loader
Foto

15 sporturi, 15 zile până la Jocurile Olimpice de Iarnă: Schi fond

Schiul fond are o istorie seculară, începută în momentul în care omul a înţeles că prin ataşarea unor bucăţi de lemn sub picioare poate determina o deplasare mai rapidă şi mai sigură pe zăpadă.

 

Picturi vechi de 6.000 de ani, descoperite în Rusia în anii 1930, arată un vânător alături de un ren. Vânătorul se află pe schiuri.

Armatele au început să utilizeze schiurile multe secole mai târziu. Astfel, în 1564, armata suedeză echipată cu schiuri a cucerit oraşul Dronthein, sosind înaintea norvegienilor care mergeau pe jos.

Prima competiţie de schi poate fi considerată cea organizată la Tromso, în 1843, în timp ce în Finlanda primele întreceri datează din 1865. Nouăsprezece ani mai târziu, în nordul Suediei, Lars Tuorda a câştigat o probă de 220 de kilometri cu timpul de 22 ore şi 22 minute, aceasta fiind prima cronometrare oficială de schi fond.

Prima ediţie a Jocurilor Olimpice la care au participat concurenţi la schi fond a fost cea de la Chamonix, Franţa, în 1924, unde norvegianul Haug a câştigat aurul în probele de 18 km, 50 km şi la combinată. Pentru femei, debutul a fost la Jocurile Olimpice de Iarnă de la Oslo, în 1952.

Probele olimpice de schi fond presupun parcurgerea a cinci distanţe, diferite la masculin faţă de cele de la feminin, şi două tehnici de alunecare pe zăpadă: clasic şi liber. Stilul clasic este cel tradiţional, schiurile fiind ţinute paralel, fără să devieze de pe cele două trasee prestabilite. În schimb, stilul liber, introdus ca probă olimpică în 1988, la Calgary, lasă schiorilor posibilitatea de a-şi alege mişcările şi tipul deplasării. Schiul fond este disciplina cu cel mai mare număr de probe din programul olimpic. Astfel, la masculin şi feminin, sunt 12 competiţii.

În probele de fond, schiurile sunt mult mai subţiri decât în cele alpine, frecarea fiind mult mai mică, iar beţele sunt mult mai lungi, pentru ca sportivul să se poată ajuta de forţa braţelor.

La noi în ţară, schiul fond a apărut mai întâi în Transilvania, unde s-a făcut simţită prezenţa germanilor şi austriecilor. Apoi, după 1920, au loc tot mai multe cursuri pentru predarea schiului la copii, promotori fiind principesa Ileana şi generalii Bădescu şi Iacobici. Începând din 1921, Campionatul Naţional de schi fond se desfăşoară cu regularitate în Bucegi, Predeal şi Postăvar.

La JO din 1936, de la Garmisch-Partenkirchen, România a particpat cu o delegaţie de 29 de sportivi, înscrişi la schi alpin, schi fond şi sărituri.

La Soci, România are trei reprezentanţi în probele de schi fond: doi băieţi şi o fată. Campion mondial de juniori, Paul Constantin Pepene este „veteranul”. Lângă el mai concurează Daniel Pripici, iar la feminin România este reprezentată de Timea Sara. Cei trei sunt antrenaţi de Ioan Lungociu şi Daniel Borca .

10 evenimente sunt programate în perioada 8-23 februarie la Complexul de Schi şi Biatlon Laura, toate transmise de TVR.

Centrul de Schi Fond şi Biatlon Laura din Soci este cel mai modern din lume: noutatea, unicitatea acestui complex este dată de faptul că există două trasee separate: unul destinat biatloniştilor şi celălalt pentru sportivii de la schi fond. Până acum, traseul pe care concurau sportivii avea şi părţi comune, cum a fost de altfel şi cel pe care s-au întrecut la precedentele Jocuri Olimpice de la  Vancouver, din 2010.

Ţara mamă a schiului fond, Norvegia, face legea în Cupa Mondială. La feminin, podiumul este în întregime norvegian, iar la masculin, sportivii din Norvegia ocupă primele două poziţii, în condiţiile în care Petter Northug, omul care a dominat Jocurile Olimpice de la Vancouver din 2010, este pe locul al patrulea. Ţara gazdă îl aruncă în luptă pe Alexander Legkov, omul de care se leagă cele mai mari speranţe pentru o medalie.

Şi competiţia feminină se anunţă deosebit de atractivă şi cu multe momente de tensiune. Rămâne de văzut cum va continua duelul de la Vancouver între sportiva de 34 de ani din Norvegia, celebra Marit Bjooergen şi poloneza Justyna Kowalczyk, dar şi ce nume surpriză va aduce în prim plan competiţia supremă.

În perioada 7 – 23 februarie 2014, Televiziunea Română transmite, în exclusivitate, cea mai importantă competiţie a acestui an, pentru întreaga planetă: Jocurile Olimpice de Iarnă de la Soci.

foto: sochi2014.com

FILM.TVR.RO

Logo

 
Cancerele osoase se tratează! Dăruiește speranță copiilor care luptă pentru viață!

Sâmbătă, 18 mai, de la ora 7:00, la TVR 1 și TVR+, vă invităm să urmăriți o ediție de colecție "Un doctor pentru dumneavoastră".

„Corpul uman este templul vieții, iar sănătatea este moneda cu care putem trăi în el”

O lecţie pe care să ne-o însuşim fiecare dintre noi, oferită de „Brilliantul” săptămânii la TVR INFO – Diana Mitrică, diplomat chimist, pasionată ...

"Dăruiește Românie!", sâmbătă, la TVR 3

publicat: Vineri, 17 Mai 2024

Carmen Târnoveanu, gazda emisiunii "Dăruiește Românie!" vă așteaptă  sâmbătă, 18 mai, de la ora 13:30, la TVR 3.