loader
Foto

Galerie foto

„Aferim!”, câştigătorul Ursului de Argint, este difuzat duminică, la TVR 2

Pe 29 mai, în cadrul seriei Duminica Filmului Românesc, urmăriţi filmul lui Radu Jude, premiat cu Ursul de Argint pentru cea mai bună regie. La TVR 2, de la ora 22:10.

 

Descris drept unul dintre cele mai de amploare proiecte cinematografice românești din ultimii ani, Aferim! (în limba turcă, aferim înseamnă bravo) este un un film istoric a cărui acțiune are loc în Țara Românească, în 1835. Doi călăreţi – jandarmul Costandin şi fiul lui Ioniţă – au plecat să caute un sclav ţigan care a fugit de pe moşia unui boier şi care este bănuit că a avut o legătură amoroasă cu soţia boierului.

În timp ce imperturbabilul Costandin comentează despre fiecare situaţie cu aforisme amuzante, fiul lui are o privire mai contemplativă asupra lumii. În călătoria lor întâlnesc oameni de diferite naţionalităţi şi cu diverse credinţe: turci şi ruşi, ortodocşi şi evrei, români şi unguri. Fiecare persoană are prejudecăţi împotriva celorlalţi, idei care au fost trecute de la o generaţia la alta. Şi chiar când sclavul Carfin este găsit, aventura este departe de a se fi încheiat.

O excepţională şi extrem de inteligentă incursiune într-o perioadă istorică cheie”, aşa cum îl descria Variety, lungmetrajul Aferim! a primit la Festivalul de film de la Berlin, în 2015, Ursul de Argint pentru cea mai bună regie, fiind nominalizat şi la Ursul de Aur.  Lungmetrajul a mai fost distins cu 12 premii GOPO; Premiul pentru cea mai bună imagine, la Festivalul de Film de la Namur; Trofeul oraşului Lisabona - Marele Premiu pentru cel mai bun lungmetraj la Festivalul Internaţional de film Independent IndieLisboa; în plus, Aferim! a mai fost nominalizat la premiul Academiei Europene de Film, pentru cel mai bun scenariu şi a fost şi propunerea României  pentru premiile Oscar – Cel mai bun film străin.

La primirea Ursului de Argint, Radu Jude declara pe Berlinale Palast: „Dacă ştiam că voi câştiga un premiu important și că se vor spune atâtea lucruri frumoase despre filmul meu, aş fi fost foarte serios în timp ce filmam. Trebuie să mulţumesc, pentru că fiind regizor înseamnă să nu faci altceva decât să lucrezi cu oameni minunaţi, talentaţi şi să-i organizezi, cred că acest premiu aparţine distribuției şi echipei, aşa că le mulţumesc tuturor foarte mult”.


Actorul Teor Corban, interpretul rolului principal, zapciul angajat să prindă un rob rom fugar, este lăudat de criticul american Jay Weissberg (Variety) pentru jocul actoricesc presărat din abundenţă cu replici tăioase şi gesturi brutale la adresa tuturor celor care îi ies în cale şi de la care ar putea aduna informaţii. Alături de el, în film ne mai întâlnim cu Luminiţa Gheorghiu, Victor Rebengiuc şi Toma Cuzin.

FILM.TVR.RO

Logo

 
România - hub universitar important în domeniul învăţământului medical | VIDEO

La  emisiunea cu titlul inspirat din Constituţie, „Articolul VII" - Românii din străinătate, s-a discutat despre deficitul de personal din ...

„Picătura de cultură”: Olimpia Coman-Sipeanu, o viață de artist, restaurator și pedagog | VIDEO

Bucuria de a dărui bucurie. Prima parte a reportajului dedicat Olimpiei Coman-Sipeanu s-a difuzat marți, 23 aprilie, de la ora 18:20, la TVR ...

„Măsura Iubirii este Jertfelnicia!

Pe TVR3, în transmisii directe de la Blaj și Cluj-Napoca, puteți urmări în fiecare zi, în perioada 2-7 mai, liturghiile oficiate în catedrale în ...