"Adevăruri despre trecut", la TVR 1: Ana Pauker, prima femeie ministru de externe

TVR1 | Marţi, 12 Octombrie 2021
Continuăm, la TVR 1, seria de documentare istorice cu subiecte și mărturii despre ceea ce a însemnat viața noastră în comunism, cu un episod dedicat „Anei Pauker – tovarăşa de fier”, realizat de Gheorghe Preda. Miercuri 13 octombrie, ora 22.00. |  VIDEO
pauker
pauker

Prima femeie din lume ministru de externe într-o perioadă în care tancurile sovietice transformaseră România într-o colonie comunistă, Ana Pauker a fost mai mult decât un activist de frunte al mișcării comuniste.

(w640)

S-a dorit a fi un antemergător, un iluminat, dar a avut un final derizoriu devenind victima propriei politici. Epurată după mai multe procese fabricate, pe punctul de a fi condamnată la moarte dacă nu murea Stalin protectorul ei, Ana Pauker moare în 1960 urmare a unui cancer galopant, aruncată la groapa de gunoi a istoriei de tovărașii de luptă și de idealuri.

(w500)

Realizator: Gheorghe Preda

Producător: Raluca Rogojină

(w640)

(w640)

Despre seria „Adevăruri despre trecut” de la TVR 1

Din 6 octombrie, echipa „Adevăruri despre trecut” ne invită la cel de-al 12 sezon de documentare istorice, cu subiecte și mărturii despre ceea ce a însemnat viața noastră în comunism. Intervievații, documentele, informațiile și imaginile de arhivă scoase la iveală după mai bine de 30 de ani dezvăluie în premieră culisele unor fapte și întâmplări pe care mulți le-au crezut uitate sau despre care cei mai mulți n-aveau nici cea mai mică idee. De 7 ani, producătorul Raluca Rogojină, consultantul de specialitate Lavinia Betea și realizatorii Roxana Tarhon, Carmen Bărbulescu, Raluca Bibiri, Ștefania Țene, Gheorghe Preda, Diana Deleanu și Irina Luca prezintă seria „Adevărurilor despre trecut”, într-un demers unic în spațiul media românesc.

Cum a fost încurajată diversitatea confesională cu preţul îngrădirii libertăţii de credinţă, povestea celebrei APACA, fabrica reprezentativă pentru modul de viață și de muncă al românilor în comunism, cum arăta un „potol”, mai exact ospeţele şi dineurile nomenclaturiştilor, ineditul publicităţii în epoca de aur şi ce însemna „arta sacră” în acele vremuri, nostalgia pentru regimul anterior vs. „speranţa de mai bine”, povestea Fabricii APACA, un soi de șablon pentru ceea ce a reprezentat modul de viață și de muncă al românilor în comunism, toate acestea sunt câteva dintre subiectele pe care le vom putea urmări în episoadele sezonului 12 al „Adevărurilor despre trecut”. Și tot în acest nou sezon, difuzat de TVR 1 miercuri, de la ora 22.00, găsim răspunsuri la întrebările: ce însemna parenting în anii '70-'80, în România ceaușistă; cât de alintați și cât de pedepsiți au fost adulții de azi în copilărie, cu ce frici au rămas și ce nu ar aplica niciodată în educația copiilor lor. Vor răspunde vedete ale vremii, dar și oameni obișnuiți, care și-au trăit bucuriile și amarul într-o epocă smintită.

 

 

TVR +
Canalul TVR YouTube