loader
Foto

Galerie foto

A doua emigrare: Înapoi acasă pentru a-şi urma visurile

Pe 25 septembrie, la „A doua emigrare” ne întâlnim cu românii care au avut curajul să se întoarcă acasă, ca să-şi urmeze visurile. Pe TVR 2, TVR HD şi TVR+, duminică, de la 12:30, ajungem la Călăraşi şi Constanţa.

 

A doua emigrare prezintă problemele românilor care – după ce au emigrat în alte ţări – se reîntorc acum în ţară. Revenirea după o absenţă lungă pune serioase probleme de reintegrare în sânul unei comunităţi care a mers mai departe şi a unui sistem de care, fie au „fugit”, fie le ridică bariere la revenire.

La Călăraşi, într-o casă construită la sfârşitul secolului XIX, familia Papazi îşi redefineşte o nouă viaţă în România. Soţii Papazi şi cei doi copii au revenit în ţară după ce au trăit 14 ani în Canada. Acolo au învăţat toate tainele managementului de  restaurant şi încearcă să aplice tot ce ştiu în orăşelul natal din Bărăgan. Nu le-a fost uşor dar, aşa cum povestesc, ştiu cum e să fie şi muncitori şi patroni. Au lucrat ani de zile la renovarea clădirii monument istoric, dar acum vorbesc despre ea ca despre o „bijuterie”.

Simona Niculescu spune că s-a întors la Constanţa împreună cu soţul ei, după ce 3 ani au lucrat pe vase de croazieră, cu o adevărată schimbare în propria mentalitate. Acum organizează ateliere de cusut în care invită femeile din Dobrogea să descopere motive tradiţionale. Dragostea Simonei pentru ia românească s-a născut departe de casă, pe vasele unde era crupier, când încerca să le povestească turiştilor despre tradiţiile ţării ei.


Jurnalist : Alina Avramescu
Realizator : Monica Nicolescu

***

Ediția a fost difuzată, în premieră, în ianuarie 2016 şi este disponibilă online pe TVR+.

Emisiunea „A doua emigrare poate fi urmărită și pe tabletă sau mobil.

Descărcați aplicațiile TVR+ pentru IOS și Android!

FILM.TVR.RO

Logo

 
Contractul de asigurare și contractul de întreținere

Luni, 29 aprilie, de la ora 21:00, TVR Internațional transmite o nouă ediție ”Avocatul dumneavoastră”.

Cine va tăia Nodul Gordian? Alianțe și conflicte în Orientul Mijlociu, o dezbatere în emisiunea „Omul și Timpul”

La TVR Cultural, Rafael Udriște ne așteaptă duminică, 28 aprilie, de la ora 17:00, la o nouă ediţie „Omul şi timpul”. Alături de invitatul său, ...

România - hub universitar important în domeniul învăţământului medical | VIDEO

La  emisiunea cu titlul inspirat din Constituţie, „Articolul VII" - Românii din străinătate, s-a discutat despre deficitul de personal din ...