loader
Foto

„Articolul VII": România şi patrimoniul umanității

Miercuri, 13 octombrie, de la ora 21:00, „Articolul VII" v-a propus o ediție referitoare la participarea României la Expo 2020 Dubai și la deschiderea expoziției „Tezaure arheologice din România. Rădăcini dacice și romane” la Madrid.

 

În studioul de la TVR Internațional a fost Daniela Gîtman, secretar de stat pentru relații interinstituționale, Ministerul Afacerilor Externe.

(w882)

În prima parte a emisiunii, realizatorul Mihaela Crăciun a discutat despre participarea României la Expo 2020 Dubai cu un pavilion național dezvoltat în jurul conceptului „New Nature”. Este vorba despre o abordare creativă în tratarea uneia dintre temele cele mai problematice ale umanității: sustenabilitatea.

(w882)

„Conceptul pavilionului României își propune să prezinte vizitatorilor o imagine cât mai coerentă a ansamblului de inter-relații dintre mediul înconjurător, resurse, oameni și comunități. Dimensiunea interactivă a pavilionului oferă vizitatorilor oportunități de conectare prin instrumente și aplicații digitale la diversitatea patrimoniului natural și cultural al României” – declară  Ferdinand Nagy, comisarul general al Pavilionului României la Expo 2020 Dubai, care va fi prezent în cadrul emisiunii.


În partea a doua a dezbaterii, din Dubai am mers la Muzeul Naţional de Arheologie din Madrid, unde este în plină desfăşurare Expoziția „Tezaure arheologice din România. Rădăcini dacice și romane”.

(w882)

„Sute de artefacte vorbesc despre zorii culturii și civilizației europene, despre specificul local, dar și despre o lume ce a fost mult mai interconectată decât ne-o imaginăm astăzi. Expoziția demonstrează că de mii de ani, de la începuturile civilizației pe continentul nostru și până la făurirea identității noastre naționale, istoria ne-a fost marcată de împletirea și influențarea reciprocă a civilizațiilor cu care locuitorii spațiului carpato-danubiano-pontic au venit în contact. Suntem rodul transformărilor profunde, al frământărilor de creație și al adaptării la noi și noi provocări, care au dat naștere, printre altele, unei culturi excepționale  – contribuitor valoros la patrimoniul umanității” - Sergiu Nistor, Consilier Prezidenţial, Departamentul Cultură, Culte şi Minorităţi Naţionale.

(w882)

Despre expoziția care va putea fi vizitată gratuit până la finalul lunii februarie 2022, a vorbit şi Ambasadorul României în Regatul Spaniei, Gabriela Dancău.

***

Realizator Mihaela Crăciun
Jurnalişti: Iulia Popescu şi Marian Nicola
Documentarist: Lilia Anghel

FILM.TVR.RO

Logo

 
De Florii, spectacol folcloric de excepţie, la TVR 1 şi TVR Folclor

Ediţiile speciale pot fi urmărite la TVR 1 și TVRi,  sâmbătă, 27 aprilie și duminică 28 aprilie, de la ora 13.00, în emisiunea „Tezaur folcloric” ...

Eurovision 2024: Construcția scenei este completă

Scena este pregătită pentru începerea primelor repetiții pentru Concursul Muzical Eurovision 2024.  

”A doua Românie”: Despre echilibrul între știință, spiritualitate și identitate culturală

Joi, 25 aprilie, de la ora 21:00, la TVR Internațional, Corina Dobre ne-a dat întâlnire la o nouă ediție a emisiunii ”A doua Românie”.