loader
Foto

Galerie foto

Adevăruri despre trecut la TVR 1: episodul 8 - Nicu Ceauşescu

Duminică, 3 mai, de la ora 14.35, la TVR 1 şi online, pe TVR+ , telespectatorii au putut afla secretele unuia dintre cele mai controversate personaje ale epocii de aur: Nicu Ceauşescu

 

Ediția este disponibilă online pe TVR+

Seria Adevăruri despre trecut de continuă duminică la TVR 1 cu episodul 8, în care telespectatorii vor afla secretele unuia dintre cele mai controversate personaje ale epocii de aur. Pe scenariul scris de prof. univ. Lavinia Betea, realizatorul şi producătorul Raluca Rogojină propune un film portret, cu bune şi cu rele, al lui Nicu Ceauşescu, mezinul cuplului Ceauşescu. Seria Adevăruri despre trecut se difuzează în fiecare duminică, de la ora 14.35, la TVR 1 şi TVR+.

Unii i-au spus “playboy”, alţii „beizadea”, iar evenimentele din ‘89 l-au consacrat cu titlul de „prinţişor”. Fiul preaiubit al cuplului Ceauşescu, Nicu Ceauşescu, a fost privit deopotrivă cu simpatie şi cu ură. De-a lungul timpului, cei mai mulţi s-au rezumat la a-i număra sticlele de băutură consumate şi femeile „care i-au trecut prin cearceafuri”.

„Despre Nicu Ceauşescu s-a spus că a sechestrat şi a violat. Că a luat ostatici copii. Mulţi susţin că a fost mare galanton. Cert este că, la începutul anului 1989, rapoartele secţiei de cercetare de la Radio Europa Liberă îl creditau pe Nicu drept succesor al tatălui său. Iar părinţii îl împingeau şi ei spre Olimpul puterii. Cu mult înainte de evenimentele din ‘89, Nicu Ceauşescu făcuse cunoştinţă cu Ion Iliescu şi Petre Roman. Pe Iliescu îl ştia chiar bine. În zilele Revoluţiei a venit relaxat la Bucureşti. A fost înjunghiat, arătat la televizor şi apoi scos din sediul televiziunii înfăşurat în cearceafuri pe post de mort, ca să nu fie linşat de revoluţionari. În penitenciar i se punea la nesfârşit filmul cu execuţia părinţilor săi. Despre Nicu Ceauşescu au rămas multe lucruri nespuse… La Adevăruri despre trecut, facem portretul beizadelei epocii de aur. Cu bune şi cu rele”, ne invită Raluca Rogojină, realizatorul seriei Adevăruri despre trecut, să vizionăm documentarul TVR.

(w882)

Despre seria Adevăruri despre trecut la TVR

Documentarele istorice din seria Adevăruri despre trecut, pe care TVR 1 a lansat-o în 15 martie, dezvăluie telespectatorilor cele mai bine păzite secrete ale epocii de aur. Realizatorii seriei au pornit la drum din budoarul „Ilenuţei tractorista” şi de la cele mai picante secrete ale „faraoanei” Elena Ceauşescu, apoi au continuat cu poveşti adevărate despre munca patriotică şi blestemul repartiţiilor, dar şi despre culisele fascinante ale prieteniei romano-chineze. Seria va mai arăta cum a reuşit Ceauşescu să plătească datoria externă a ţării. Şi tot la Adevăruri despre trecut vom afla ce se ascunde în subsolurile Casei Poporului, precum şi istorii adevărate despre nenorocirile provocate de Decretul antiavort. În fiecare duminică, de la 14.30, TVR 1 aduce imagini şi informaţii în premieră, despre trecut.

Pe scenariile scrise de prof. univ. Lavinia Betea, realizatorii Irina Luca, Sorana Stănescu, Roxana Tarhon, Raluca Rogojină şi Radu Dănilă îmbină imagini de arhivă, prezentate pentru prima dată în 26 de ani, cu imagini din prezent şi interviuri în exclusivitate cu oameni politici, foşti miniştri, foşti apropiaţi ai cuplului Ceauşescu, personaje care au acceptat pentru prima dată să apară public de la Revoluţie încoace. Seria de documentare Adevăruri despre trecut cuprinde în şirul poveştilor şi mărturiile unor oameni obişnuiţi în vieţile cărora s-au resimţit profund urmările deciziilor luate la nivel înalt.

Până la sfârşitul lunii iunie, echipa de realizatori va veni cu Adevăruri despre trecut în fiecare duminică, de la 14.30 şi în reluare, vinerea, de la 13.00, la TVR 1. Online, seria de documentare poate fi vizionată şi pe TVR+, disponibil şi pe tabletă sau mobil. Aici puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru IOS şi Android.

FILM.TVR.RO

Logo

 
Reporter special - Matematica în universul adolescenței | VIDEO

Joi, 18 aprilie, de la ora 18.30, la TVR Iași, am vorbit despre voință, perseverență și perfomanță în școala românească.

Documentarul „Totul nu va fi bine”, despre efectele accidentului nuclear de la Cernobîl asupra unei generații, în 25 aprilie, la TVR Cultural. Filmele săptămânii

Între 22 și 28 aprilie, TVR Cultural le propune telespectatorilor dramele „Pielea” (1981) și „Anii noștri de glorie” (2020) și documentarul ...

Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, gazdele campaniei „Omul anului” la TVR

Din 25 aprilie, în fiecare joi, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă câte două reportaje-portret ale ...