loader
Foto

TVRi a lansat documentarele "Unirile Românilor" şi "În spatele frontului"

În anul Centenarului, Unirile Românilor şi În spatele frontului – două serii de documentare realizate de TVR Internaţional.

 

De 1 Decembrie 2018, România a serbat un veac de unitate – împlinind un Centenar - marcat, de-a lungul întregului an la Televiziunea Română, cu numeroase proiecte speciale.

TVR Internaţional a lansat două noi astfel de proiecte – două serii de documentare realizate de TVRi care au fost difuzate, şase săptămâni, în fiecare sâmbătă şi duminică, de la ora 19.00.

Sâmbătă, 27 octombrie, a fost programată premiera seriei Unirile Românilor – producător şi realizator Radu Găină, iar duminică, 28 octombrie, a debutat cel de-al doilea proiect: În spatele frontului - producător Ioana Mureşan, scenariul şi regia Ruxandra Ţuchel.

De-a lungul celor şase episoade, seria Unirile Românilor şi-a propus să aducă relatări, biografii şi evenimente care au marcat destinul românilor în ultimii 100 de ani şi să ne ajute să nu uităm cine suntem şi care ne sunt rădăcinile. Pentru acest lucru, echipa TVRi s-a deplasat în zeci de localităţi din ţară şi din străinătate - dorind să afle nu numai perspectiva istoricilor, dar şi pe cea a românilor care trăiesc în afara ţării. Astfel, filmările s-au desfăşurat pe întreg teritoriul României, în aproape toate locurile semnificative pentru Unire – dar şi în Franţa, Bulgaria, Ungaria, Austria, Germania, Ucraina, S.U.A., Republica Moldova.

Programarea episoadelor seriei Unirile Românilor a fost următoarea:

În spatele frontului

Duminică, 28 octombrie, de la ora 19.00 (la TVRi şi 21.00 la TVR MOLDOVA) a debutat cel de-al doilea proiect al TVRi: seria documentară În spatele frontului – cu Mihai Constantin şi lectorul universitar dr. Alin Matei, prodecanul Facultăţii de Istorie a Universităţii din Bucureşti.

Cei doi amfitrioni ne-au călăuzit printre numeroasele mărturii (scrisori, jurnale de front, fotografii) pentru a afla poveşti mai puţin cunoscute petrecute în timpul Primului Război Mondial.

Astfel, am cunoascut personaje reale care au luptat pe front, au fost luaţi prizonieri, au murit pentru ţara lor, ori au trădat pentru motive neclare. Seria a vorbit despre spionii care invadaseră România imediat după 1914, fiecare slujind pe altcineva. De ce era atât de importantă România în acest nou conflict, de ce ne curta Germania, de ce Regele Ferdinand a decis intrarea noastră în război alături de aliaţi, cum se trăia în Bucureştiul ocupat de armatele germane şi bulgare, cum s-a făcut România Mare... acestea fiind doar câteva dintre întrebările la care, din 28 octombrie, am aflat răspuns în fiecare duminică.

Programarea episoadelor seriei În spatele frontului a fost următoarea:

Unirile Românilor şi În spatele frontului - proiecte TVR şi Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale

***

Despre Centenarul Marii Uniri în programele TVR:

Televiziunea Română a marchat Centenarul Marii Uniri de la 1918 printr-o serie de proiecte editoriale, difuzate pe TVR 1, TVR 2, TVR 3, TVR Internațional, TVR Iași, TVR Craiova, TVR Cluj și TVR Timișoara. În spiritul misiunii sale publice, TVR a conceput, realizat și difuzat, începând din 2017, programe, emisiuni și evenimente legate de marea sărbătoare a românilor.

Printre documentarele dedicate aniversării Centenarului Marii Uniri s-au numărat  seria de portrete „Români care au schimbat lumea”, docudrama „În spatele frontului”, „Memorialul durerii” – Oameni care au făcut România Mare, O generație care ne-a dat o țară, Cei care au lucrat la edificiul Unirii - și filmele din seriile de documentare despre  „Unirile românilor” și „București, capitala rezistenței românești”.

Pe lângă producțiile proprii, televiziunea publică a difuzat o serie de filme documentare achiziționate de la producători din străinătate și lungmetraje istorice.

Televiziunea Română a realizat, sub semnul Centenarului, ediția aniversară a Festivalului Concurs Internațional Cerbul de Aur și al patrulea sezon al emisiunii-concurs “Câștigă România”.

O altă componentă a pachetului editorial dedicat de televiziunea publică Centenarului Marii Uniri a constat în cele două campanii ample - „#eusuntRomânia” și „Generația Unirii”. Aceste producții au grupat reportaje și fillere despre generația care a realizat actul istoric, dar și despre tineri din ziua de astăzi, care își manifestă patriotismul construind pentru România.

Proiectele speciale realizate de studiourile teritoriale: TVR Iași – „România 100. Iașul în arcul timpului”; TVR Timișoara – „România Centenară”; TVR Craiova – campania „100 România” și  transmisiunile în direct ale unor evenimente speciale precum festivitățile dedicate Zilei Naționale, Ziua Eroilor sau Vrancea Eroica-Mărășești, au completat   tabloul producțiilor prin care televiziunea publică celebrează Centenarul Marii Uniri.

Proiectele au fost realizate cu resurse proprii, dar și alături de parteneri precum Ministerul Culturii și Identității Naționale sau Primăria Municipiului București.

FILM.TVR.RO

Logo

 
Contractul de asigurare și contractul de întreținere

Luni, 29 aprilie, de la ora 21:00, TVR Internațional transmite o nouă ediție ”Avocatul dumneavoastră”.

Cine va tăia Nodul Gordian? Alianțe și conflicte în Orientul Mijlociu, o dezbatere în emisiunea „Omul și Timpul”

La TVR Cultural, Rafael Udriște ne așteaptă duminică, 28 aprilie, de la ora 17:00, la o nouă ediţie „Omul şi timpul”. Alături de invitatul său, ...

România - hub universitar important în domeniul învăţământului medical | VIDEO

La  emisiunea cu titlul inspirat din Constituţie, „Articolul VII" - Românii din străinătate, s-a discutat despre deficitul de personal din ...