TVR, broadcaster oficial pentru „Timişoara 2023, Capitală Europeană a Culturii”

TVR.RO | actualizat: Marţi, 14 Martie 2023
Spectacole, artă video, întâlniri cu artişti care performează pe marile scene europene - au marcat debutul programului „Timişoara 2023, Capitală Europeană a Culturii”, eveniment desfăşurat sub genericul „Luminează oraşul prin tine!”. | VIDEO
timisoara capitala europeana

TVR a fost broadcaster oficial al evenimentului de deschidere, calitate în care duce Timişoara pe ecranele din ţările Uniunii Europene, prin parteneriatul încheiat cu Asociaţia Timişoara Capitală Culturală Europeană.

În weekendul 17-19 februarie 2023, am sărbătorit deschiderea cu concerte trasmise live, ştiri şi informaţii în timp real din principalele puncte de atracţie din Timişoara.

Pe 17 februarie, TVR a  difuzat în direct din două locaţii simultan: Palatul Culturii şi Piaţa Unirii, pe canalele TVR 1, TVR 2, TVR INFO, TVR Timişoara şi TVR Internaţional.

De asemenea, sub genericul „Un oraş, mii de lumini!”, jurnaliştii TVR Timişoara au relatat din toate zonele cu evenimente culturale şi i-au adus pe timişoreni, timp de trei zile, în lumina reflectoarelor, pentru că ei fac oraşul mai vizibil.

De la ora 17.00, TVR 1 a transmis în direct, de la Palatul Culturii, Ceremonia de Gală a Deschiderii Timişoara 2023.  Evenimentul a fost marcat prin concerte susținute de doi pianiști: Andrei Irimia, unul dintre cei mai apreciați compozitori contemporani de pian din România, precum și compozitorul și pianistul olandez Joep Beving, devenit o senzație în lumea streaming-ului muzical contemporan.

Tot pe 17 februarie, începând cu ora 19.00, pe TVR 2, am Sărbătorit Deschiderea!  printr-un spectacol cu dans, artă video, muzică electronică și ritmuri tradiționale, care a adus în prim-plan memoria și identitatea Timișoarei.

Pe scena din Piața Unirii au urcat artiştii: Adrian Despot, Doctorul Sinteză și K-Lu, Implant Pentru Refuz împreună cu Dora Gaitanovici,  Dan Byron, ucraineanca Alyona Alyona, Duchamp Pilot & Muaré Experience și Taraf de Caliu  și oaspeții lor. Seara a fost încheiată de DJ-ul berlinez Fritz Kalkbrenner.

Sâmbătă, 18 februarie, de la ora 18:30, TVR CULTURAL a transmis în direct de la Palatul Culturii concertul susţinut de cântăreţul şi compozitorul suedez-britanic Jay-Jay Johanson, cunoscut pentru vocea sa melancolică.

Duminică, 19 februarie, de la ora 20.00, s-a difuzat spectacolul susţinut de violonistul Lajkó Félix şi trupa poloneză Volosi la Filarmonica Banatul. În deschidere, au performat Irina Sârbu&band.

În săptămâna premergătoare deschiderii, canalele TVR CULTURAL şi TVR INFO au avut zilnic în program informaţii de ultimă oră şi materiale jurnalistice despre acest eveniment cultural.

Timişoara a preluat prestigiosul titlu de Capitală Europeană a Culturii în 2023 alături de localitatea Elefsina (Grecia) şi de oraşul Veszprém (Ungaria), numărându-se, astfel, printre cele peste 60 de oraşe selectate în anii precedenţi atât din întreaga Uniune Europeană, cât şi din afara acesteia.