11 septembrie: 20 de ani de la atentatele care au schimbat America și lumea | VIDEO

TVR1 | Vineri, 10 Septembrie 2021
TVR a comemorat victimele atentatelor teroriste din 11 septembrie 2001, într-o „Ediţie specială” cu Ramona Avramescu și Magdalena Moreh, difuzată sâmbătă, de la ora 15.30, la TVR 1.  

11 septembrie 2001. O zi care începuse ca oricare alta s-a transformat în borna ce avea să împartă pentru totdeauna istoria mondială în „înainte” și „după”. La 20 de ani de la fatidica dată, sâmbătă, pe 11 septembrie, jurnalistele TVR Ramona Avramescu și Magdalena Moreh au rememorat, în cadrul unei „Ediții speciale”, tragicul moment care a marcat profund memoria colectivă: prăbușirea Turnurilor gemene ale World Trade Center din New York și atacul asupra Pentagonului. Emisiunea s-a văzut în direct de la ora 15.30, la TVR 1.

Se știe, oare, întregul adevăr privind evenimentele din 11 septembrie? Care au fost precedentele atentatelor jihadiste care au deschis un nou capitol în istoria Statelor Unite ale Americii? Este lumea pregătită să combată un eventual nou astfel de atentat? Care este situația actuală în politica externă și previziunile după retragerea forțelor militare americane de pe teritoriul afghan? Sunt întrebări la care cele două jurnaliste ale Televiziunii Române și invitații lor în platou sau prin legături directe telefonice și online au încercat răspundă. Imagini tulburătoare de atunci, dar și de la comemorările organizate în Statele Unite, au completat „Ediția specială” de sâmbătă după-amiază.

Aproape 3000 de persoane și-au pierdut viața în atentatele din 11 septembrie, iar alte 6000 au fost rănite. Monumente ce le onorează memoria au împânzit continentul american, iar urmașii victimelor au înființat numeroase societăți de caritate și organizații de luptă împotriva terorismului. Putem afirma, după 20 de ani, că lumea e în siguranță?

TVR +
Canalul TVR YouTube