loader
Foto

Galerie foto

Ziua Națională a României în inima Europei, la "Articolul VII"

Miercuri, 4 decembrie, de la ora 21.30, la "Articolul VII", s-a difuzat un interviu cu dirijorul Cristian Măcelaru, viitorul director muzical al Orchestrei Naţionale a Franţei, realizat de Mihaela Crăciun, în exclusivitate pentru TVR .

 

Diplomația culturală românească la bilanț. Anul  2019 între Sezonul România-Franța și Festivalul Europalia România

Invitați: Sergiu Nistor, Consilier prezidențial pentru Cultură, Culte și Centenar; Cristian Măcelaru, dirijor, director muzical, din 2021, al Orchestrei Naţionale a Franţei.

(w882) articolul

România a fost omagiată de 1 Decembrie la Palatul Artelor din Bruxelles, de  dirijorul Cristian Măcelaru și violoncelistul Andrei Ioniță, în cadrul festivalului Europalia. Cel mai în vogă dirijor român al momentului a condus Orchestra Naţională a Belgiei la Bozar, acolo unde Enescu s-a întâlnit cu  Brâncuși.

(w882) bozar

„Expoziția „Brâncuși

Sublimarea formei” permite vizitatorului să vadă cum a ajuns Brâncuși la esența artei la sfârșit”, i-a povestit Cristian Măcelaru,  Mihaelei Crăciun, fericit să descopere că „o singură linie e destul ca să reprezinte o esență atât de frumoasă și de simplă, dar complexăˮ.

Pentru  Andrei Ioniță a fost „extraordinar să concerteze cu ocazia Zilei Naţionale, alături de un dirijor român, la cel mai important eveniment dintre cele organizate de Institutul Cultural Român cu ocazia zilei de 1 Decembrie.

(w882)

Țin la ideea întoarcerii acasă, nu poți să te regăsești decât dacă te-ai pierdut. Regăsirea simplității, din perspectiva unui copil, pate fi esența lumii. Părinții mei, la Timișoara,  cu o gândire deschisă, plină de inovație, au avut ideea, acum aproape 60 de ani, de a forma un ansamblu instrumental într-o  biserică.  Astfel, de mic, împreună cu cei nouă frați, am cântat la instrumente”, povestește dirijorul pentru care „concertul perfect e cel în care nu mai e nevoie de mine pe scenă”.

Născut în Timişoara în 1980 şi plecat la 16 ani în Statele Unite cu o bursă, Cristian Măcelaru a  urmat o prestigioasă carieră internaţională, culminând cu alegerea sa  ca director muzical al Orchestrei Naţionale a Franţei, una dintre cele mai importante din Europa şi din lume.

FILM.TVR.RO

Logo

 
A doua Românie: O pledoarie pentru digitalizarea sănătății

Joi, 28 martie, invitata Corinei Dobre la ”A doua Românie” a fost Teodora Popa, o tânără cercetătoare din Londra specializată în genetică, care ...

Pictorul Alexandru Rădvan, la „Biografii necesare”: Tot timpul mi-am tăiat punţile din spate. Ca să nu mă mai pot întoarce

Pictorul Alexandru Rădvan este primul invitat al celui de-al treilea sezon „Biografii necesare”, emisiune realizată de artista vizuală Ileana ...

Despre mătuşi fabuloase şi secretele cafelei, la

Cele mai apreciate programe ale TVR 2 au pregătit ediţii în premieră. La „Istorii de bun gust”, fiecare poveste se leagă şi de un secret culinar. ...