loader
Foto

„Am cunoscut și durerea, și înfrângerea, și victoria.” Omul spectacol, profesorul și regizorul Laurențiu Damian, invitat la „Brilliant” | VIDEO

Despre un vis urmărit şi împlinit la maturitate, despre vocaţie şi datorie, despre film şi Oscar, într-o nouă ediţie a emisiunii „Brilliant”, cu Loredana Negrilă. Emisiunea s-a difuzat pe 16 martie, de la ora 14.30, la TVR INFO.

 

Și-a dorit dintotdeauna să devină actor. Numai că destinul avea să-i „regizeze”, la începuturi, un alt drum, o altă direcție câştigătoare, aceea de regizor şi profesor la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică, din mâinile lui ieşind profesionişti care, în timp, au reprezentat cu cinste România la festivaluri de film prestigioase. „Am sacrificat opera vocației de profesor”, recunoaşte el. Sâmbătă, la „Brilliant”, Loredana Negrilă ne-a propus un interviu special cu regizorul, scenaristul, profesorul şi actorul Laurențiu Damian.

(w882)

A absolvit Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L Caragiale”, Secția Scenaristică și Regie, cu nota 10. A făcut cursuri de specializare în filme documentare și de televizune atât în țară, cât și în străinătate. În 2003, devenea Doctor Magna cum laude în Cinematografie și Media. Este profesor universitar doctor al UNATC și membru din 1990 al Senatului UNATC. De mai bine de 10 ani, este şi preşedintele Uniunii Cineaştilor din România, însă, pentru că nu și-a uitat visul, Laurențiu Damian a devenit, în cele din urmă, actor. „Am ales actoria ca remediu pentru o bătrânețe frumoasă, veselă”, spune el acum.

Drumul pe care l-a ales nu a fost uşor. „Am avut o carieră chinuită ca regizor, pentru că am ales documentarul social”, mărturiseşte invitatul ediţiei „Brilliant” din 16 martie, motivându-şi decizia: „Am crezut că adevărul documentarului va cutremura conducerile de atunci, din perioada comunistă. […] Am crezut că adevărul documentarului va face viața mai ușoară muncitorilor, oamenilor.”

(w882)

Din discuţia cu un om de film nu putea lipsi subiectul săptămânii – Premiile Oscar. Regizor cu experienţă, Laurențiu Damian cunoaşte reţeta succesului: „Pentru a fi selecționat la Oscar, un film trebuie să abordeze un subiect la granița dintre extraordinar și semnificant politic”, dezvăluie el. Şi aceasta pentru că, „din punct de vedere estetic, cinematografia a spus cam totul în anii '60, '70.”

„Despre forța unei lumi interioare, uneori prea așezate, alteori răzvrătite, dar care și-a păstrat același ecou strălucit în cinematografie, discutăm sâmbătă cu regizorul, scenaristul, profesorul şi actorul Laurenţiu Damian”, ne-a invitat Loredana Negrilă la o nouă ediţie „Brilliant”.

(w882)

Cum ne-a obişnuit, jurnalista Loredana Negrilă ne propune, la interviurile „Brilliant”, inițiative şi portrete ale unor români din domenii cât mai variate: IT, medicină, sport, turism, agricultură organică, ecologie, comerț online, învățământ la distanță, asistență socială, asistență pentru problemele diasporei românești, voluntariat, arte (teatru, muzică, dans, artă, film, literatură), al căror unic numitor comun este curajul de a fi ei înşişi, de a-şi prețui visurile și de a le pune în practică, spre binele propriu și al societății. Ați putut urmări interviul Loredanei Negrilă cu Laurenţiu Damian pe 16 martie, ora 14.30, la TVR INFO.

FILM.TVR.RO

Logo

 

Echipa emisiunii „Tradiții” vă invită la o ediție cu gânduri alese, povețe spirituale, cântece pascale și secrete din bucătăria gospodinelor, ...

Turismul religios, pelerinaj pentru suflet

Turismul religios, pelerinaj pentru suflet

publicat: Marţi, 30 Aprilie 2024

În Săptămâna Patimilor, la „Investiţi în România!”, am ales o temă deosebită: turismul religios, pelerinaj pentru suflet. Emisiunea se difuzează ...

Contractul de asigurare și contractul de întreținere

Luni, 29 aprilie, de la ora 21:00, TVR Internațional transmite o nouă ediție ”Avocatul dumneavoastră”.