Cireșele sunt fructe pline de nutrienți și antioxidanți care pot stimula sănătatea inimii, pot îmbunătăți calitatea somnului și pot ameliora unele simptome ale artritei și gutei.
Cireșele sunt fructe delicate, disponibile în diverse culori și arome. Există două categorii principale - acrișoare (Prunus cerasus L.) și dulci (Prunus avium L.), pline de fibre, vitamine, minerale și compuși vegetali cu efecte puternice asupra sănătății.
O cană (154 grame) de cireșe dulci, crude, fără sâmburi, presupune:
Calorii: 97
Carbohidrați: 25 g
Fibre: 3 g
Vitamina C: 12% din valoarea zilnică recomandată (VZR)
Potasiu: 10% din VZR
Cupru: 10% din VZR
Mangan: 5% din VZR
Vitamina B6: 0,08 miligrame (mg)
Vitamina K: 3 micrograme
Vitamina C este esențială pentru menținerea sănătății sistemului imunitar și a pielii, în timp ce potasiul este necesar pentru: contracția musculară, funcția nervoasă, reglarea tensiunii arteriale, funcția renală.
Deși cantitatea și tipul de compuși benefici ai plantelor variază în funcție de soi, toate cireșele sunt pline de antioxidanți și compuși antiinflamatori. Acest conținut ridicat de antioxidanți poate ajuta la combaterea stresului oxidativ, o afecțiune pe care cercetările din 2018 o leagă de boli cronice și îmbătrânirea prematură.
Cireșele sunt deosebit de bogate în polifenoli, un grup de compuși vegetali care ajută la: combaterea daunelor celulare, reducerea inflamației, menținerea sănătății generale.
O analiză din 2022 sugerează că dietele bogate în polifenoli pot proteja împotriva multor afecțiuni cronice, inclusiv: boli de inimă, diabet, disfuncții cerebrale și anumite tipuri de cancer.
Cercetările din 2022 arată că compușii antiinflamatori și antioxidanți din cireșe pot accelera recuperarea după exerciții fizice și pot proteja funcția musculară dacă sunt consumați cu câteva zile înainte de exerciții fizice. Unele dovezi sugerează că produsele din cireșe, în special produsele din cireșe acrișoare, pot îmbunătăți performanța în practicarea unor exerciții fizice.
Un studiu efectuat pe 13 bărbați care au efectuat exerciții intense de rezistență a demonstrat că, în comparație cu un placebo, cei care au consumat 500 mg de extract de cireșe acrișoare zilnic, timp de 7 zile înainte de exerciții fizice, au prezentat o reducere a stresului oxidativ, a markerilor de afectare musculară și cardiacă și a oboselii.
Credit foto: Shutterstock - Photoongraphy
Creșterea aportului de fructe bogate în nutrienți, cum ar fi cireșele, ne poate proteja inima.
Cercetări din 2020 arată că dietele bogate în fructe și legume sunt asociate cu mai puțini markeri pentru leziuni cardiace subclinice și efort la adulții fără boli de inimă preexistente. Dar acest studiu a fost doar observațional. Antioxidanții pe bază de potasiu și polifenoli, ambii discutați anterior, oferă, de asemenea, beneficii pentru sănătatea inimii. S-a constatat că potasiul scade tensiunea arterială într-o analiză din 2020 a studiilor clinice randomizate controlate. Tensiunea arterială scăzută poate reduce riscul de infarct miocardic și accident vascular cerebral.
Aceeași analiză din 2020 indică faptul că antioxidanții polifenoli, inclusiv antocianinele, flavonolii și catechinele, pot ajuta la menținerea sănătății inimii prin protejarea împotriva deteriorării celulare și reducerea inflamației.
Un studiu din 2018 efectuat pe 84.158 de persoane a constatat că un aport mai mare de polifenoli - în special antocianine și flavonoli - a fost asociat cu un risc semnificativ scăzut de boli de inimă pe o perioadă de 5 ani.
Cireșele pot reduce simptomele artritei și gutei datorită proprietăților lor antiinflamatorii.
Studii arată că cireșele pot inhiba stresul oxidativ și pot reduce inflamația prin suprimarea proteinelor inflamatorii, ceea ce poate ajuta la reducerea simptomelor legate de artrită.
Conform unei analize sistematice din 2019, cireșele pot, de asemenea, să scadă nivelul de acid uric din organism, ceea ce le face deosebit de benefice pentru puseele de gută.
Un studiu controlat randomizat din 2023, efectuat pe 282 de bărbați cu gută, a constatat că, în comparație cu grupul care a luat un amestec suplimentar de citrat de cireșe acrișoare la fiecare 4 săptămâni, a avut mai puține pusee de gută după 12 săptămâni.
Consumul de cireșe sau consumul de suc de cireșe acrișoare poate contribui la îmbunătățirea calității somnului. Concentrația mare de compuși vegetali din fruct poate contribui la aceste beneficii pentru somn. Cireșele conțin o cantitate mică de melatonină, care ajută la reglarea ciclului somn-veghe. Antocianinele, un tip de antioxidant, pot promova tipare de somn sănătos, cu niveluri crescute de melatonină.
Un studiu pilot de 2 săptămâni, publicat în 2018, efectuat pe adulți în vârstă cu insomnie, a constatat că consumul unei căni (240 ml) de suc de cireșe acrișoare dimineața și cu 2 ore înainte de culcare a fost asociat cu o creștere a timpului de somn de 84 de minute. Dar sunt necesare mai multe studii pentru a înțelege mai bine cum consumul de cireșe și produse din cireșe poate fi benefic pentru somn.
Atât soiurile dulci, cât și cele acrișoare se potrivesc bine cu multe alimente. Produsele similare, cum ar fi cireșele uscate, pudra de cireșe și sucul de cireșe, sunt completări interesante pentru multe rețete.
Așadar, cireșele sunt foarte nutritive și oferă o mulțime de beneficii pentru sănătate. Acestea conțin diverși compuși vegetali puternici care pot ajuta la reducerea inflamației, iar consumul lor poate îmbunătăți somnul, poate stimula sănătatea inimii și poate duce la o recuperare rapidă după exerciții fizice. Puteți consuma atât soiuri dulci, cât și acrișoare în diverse moduri, de la consumul lor simplu până la adăugarea lor în salate, smoothie-uri sau băuturi.
***
Credit foto: Shutterstock - Varvara Krauchanka și Photoongraphy
Sursă: Healthline