loader
Foto

„Zestrea românilor” se păstrează la TVR Folclor

Seria specială de documentare despre cultura și valorile autentice ale românilor se vede, din decembrie, la TVR Folclor.

 

Programul de antropologie culturală dedicat consemnării şi conservării culturii şi civilizaţiei ţărăneşti din ţinuturile locuite de români – şi nu numai – va putea fi urmărit, în această iarnă, la TVR Folclor, postul Televiziunii Române ce va reuni, în programele sale, emisiuni de suflet ale telespectatorilor, muzică populară, tradiţii şi obiceiuri, locuri, oameni, valori.

Necesitatea realizării unui astfel de proiect reieşea, încă de la prima sa ediţie, din contextul actual de degradare a tradiţiilor româneşti, asaltate de aşa-zisele beneficii ale consumismului globalizant care tratează cultura diferenţelor cu superficialitate.

(w882) zestrea ro

Ritualurile de trecere (naşterea, nunta, înmormântarea) meşteşugurile tradiţionale, gospodăria ţărănească, ocupaţiile, sărbătorile religioase de peste an, graiul, cântecul şi jocul se consemnează autentic acolo unde mai pot fi găsite sau sunt reconstituite cu mare atenţie pentru veridicitate şi autenticitate, cu ajutorul unei documentări solide pe teren, cu sprijinul specialiştilor etnografi şi antropologi, dar, mai ales, al localnicilor care au fost martori la practicarea lor cu zeci de ani în urmă.

„Este ultimul moment în care acest lucru se mai poate face pentru că: actanţii (bătrânii care cunosc tradiţiile) mor; astăzi cununăm, botezăm, înmormântăm, doar pentru că aşa am apucat fără să ştim de ce; trăim într-un secol al imaginii, mass-media globalizează însăşi fibra spirituală a popoarelor, amestecând credinţele în creuzetul mondial şi fabricând mentalităţi noi pentru lumi noi. Fără zestrea tradiţională, omul devine o fiinţă fără rădăcini, fără identitate, fără comunitate, o fiinţă tot mai însingurată, deşi aparent socializează în spaţiul virtual”, declara realizatoarea TVR Carmen Stoica.

(w882) zestrea ro

Pentru realizarea filmului documentar „Zestrea românilor”, echipa TVR a parcurs aproape toate zonele etnografice ale ţării, axându-se pe consemnarea riturilor de trecere (naşterea, nunta, înmormântarea), a obiceiurilor legate de muncă şi a sărbătorilor de peste an. Din această iarnă, seria „Zestrea românilor”, premiată la diferite festivaluri de film, poate fi urmărită între programele postului TVR Folclor.

 

 
De Ziua Naţională, TVR a prezentat eroii dintre noi, la Gala „Omul anului” | VIDEO

Televiziunea Română onorează eroii anului 2023! Pe 1 Decembrie, de Ziua Naţională a României, ora 21.00, TVR 1 a difuzat Gala „Omul anului”, ...

1 Decembrie - Dublă aniversare la TVR CULTURAL

1 Decembrie - Dublă aniversare la TVR CULTURAL

publicat: Vineri, 01 Decembrie 2023

De Ziua Naţională a României, TVR CULTURAL aniversează un an de când şi-a asumat misiunea de a readuce arta, cultura și dezbaterea de idei în ...

"Dincolo de alb și negru" cu Alexander Hausvater

publicat: Vineri, 01 Decembrie 2023

O incursiune în universul HAUSVATER la "Dincolo de alb și negru", sâmbătă, 2 decembrie, ora 17:00, la TVR 1 și TVR+.