loader
Foto

Lecţii de istorie, la TVR HD

În această săptămână, cu TVR HD călătorim în timp. Urmărim "Garantat 100%", "Poveşti de istorie", "Punctul pe istorii" şi "Dreptul la memorie" . Vom avea ca ghizi istorici, scriitori, profesori şi diplomaţi.

 

De luni, 4 mai, de la ora 15:30, punem „Punctul pe istorii”. Invitatul emisiunii este profesorul emerit Alain Vuillemin de la Universitatea Artois din Franţa, autor al lucrării ”Dictatorul sau Dumnezeul trucat’’. Vor intra în discuţie teme ca: "epoca dictatorilor", mitul dictatorului în literatura română, mai 1968 - vizita lui Charles de Gaulle în România, dar şi revoltele studenţeşti din Franţa, invazia din Cehoslovacia şi destinul piesei „Vin soldaţii” de George Astaloş, Robespierre vs. Ceauşescu.

Marţi, 5 mai, putem urmări al doilea episod din emisiunea „Punctul pe istorii”. Invitat de această dată este Adam Burakowski, doctor în ştiinţe politice, lector la Institutul de Studii Politice al Academiei Poloneze de Ştiinţe, fost director adjunct (2006-2010) al postului de radio Polonia International, autor al lucrării ,,Dictatura lui Nicolae Ceauşescu (1965-1989). Geniul Carpaţilor’’. Iată câteva dintre temele pe care le veţi regăsi pe parcursul acestei ediţii: Nicolae Ceauşescu în momentul venirii sale la putere şi modul în care acesta a reuşit să-şi înfrângă rivalii, condamnarea epocii Dej şi reabilitarea lui Lucreţiu Pătrăşcanu, anihilarea lui Constantin Pârvulescu la Congresul al XII-lea al P.C.R., anul 1977 şi schimbarea cursului istoriei României, discursurile din balconul C.C. - 1968 versus 1989, Ceauşescu-victimă a propriei propagande? De la ora 15:30, la TVR HD.

Cuvântul „culă” derivă din turcescul „kule”, care desemnează un turn; în spaţiul românesc defineşte o locuinţă întărită în formă de turn, cu un parter înalt, masiv şi o scară interioară de acces spre etaj. Acest tip de construcţie este răspândit în aria Peninsulei Balcanice, în Serbia, Albania, dar şi în Bulgaria. La noi, poate fi regăsit în zona învecinată spaţiului balcanic, respectiv părţile Olteniei şi vestului Munteniei. Complexul Muzeal Maldaresti reuneşte Culele Greceanu, Duca, precum şi Casa Memoriala I.G.Duca, toate fiind monumente deosebite ale arhitecturii româneşti. În emisiunea „Poveşti de istorie”, marţi, 5 mai, de la ora 17:45, descoperim cele mai cunoscute cule din Oltenia şi aflăm legenda Mănăstirii Bistriţa şi a Sfântului Grigorie Decapolitul.

Miercuri, 6 mai, de la ora 15:40 avem întâlnire cu Muhammad Moulessehoul, director al Centrului Cultural Algerian de la Paris, fost ofiţer al armatei algeriene şi scriitor. Este autor al romanelor „Ceea ce ziua datorează nopţii”, „Rândunelele din Kabul”, „Atentatul”, „Sirenele din Bagdad”. Este cunoscut sub pseudonimul Yasmina Khadra. Vom afla care este povestea din spatele acestui nume, ne vom familiariza cu istoria Algeriei (perioda colonială şi postcolonială) pentru a înţelege pe deplin mesajul romanului „Ceea ce ziua datorează nopţii”, vom afla mai multe despre statutul femeii în Islam.

Joi, 7 mai, cunoaştem un alt scriitor - Pascal Janovjak. Este autorul cărţilor „Invizibilul” şi „Pentru tine” (scrisă în colaborare cu scriitoarea canadiană Kim Thúy). Scriitorul elveţian de origine franco-slovacă a fost profesor de literatură şi coordonator de centru cultural în Liban şi Bangladesh; în perioada 2005-2011, a locuit la Ramallah (Palestina), unde a scris romanul „Invizibilul”. În prezent, este rezident al Institutului Elveţian de la Roma. În ediţia difuzată de la ora 15:30 vom merge pe firul istoriei, până în august 1968, la invazia din Cehoslovacia şi fuga tinerilor din această ţară în Occident; vom afla cum arată viaţa unui occidental la Ramallah şi cum se dezvoltă relaţiile interumane în Bangladesh.

