă: întâi creăm tehnologia, apoi tehnologia ne recreează pe noi.

(w882) acasa film

Acasă, My Home”, lungmetrajul de debut al regizorului Radu Ciorniciuc, premiat la Sundance, Munchen, Salonic, Cracovia, Macedonia și aflat în cursa pentru o nominalizare la Premiile EFA, se vede la #AFF2020. Filmul este în cursa pentru o nominalizare la Oscar 2021, iar în 2018 a primit Premiul pentru cel mai bun proiect în cadrul DocumentaryTank at Astra Film Festival 2018.

"În contextul actual, exerciţiul de a reflecta la ceea ce se întâmplă în jurul nostru a devenit tot mai important. Perspectiva şi munca de ani de zile, pe care o depun regizorii de documentar pentru a aduce pe ecran felii din realităţile care ne înconjoară, este de nepreţuit. Aceste realităţi merită cunoscute şi retrăite prin intermediul filmului documentar şi astfel vom înţelege mult mai articulat lumea în care trăim", a declarat regizorul Dumitru Budrala, director fondator al festivalului.

(w882) piata sibi

21 DE DOCUMENTARE ROMÂNEȘTI PROIECTATE ÎN AER LIBER

Documentarul manifest al omului de afaceri Ştefan-Valentin Mandachi (#şîeu), "30 de ani şi 15 minute", care va fi proiectat la Sibiu în prezenţa autorului, expune problema lipsei infrastructurii de transport şi, implicit, a iresponsabilităţii autorităţilor din ultimii 30 de ani, atitudini care au plasat România pe ultimul loc în Europa în materie de kilometri de autostradă şi pe locul întâi la numărul de morţi în accidente rutiere.

(w882) lemn

Filmul Monicăi Lăzurean-Gorgan, "Lemn" (2020), este un thriller ecologic, care urmăreşte fenomenul defrişărilor ilegale din ţara noastră, dezvăluind o caracatiţă mondială de miliarde de euro.

Poveştile nedigerate ale trecutului comunist ("Nostalgia dictaturii", 2020 - Marius Th. Barna), Revoluţia din 1989 - cu focus pe evenimentele de la Sibiu ("Omul cu roţile", 2019 - Cornel Mihalache) sau explozia nucleară de la Cernobîl ("Totul nu va fi bine", 2020 - Adrian Pîrvu & Helena Maksyom) sunt trei teme care cu siguranţă vor produce emoţie publicului prin felul în care sunt puse în scenă.

La rândul său, filmul "23 august 1944", de Andra Tarara (2020) dezvăluie experienţa personală a patru cetăţeni români de etnie evreiască, aducând o perspectivă nouă asupra acestui eveniment istoric major. Iar "Bugan - Nu am respirat aerul degeaba" (2019), al olandezului Duco Tellegen, expune portretul incredibil al unui dizident politic român din perioada comunistă.

(w882) josefin si

Filmul lui Ellen Fiske & Joanna Karlberg, "Josefin & Florin" (2019), o poveste de dragoste inedită între Florin, un tânăr rom venit la cerşit şi Iosefin, o suedeză, va fi prezentat în premieră absolută în România. Teme precum restabilirea legăturilor cu părinţii şi chestionarea acestora în legătură cu decizia de a-şi abandona responsabilităţile de părinte se articulează puternic şi emoţionant în filmele lui Andrei Dăscălescu ("Holy Father", 2020) şi Diana Nicolae & Nori Florentina Vito ("Come and find me", 2019).

"Casa cu păpuşi", 2020, debutul regizoral al directorului de imagine Tudor Platon, este o incursiune într-un univers special - vacanţa anuală a unor femei de 70 de ani, care întreţin iluzia că, pentru ele, timpul nu a trecut şi au rămas aceleaşi fete tinere, frumoase şi îndrăgostite ca în urmă cu 50 de ani. "Moartea... punct sau virgulă?" (2020), de Liviu Vasile Popovici, expune mărturiile impresionate ale unor persoane care s-au întors din moarte clinică.

Spiritul "Deltei" Văcăreşti, un loc aparte aflat la marginea Bucureştiului, este evocat în două filme ("Acasă, my home", 2020 - de Radu Ciorniciuc, respectiv "The Delta of Bucharest", de Eva Pervolovici 2020). Sunt filme care redau poveşti inspirate din vieţile reale ale unor oameni care trăiesc sau au trăit în acest loc unic. La rândul lui, Claudiu Mitcu face radiografia familiilor de pescari lipoveni din Sfântu Gheorghe, celebra localitate din Delta Dunării ("Toate râurile se varsă în mare şi marea nu se umple niciodată", 2020).

În filmul "Reflexii din Est", realizat de Andreea Borţun, regăsim portrete de femei de la ţară, aflate într-o permanentă luptă pentru supravieţuire, care se confruntă fie cu violenţa domestică, fie sunt prinse în vârtejul nevoii de a pleca la muncă în străinătate. Filmul "Between realms" de Maria Cinar-Jiga descrie portretul emoţionant al unei tinere de etnie ucraineană, care îşi împarte timpul între scoala şi păstoritul tradiţional practicat în satul natal, în sânul familiei. Filmul Alinei Manolache, "Copii pierduţi pe plajă" (2020) arată imaginea subiectivă a unei generaţii care s-a născut şi a crescut în "anii liberi" de după 1990, iar acum a ajuns la maturitate.

