loader
Foto

„Domnișoara Christina”, primul horror românesc

TVR 3 vă invită să urmăriți sâmbătă, 22 februarie, de la ora 23:00, filmul„Domnişoara Christina”, ecranizare a nuvelei fantastice a lui Mircea Eliade.

 

Promovat ca ”primul horror românesc”, lungmetrajul regizat de Alexandru Maftei conține doza perfectă de mister, fantastic și straniu, păstrând aproape intactă amprenta poveștii lui Mircea Eliade: nefirescul se împletește cu realul, iar cei din lumea de dincolo îi pot subjuga, chiar și erotic, pe cei rămași aici.

(w882)

Plasată ca acțiune în anii 30, ”Domnișoara Christina” începe cu sosirea unui tânăr pictor, Egor Pașchievici, la o moșie, invitat de prietena lui, Sanda Moscu. Aici va întâlni câteva personaje: pe mama Sandei, doamna Moscu, pe sora ei mai mică, Simina (9 ani) și pe profesorul eminent de istorie venit să facă săpături arheologice în zonă, domnul Nazarie. Dar și o doică, un medic, o servitoare și câțiva țărani.

Dacă, iniţial, doar femeile casei (doamna Moscu şi cele două fiice sale) știu că trăiesc într-un conac bântuit de o strigoaică (domnişoara Christina, sora mai mare a doamnei Moscu, ucisă în timpul răscoalei ţărăneşti de la 1907 şi neîngropată creştineşte), oaspeţii conacului ajung și ei să devină conştienţi de prezenţa terifiantă, dar seducătoare, a Christinei. Egor va fi tulburat de Christina, mai întâi în chip de portret, care îl marchează, iar mai apoi ca duh, care îl bântuie în dormitor.

(w882)

Actorii care dau viață personajelor lui Eliade sunt:  Tudor Aaron Istodor, Anastasia Dumitrescu, Maia Morgenstern, Ioana Anastasia Anton, Ovidiu Ghiniță.

Alexandru Maftei, care face parte din prima generaţie de regizori de film postdecembristă, a debutat în cinema cu lungmetrajul ”Bună! Ce faci?” (România-Spania-Italia), în 2011, după ce a regizat episoade din „Lombarzilor 8” și „Cu un pas înainte”.

„Pentru mine a fost o mare provocare adaptarea acestei nuvele pentru cinema. Lucrurile s-au întâmplat în timp, încercând să pătrund din ce în ce mai adânc în miezul ţesăturii de gânduri şi stări pe care le aveau personajele şi care erau foarte frumos descrise în carte, am încercat să intrăm în toată atmosfera asta (...)”, mărturisea regizorul Alexandru Maftei la premiera filmului.

(w882)

***

Mai multe despre programul filmelor la TVR 3 aflați aici.

FILM.TVR.RO

Logo

 
Reporter special - Matematica în universul adolescenței | VIDEO

Joi, 18 aprilie, de la ora 18.30, la TVR Iași, am vorbit despre voință, perseverență și perfomanță în școala românească.

Disbioza, ediție specială

Disbioza, ediție specială "NutriInfo"

publicat: Vineri, 19 Aprilie 2024

Disbioza, un cuvânt mic, dar cu impact uriaș în sănătatea noastră. Este momentul să îi acordăm atenția cuvenită. Nu rata ediția specială ...

„Idei în libertate”, emisiune moderată de H.R. Patapievici în anii 2000 și premiată de APTR, transmisă din 22 aprilie, la TVR Cultural

TVR Cultural îi invită pe telespectatori să urmărească, din 22 aprilie, emisiunea „Idei în libertate”, realizată de Horia Roman Patapievici în ...