loader
Foto

In memoriam Ileana Vulpescu - ediție specială Din arhiva TVR

Una dintre cele mai apreciate personalități din cultura noastră, Ileana Vulpescu, s-a stins din viață, plecând dintre noi la fel de discret precum și-a trăit viața. I-am adus un ultim omagiu, vineri, de la ora 22.00, la TVR3, printr-o ediție Din arhiva TVR, realizată de Irninis Miricioiu în 2012.

 

„Arta cere multă rezistență morală”, declara Ileana Vulpescu într-un interviu dat Loretei Popa în 2015 cu ocazia zilei sale de naștere. O rezistență de care a dat dovadă cu prisosință atât în cariera sa îndelungată, marcată de cărți care rămân repere pentru literatura română, cât și în propria viață, marcată de încercări dureroase peste care a trecut cu seninătatea omului care știe să rămână drept dincolo de toate vicisitudinile vieții.

Un om de o inteligență sclipitoare, dublată de o apetență extraordinară pentru studiu, pentru cuvânt. O dragoste profundă pentru scriitură, acolo unde s-a dăruit pe de-a întregul, fără a păstra echivocuri sau fără a se ascunde printre sensuri.

Căci pasiunea pentru cuvânt a avut-o dintotdeauna. Și nu doar pasiune, ci o anumită pioșenie, înțelegându-i puterea și totodată valorizându-i capacitățile extraordinare de a stârni emoții. Nu doar în propriile scrieri, ci și în numeroasele traducere care îi poartă semnătura din limbile engleză, franceză și spaniolă. Și chiar în dicționarele la care a colaborat între anii1959-1975: Dicţionarul limbii române şi Dicţionarul explicativ al limbii române.

Și-a făcut debutul literar în 1966 publicând mai multe schițe și nuvele. Însă romanul său de căpătâi râmâne “Arta conversației”, apărut în 1980, acolo unde sondează fără menajamente sufletul uman, scriitura sa fiind lipsită de frivolități feminine.De altfel, romanul a fost distins cu premiul "Cântarea României”, distincție importantă la acea vreme. Alte volume care îi poartă semnătura sunt: "Rămas-bun casei părinteşti" şi "Sărută pământul acesta".

Romanul “Arta conversației” a fost dramatizat de autoarea însăși, alături de regizorul spectacolului, Eugen Todoran și actorul George Bănică, piesa fiind montată la Teatrul Odeon în 1983. Din distribuție făceau parte: Dorina Lazăr, Florin Zamfirescu, Eugen Ungureanu și Adriana Trandafir în rolurile principale.

Ileana Vulpescu a trăit unele dintre cele mai zbuciumate perioade ale istoriei, păstrându-și aceeași naturalețe de-a lungul vremurilor, dar și aceeași înțelegere a vremurilor care au ajutat-o să treacă peste încercările vieții sale. Încercări deloc ușor de dus pentru un om, dacă ne gândim că și-a pierdut într-o singură lună fiica și soțul, pe scriitorul, traducătorul şi publicistul Romulus Vulpescu, cares s-a stins din viață în septembrie 2012, la vârsta de 79 de ani.

Interviul pe care Ileana Vulpescu i l-a acordat, alături de Aurora Liiceanu, lui Irninis Miricioiu, datează din același an fatidic, însă a fost realizat în martie. Cu câteva luni înainte ca viața scriitoarei să se schimba dramatic. Întrebată ulterior, după mai mulți ani de la drama pe care a trăit-o, ce ar schimba la propriul trecut, Ileana Vulpescu mărturisea:

Tot. Dacă tot aş avea de ales, aş alege altceva. Oamenii, când vor să facă un bilanţ, se gândesc doar la aspectul profesional, nu la întreaga viaţă. Or, niciun succes profesional nu înlocuieşte nefericirile din viaţa unei persoane. Ideea că sunt cunoscută nu mă face să mă simt cu nimic deasupra altora. Consider că îţi face Dumnezeu o favoare, aşa cum îţi face când eşti sănătos. Dintotdeauna am vrut să schimb tot. Dar, oricum, nu se poate”.

(w882)

Spre binele nostru, celor care am cunoscut-o și ne-am bucurat de prezența ei. De cuvântul cu tâlc și de umorul fin. O prezență discretă care ascundea de fapt o profundă înțelegere a vieții, un spirit liber și totuși adânc ancorat în realitate, un amalgam de lumini și umbre ce ne-au rămas transpuse în cuvinte. Căci “Arta conversației” nu va ajunge niciodată la final. Viața umană, da, se stinge în tăcere. Însă amintirea lăsată în urmă, amprenta de neșters asupra culturii noastre, toate vor păstra numele Ilenei Vulpescu în sufletele tuturor celor care au cunoscut-o. Măcar prin intermediul cărților sale, acolo unde Ileana Vulpescu s-a dezvăluit pe sine în plenitudinea ființei sale.

Drum lin spre lumină, Ileana Vulpescu!

 

FILM.TVR.RO

Logo

 
Reporter special - Matematica în universul adolescenței | VIDEO

Joi, 18 aprilie, de la ora 18.30, la TVR Iași, am vorbit despre voință, perseverență și perfomanță în școala românească.

Documentarul „Totul nu va fi bine”, despre efectele accidentului nuclear de la Cernobîl asupra unei generații, în 25 aprilie, la TVR Cultural. Filmele săptămânii

Între 22 și 28 aprilie, TVR Cultural le propune telespectatorilor dramele „Pielea” (1981) și „Anii noștri de glorie” (2020) și documentarul ...

Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, gazdele campaniei „Omul anului” la TVR

Din 25 aprilie, în fiecare joi, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă câte două reportaje-portret ale ...