Filmul "Eu geniu Cioclea" (2019), în regia Violetei Gorgos, prezintă portretul senzaţionalului poet Eugen Cioclea din Chişinău. Iar documentarul lui Pavel Cuzuioc, "Please, hold the line" (2020), ne oferă acces în casele şi în cotidianul moldovenesc prin intermediul instalatorilor de la firma de internet.

(w882) Astra film

EVENIMENTE SPECIALE ÎN CADRUL ASTRA FILM FESTIVAL

RETRO AFF este o secțiune care reia cinci titluri proiectate în edițiile precedente ale festivalului, oferind o imagine succintă a varietății de stiluri de cinema documentar din selecțiile marca Astra Film Festival.

În „Story of Fatat”, de Ibrahim Harb, o femeie puternică își sfidează destinul și nu se lasă învinsă, în „Happily Ever After” (Tatjana Božic) o regizoare își vizitează cinci foști iubiți pentru a descoperi de ce toate poveștile ei de dragoste se sfârșesc prost, iar românul Claudiu Crulic intră în greva foamei într-o închisoare din Polonia unde fusese încarcerat pe nedrept („Crulic - The Path to Beyond”, de Anca Damian). Cum ar trebui să sune un cântec auzit la radio pentru a te determina să bați lumea întreagă pentru a-i descoperi originea? („Cântece din pădurea tropicală”, de Michael Obert). Și ce poveste mai fascinantă decât însuși felul în care e desenat prin munți poate avea unul dintre cele mai spectaculoase drumuri de pe glob? („Transalpina - The Road of Kings”, de Dumitru Budrala).

EXPO MULTIMEDIA: IDENTITĂȚI FEMININE ÎN RURALUL SUDIC ROMÂNESC este un jurnal de explorare, în imagini și sunet, care descrie universul unor femei învingătoare din Teleorman, unul dintre cel mai sărace județe ale României. Fotografiile, instalațiile video și sonore ne fac martori la cronicile intime ale unor femei care și-au câștigat libertatea prin curaj. Andreea Borțun și Brîndușa Nastasă au documentat ipostazele vieții post abuz, prezentând povești actuale ale unor femei din ruralul românesc actual, care și-au câștigat o independență fragilă și supraviețuiesc într-o societate marcată de un mental încă profund patriarhal. (Concept & regie: Andreea Borțun, Fotografii: Claudiu Popescu și Brîndușa I. Nastasă, Curatoare: Ioana Ciocan).

LANSARE DE CARTE (cu participarea poetului Radu Vancu). Într-o Europă deschisă, un român este întrebat despre strămoșii săi și despre specificul limbii sale, despre Dracula, vampiri și sărăcie. Lucrarea „Transilvania, revista unui ideal”, de Mihali Nicoară, arată că limba și istoria românilor reprezintă̆ valori unice de cultură și civilizație.

Gastro@ASTRA este un proiect apetisant, realizat în colaborare cu International Institute of Gastronomy, Culture, Arts and Tourism, care aduce la AFF 2020 scurtmetrajele câștigătoare din cadrul competiției Food Film Menu 2020 dedicată prezentării Regiunilor gastronomice europene. Acest program este găzduit ca urmare a titlului de Regiune Europeană a Gastronomiei, deținut de Sibiu în 2019.

(w882) sibiu

Proiecțiile și evenimentele din cadrul AFF 2020 se vor desfășura în 8 locații: Scena de la Lac, Târgul de țară, Între Mori de Vânt, Pavilionul de Joc, Amfiteatru și Casele de demult (toate aflate în interiorul Pădurii Dumbrava - Muzeul Astra), respectiv la Terasa cu flori – Centrul Cultural „Ion Besoiu” și în Piața Mică din centrul istoric al Sibiului.

(w882) astra piat

Biletele pentru AFF2020 sunt puse în vânzare online pe site-ul Festivalului și pe Eventbook.

Surse foto: Astra Film Festival - Instagram

***

Un articol de Irninis Miricioiu

 
În vacanţă facem bingeing: serialul „Toate pânzele sus!” ne umple duminicile de aventură, la TVR 2

Peripeţiile legendare ale căpitanului Anton Lupan pe velierul „Speranţa”, în căutarea prietenului său francez Pierre Vaillant, pot fi ...

Protest al Federaţiei Naţionale Solidaritatea Socială a Muncii

Federaţia Naţională Solidaritatea Socială a Muncii, organizaţie care reprezintă salariaţii din Casele de Pensii, a declanşat vineri un protest ca ...

Forumul Național pentru Viitorul Agriculturii, recent organizat de Clubul Fermierilor Români pentru Agricultură Performantă, constituie un punct ...