Din seria „Poveştilor de istorie” face parte episodul dedicat primei cărţi în limba română din Ţara Românească, secretului tezaurului polonez şi desigur, apelor de la Govora. Numele „Govora” vine, se pare, din limba slavă. În limbile sudice, „govora” sau „govornih” însemnând „vorbă” sau „sunet”. De la ora 17:45, pe TVR HD, urmărim fascinantele„Poveşti cu ape de la Govora”.

Vineri, 8 mai, la ora 09:00, se difuzează o ediţie "Garantat 100%" ce l-a avut ca invitat pe istoricul Lucian Boia. Specialist în decriptarea construcţiilor imaginare, Lucian Boia îşi propune să rezolve contradicţii din opera lui Jules Verne, punând în lumină formula umană şi literară specifică scriitorului, precum şi modul în care lumea secolului al XIX-lea, cu valorile, proiectele şi prejudecăţile ei, se oglindeşte în opera sa.

Programul continuă, la ora 13:30, cu alte „Poveşti de istorie” despre Cetatea Râşnov, Biserica Fortificată de la Prejmer şi despre farmecul meseriilor la Viscri.

Într-o altă ediţie a emisiunii „Punctul pe istorii” o vom cunoaşte pe scriitoarea canadiană de origine vietnameză Kim Thúy. S-a născut la Saigon, în 1968, în timpul războiului din Vietnam. La 10 ani, şi-a părăsit ţara natală, fiind unul dintre numeroşii boat people, iar de 30 de ani, locuieşte în Québec. Este câştigătoarea unor premii importante, cum sunt Premiul Guvernatorului General al Canadei, Marele Premiu RTL - Lire, Marele Premiu al Salonului de Carte de la Montréal. Printre temele abordate se numără: războiul din Vietnam, instalarea comunismului în această ţară, experienţa integrării în Canada a numeroşilor boat people de origine vietnameză, Vietnamul contemporan. Vineri, de la ora 15:30, pe TVR HD.

Seria „Poveştilor de istorie” continuă la ora 17:45 cu „Povestea târgului dintre vii: Panciu”, cu legenda Schitului Brazi şi Hrubele lui Ştefan cel Mare.

Sâmbătă, 9 mai, la ora 13:30 un alt episod din „Poveşti de istorie” ne va conduce la Babele, Sfinxul, Peştera Ialomiţei şi cea a Râşnovului.

De la ora 20:50 vom viziona „Dreptul la memorie” - argumente pentru un Muzeu al Comunismului la București. Primul episod: Istorii la răscruce. Bucureştiul este una dintre puţinele capitale ale fostelor ţări comuniste care nu are un muzeu dedicat perioadei comuniste. Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, partener al TVR, are ca obiectiv înfiinţarea unui asemenea muzeu.

Duminică, 10 mai, TVR HD vă invită la o călătorie în timp şi spaţiu românesc, care provoacă imaginaţia şi potoleşte curiozitatea descoperirii unor locuri noi şi a unor personaje fabuloase. De la ora 10:00 aflăm poveşti ale zeităţilor la care se închinau geţii din zona Dobrogei, poveşti despre legătura argonauţilor şi a lânii de aur cu cetatea Orgamè (Argamum) de la Cap Doloşman, despre locul de naştere al zeului Dionysos, despre Sfântul Apostol Andrei şi mormântul hypogeic de la Constanţa. La ora 13:30 începem vizita la mausoleul Tropaeum Traiani, admirăm statuia lui Ovidiu din Constanţa şi facem o oprire şi la cea mai veche moschee din ţară - Esmahan Sultan – din Mangalia.

 

FILM.TVR.RO

Logo

 
Contractul de asigurare și contractul de întreținere

Luni, 29 aprilie, de la ora 21:00, TVR Internațional transmite o nouă ediție ”Avocatul dumneavoastră”.

Cine va tăia Nodul Gordian? Alianțe și conflicte în Orientul Mijlociu, o dezbatere în emisiunea „Omul și Timpul”

La TVR Cultural, Rafael Udriște ne așteaptă duminică, 28 aprilie, de la ora 17:00, la o nouă ediţie „Omul şi timpul”. Alături de invitatul său, ...

România - hub universitar important în domeniul învăţământului medical | VIDEO

La  emisiunea cu titlul inspirat din Constituţie, „Articolul VII" - Românii din străinătate, s-a discutat despre deficitul de personal din ...