loader
Foto

Ziua Limbii Române la TVR Internațional

TVRi a transmis programe speciale de Ziua Limbii Române: documentarul "Duminica Limbii Române", emisiunea "Obiectiv comun" și concertul Eugen Doga, "Chişinău-Bucureşti, Două inimi româneşti", în 30-31 august.

 

Din 2013, în ziua de 31 august, românii din ţară şi din întreaga lume se bucură de o mare sărbătoare: Ziua Limbii Române. Cinstirea şi cunoaşterea limbii române, indiferent de ţara în care trăim, este primul pas spre păstrarea culturii şi identităţii naţionale, este recunoaşterea cu mândrie a rădăcinilor noastre străvechi ca neam şi popor.

(w882) Vasile Ale

Sursă foto: m.rfi.ro

Vasile Alecsandri spunea despre limba română că „este tezaurul cel mai preţios pe care-l moştenesc copiii de la părinţi, depozitul sacru lăsat de generaţiile trecute”.

Limba română este vorbită în lume de aproximativ 28 de milioane de persoane, dintre care 24 de milioane o au ca limbă maternă. Dintre acestea, 17 milioane se află în România. În Republica Moldova, limba română este limbă oficială şi limbă maternă pentru trei sferturi din populaţie.

„Mult e dulce și frumoasă / Limba ce-o vorbim...” ne reaminteşte la fel ca în fiecare an, TVR INTERNAŢIONAL, postul de televiziune al românilor de pretutindeni, invitându-ne să urmărim programe speciale menite să-i unească pe toţi cei care poartă cu drag, în minte şi în inimă, limba română.

Ziua Limbii Române este marcată la TVRi prin difuzarea mesajelor transmise de români de toate vârstele din diferite ţări ale lumii, în special profesori şi elevi ai şcolilor de limba română din străinătate.

(w882) limba roma

Sursă foto: elenarobu.md

Documentarul Duminica Limbii Române, al cărui autor şi realizator este jurnalistul Vasile Munteanu, redă soarta limbii române din Basarabia, de la 1812 - anexarea teritoriului dintre Prut şi Nistru de către Imperiul Ţarist, şi până la 1989, atunci când, pe 31 august, Sovietul Suprem al Republicii Sovietice Socialiste Moldoveneşti votează revenirea la grafia latină şi declară limba română - limbă oficială.

În documentar se regăsesc imagini de arhivă din perioada Marii Adunări Naţionale din 27 august 1989, discursuri ale poeţilor, scriitorilor, ale unora dintre politicienii vremii, secvențe cu dezbateri din timpul şedinţei Sovietului Suprem al RSSM, pe subiectul legislaţiei lingvistice. Au fost intervievaţi poeţi, scriitori, jurnalişti, lingvişti care au participat la lupta pentru emanciparea naţională şi revenirea limbii române, a alfabetului latin, acasă! Documentarul este programat în 30 august, de la ora 14.30, la TVR INTERNAŢIONAL.

TVRi marchează Ziua Limbii Române şi printr-o ediție specială a emisiunii Obiectiv Comun prezentată de Dana Ciobanu, producător Elena Guţu, realizată în studioul TVR de la Chişinău. „Limba vechilor cazanii” în actualitatea lingvistică și cunoașterea limbii române în contextul multinațional sunt doar câteva subiecte discutate în prima emisiune din noul sezon.

Invitații ediției speciale sunt: președintele Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, ARCADIE SUCEVEANU, ministrul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, IGOR ŞAROV, și secretarul de stat OVIDIU BURDUŞA de la Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, care vor vorbi despre studiul limbii române după trei decenii de la redobândirea drepturilor lingvistice în Basarabia. Alte subiecte abordate se referă la promovarea elementelor de cultură şi civilizaţie românească în contextul anului 2020, constituirea comunităţii etnolingvistice româneşti în diasporă şi conservarea patrimoniului lingvistic românesc. Emisiunea va fi difuzată luni, 31 august, începând cu ora 17.30.

(w882)

31 august, Ziua Limbii Române, se încheie cu un spectacol de excepţie: concertul Eugen Doga: Chişinău-Bucureşti, Două inimi româneşti, programat în 31 august de la ora 21.00. Este, aşa cum mărturiseşte Eugen Doga, „un spectacol al mărturisirilor de dragoste, un spectacol din inima Basarabiei pentru românii de pretutindeni”.

(w882) doga

Concertul cu muzica lui Eugen Doga este susţinut de Orchestra Filarmonicii Naționale din Chișinău „Serghei Lunchevici” condusă de această dată de Iosif Ion Prunner, invitaţi fiind sopranele Ana Cernicova, Cristina Scarlat, basul Valeriu Cojocaru şi baritonul Sergiu Pungă. În spectacol este prezent şi Ansamblul de Dansuri Sportive „Codreanca”, câştigător al mai multor campionate mondiale.

(w882) carmen tar

Gazda evenimentului este vedeta TVR Internaţional Carmen Târnoveanu.

FILM.TVR.RO

Logo

 
„6,9 pe scara Richter”, film românesc la TVR Internațional

Sâmbătă, 29 iunie de la ora 23.10, TVR Internațional programează comedia „6,9 pe scara Richter”, în regia lui Nae Caranfil.

Sophia Loren e „Frumoasa morăriţă”, la „Telecinemateca”, pe TVR 1

Marţi, la „Telecinemateca”, ne delectăm cu o comedie ai cărei protagonişti sunt Sophia Loren şi Marcello Mastroianni. Pe Carmela, soţia morarului ...

„Cântec și Poveste

Vineri, 21 iunie, ora 15:00, la TVR 3, în spațiul emisiunii „Cântec și Poveste" v-am invitat pe Valea Bârgăului, unde ne-au însoțit surorile ...