loader
Foto

Galerie foto

„Artista, dolarii şi ardelenii”, un western românesc cu umor și bătaie ca-n filme

Sâmbătă, 19 iunie, de la ora 21:10 telespectatorii TVR 1 îi pot revedea pe Ilarion Ciobanu, Ovidiu-Iuliu Moldovan, Mircea Diaconu, Victor Rebengiuc și Rodica Tapalagă într-o producție ce rivalizează cu celebrele filme americane.

 

După succesul primului western românesc „Profetul, aurul și ardelenii” (1978), romancierul Titus Popovici a scris scenariul unei continuări: „Artista, dolarii și ardelenii”. Filmul a fost regizat în 1980 de Mircea Veroiu și este cel de-al doilea din trilogia western „Ardelenii”.

În 1981, seria va fi încheiată de „Pruncul, petrolul și ardelenii”, o producție în regia lui Dan Pița, ca și primul film al seriei.

Aventurile celor trei frați Brad, din Poplaca, continuă pe pământ american în „Artista, dolarii și ardelenii”. Lucrurile se complică când Traian Brad, fratele cel mai mare, se îndrăgostește de o actriță și vrea să o ia de nevastă. Iubita sa, cântăreața Anabelle Lee, face însă parte dintr-o bandă de hoți care jefuiesc trenurile în care sunt transportați bani. Și de această dată, frații Brad vor găsi o soluție să salveze situația.

Ilarion Ciobanu: „Westernul fără cai și fără bătăi, e ca nunta fără lăutari”

Pe genericul trilogiei „Ardelenii” îi recunoaștem pe Ilarion Ciobanu, Ovidiu-Iuliu Moldovan, Mircea Diaconu, Victor Rebengiuc, Carmen Galin, Gheorghe Visu, Rodica Tapalagă, Mircea Albulescu, Marcel Iureş, Ioana Crăciunescu, Ştefan Iordache, Dragoş Pâslaru și Jean Constantin. Unii dintre actori au vocea dublată în engleză, la post sincron, iar printre consilierii de limbă engleză s-a numărat și Sergiu Celac. Pentru decorul western de la sfârşitul secolului XIX s-a închiriat armament, harnașament și recuzită de la studiourile din R.D.G. și Bulgaria, iar filmările s-au desfășurat la Moeciu, Zărnești și Baia/Babadag - Tulcea.

„Artista, dolarii și ardelenii” are în centrul personajul Traian Brad, interpretat de Ilarion Ciobanu, care este în cea de-a doua parte a seriei mult mai bine integrat în peisajul american, deși știe doar câteva cuvinte în limba engleză. Într-un număr al revistei „Cinema”, apărut înaintea premierei, actorul Ilarion Ciobanu spunea despre personajul său că: „E tot bun la suflet și a rămas fratele mai mare, care el îi pupă, el îi pocnește pe ceilalți doi. În seria a doua, e mai avizat, știe în ce lume se află, a trecut șocul primului contact. A deprins obiceiurile, unele le-a învățat chiar prea repede și prea bine... Americănește a început să rupă câteva vorbe, dar le spune pe legea lui... În rest, se bate, călărește, că westernul fără cai și fără bătăi, e ca nunta fără lăutari.”

Tania Filip, debut la 16 ani

Pentru actrița Tania Filip, care avea pe atunci numai 16 ani și era elevă în clasa a X-a la o școală de muzică, „Artista, dolarii și ardelenii” a reprezentat debutul cinematografic. Mircea Diaconu a remarcat-o pe holurile Teatrului Bulandra și, știind că se căuta o actriță blondă cu ochi albaștri pentru rolul June, i-a propus să vină cu el pe platourile de la Buftea pentru a o prezenta regizorului Dan Pița. Zece zile mai târziu, Tania Filip a fost chemată la filmări la Brașov.

Coloană sonoră a seriei „Ardelenii” a fost compusă de Adrian Enescu pentru sintetizator, iar sound-ul tip American Country se îmbină cu melos-ul popular ardelenesc, cu teme precum Mocioriţa sau Alfa (Vangelis). Cântecele sunt interpretate de grupul 5T și de Mircea Romcescu.

FILM.TVR.RO

Logo

 
Procedura în materia dreptului administrativ

Procedura în materia dreptului administrativ

publicat: Miercuri, 17 Aprilie 2024

Ce este procedura în materie de contencios administrativ şi care sunt normele procedurale aplicabile? Într-un litigiu, care pot fi părţile ...

Hipertensiunea arterială, principala cauză de deces la nivel mondial

Sâmbătă, 20 aprilie, de la ora 7:00, la TVR 1, urmărim o  ediție "Un doctor pentru dumneavoastră" despre hipertensiunea arterială, Caravana ...

Reporter special - Matematica în universul adolescenței | VIDEO

Joi, 18 aprilie, de la ora 18.30, la TVR Iași, vorbim despre voință, perseverență și perfomanță în școala românească.