Un îndrăgostit de lumea sunetelor, la MUSIC (R)EVOLUTION

TVR3 | Joi, 19 Noiembrie 2020
Sâmbătă, 28 noiembrie, de la ora 21.00, la TVR 3, Cătălin Ștefănescu dezvăluie cum profesorii de muzică și lumea sunetelor i-au schimbat destinul și percepția asupra vieții.
Catalin Stefanescu - Valentina Baintan - Music Revolution
Catalin Stefanescu - Valentina Baintan - Music Revolution
Catalin Stefanescu - Valentina Baintan - Music Revolution
Catalin Stefanescu - Valentina Baintan - Music Revolution

Născut pe 29 decembrie 1968 la Râmnicu Vâlcea, Cătălin Ştefănescu a absolvit, în 1995, Facultatea de Litere a Universităţii Babeş Bolyai, din Cluj-Napoca, lucrarea de licenţă pe care a susţinut-o având ca subiect teatrul antic din Grecia.

Drumul vieții l-a condus către lumea fascinantă a televiziunii și, deși nu se vedea îmbătrânind pe sticlă (după cum declara într-o serie de interviuri), destinul a avut alte planuri pentru el, pentru că,  din 1999, Cătălin Ștefănescu este realizatorul şi gazda programului Garantat 100% de la TVR 1, una dintre cele mai longevive şi apreciate emisiuni culturale din România. Lista invitaţilor prezenţi în platoul Garantat 100%, de-a lungul timpului, cuprinde personalităţi de anvergura celebrei actriţe Vanessa Redgrave, a sopranei Sarah Brightman, a scriitorului-filosof Pascal Bruckner, a „guru-ului" branding-ului Wally Olins, a regizorului Andrei Şerban sau a coregrafului suedez Mats Ek, coordonatorul Cullberg Ballet.

În prezent, Cătălin Ștefănescu este student la Școala Doctorală, Facultatea de Teatru și Film a Universității “Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, cu o teză despre lumea duplicitară a comunismului tern și absurd.

(w640) Catalin St

La Music (R)evolution a venit pentru că este îndrăgostit de lumea sunetelor și de capacitatea acestora de a schimba trăirile omenești. Și pentru că în perioada școlii, profesorii săi de muzică i-au schimbat definitiv destinul și percepția asupra vieții. Rolul lor în dezvoltarea sa cognitivă și emoțională a fost hotărâtor, Cătălin Ștefănescu susținând că astăzi este cine este în mare parte datorită acestora.

Emerson, Lake and Palmer și Serghei Prokofiev, Ella Fitzgerald și Claude Debussy, Duke Ellington și P.I Ceaikovski, iată muzicienii și compozitorii care au devenit subiectul acestei ediții a emisiunii Music (R)evolution, desigur, sub atenta analiză a carismaticului Cătălin Ștefănescu.

(w640) Catalin St

***

“Music (R)evolution” a fost gândită în plan educativ, targetul acestui proiect fiind îndeosebi generația tânără, ce nu rezonează întotdeauna cu muzica clasică, scopul acestei emisiuni fiind acela de a-i atrage către acest teritoriu considerat elitist și greu de asimilat.

Fiecare ediție a emisiunii “Music (R)evolution” va propune prezentarea unor fragmente muzicale arhicunoscute din muzica modernă, urmând ca acestea să aibă expus în oglindă corespondentul de inspirație din muzica clasică. Asocierea dintre cele două exemple muzicale va fi extrem de elocventă și explicită, astfel încât telespectatorul să descopere facil conexiunea dintre cele două compoziții.

Pentru a susține și menține interesul telespectatorului pentru acest tip de emisiune, toate fragmentele muzicale (din muzica modernă și muzica clasică) vor fi exemplificate întâi în fața unor VIP-uri din peisajul muzical și artistic românesc.

Muzicianul Zoli Toth, violonistul Alexandru Tomescu, compozitorul Dan Dediu, dirijorul Tiberiu Soare, pianistul Josu de Solaun (câștigător al Concursului Internațional George Enescu), jurnalista Liana Stanciu, actrița Monica Davidescu, The Mono Jacks, Dan Iliescu (liderul formației Timpuri Noi), Daniel Rocca (liderul trupei FiRMA) actrița Medeea Marinescu, dar și personalități ale Televiziunii Române precum Cătălin Ștefănescu și Virgil Ianțu, sunt cei care au acceptat să devină personajele principale ale emisiunii, revelând conexiunile inedite dintre muzica pop/rock/blues/jazz și muzica clasic.

Găsiți pe TVR+ toate edițiile emisiunii.

TVR +
Canalul TVR YouTube