Unirea Basarabiei cu România - aniversată la TVR 3

TVR.RO | Marţi, 26 Martie 2019
Pe 27 martie 2019 s-au împlinit 101 ani de la Unirea Basarabiei cu România, sărbătoare marcată  de transmisiuni speciale ce aduc relatări, reportaje şi mărturii istorice de pe ambele maluri ale Prutului. Miercuri, de la 7:00 şi de la 20:00 la TVR 3.

Încă de dimineaţă, de la ora 7.00, la TVR 3 intrăm în direct cu studioul TVR din Chişinău pentru a urmări primul program dedicat Unirii Basarabiei cu România, în ediţia specială a emisiunii Matinalii .

Ilinca Avram,  Stela Botez, Anatol Guzic şi Sandu Scobioala vor avea invitaţi istorici care vor povesti despre semnificaţia acestei zile, vor fi difuzate reportaje despre publicaţiile dedicate Unirii Basarabiei cu Patria Mamă în 1918 iar artişti îndrăgiţi vor cânta despre dragostea de ţară şi soarta Basarabiei. Tot la Matinalii vor fi prezentate informaţii despre evenimentele ce marchează evenimentul istoric din 27 martie 1918 la Chişinău.

Seara, de la ora 20.00, la TVR 3, aniversăm împlinirea a 101 ani de la Unirea Basarabiei cu România urmărind programul Marea Unire în oglinda Prutului realizat de studioul TVR Iaşi. Filmul documentar îşi propune valorificarea impactului acelui moment „de graţie” pentru românii din jurul graniţelor actuale, pentru că evenimentul de la 1 decembrie 1918 a transformat profund societatea românească, consolidând vocaţia naţională, europeană şi democratică a României.

Producătoarea Violeta Gorgos aduce mărturiile oamenilor din comunităţile româneşti din Ucraina şi din Republica Moldova, din dorinţa de a lustra frământările zilnice, grijile şi nevoile cotidiene ale oamenilor, în raport cu condiţiile de viaţă din zona lor, dar şi modul cum conştientizează statutul lor de român, din perspectiva jertfelor înaintaşilor pentru reîntregirea neamului. Documentarul se doreşte un arc peste timp pentru într-o lume în care se vorbeşte tot mai puţin despre identitatea naţională.

TVR +
Canalul TVR YouTube